Woodys Bra produkter april 17
kronans Apotek
Förstasidan Torsdagen den 24 maj 2018 - klockan 21:06 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vikariatet som modersmålslärare i Upplands-Bro tog slut - nu hotas Bernice av utvisning


Karin Sidén 2017-06-22

Bernice och Rene hoppas kunna bygga en framtid här i Sverige för sin lilla familj. Bernice har i dagarna fått två livsomvälvande besked. Ett positivt och ett negativt. Bernice är gravid men ska utvisas till Burundi. Maken Rene har däremot fått uppehållstillstånd.
Bild:Karin Sidén
Bernice och Rene hoppas kunna bygga en framtid här i Sverige för sin lilla familj. Bernice har i dagarna fått två livsomvälvande besked. Ett positivt och ett negativt. Bernice är gravid men ska utvisas till Burundi. Maken Rene har däremot fått uppehållstillstånd.

Bernice och maken Rene har varit gifta i två år och väntar barn tillsammans. Det fantastiska beskedet om graviditeten är alldeles nytt och borde fylla makarna med pirrig glädje. Men glädjen över ett efterlängtat barn överskuggas av den oro och rädsla som kom i samband med ett annat besked de mottog vid samma tidpunkt.

Bernice ska utvisas. Till Burundi. Maken Rene däremot fick sitt uppehållstillstånd beviljat för flera månader sedan.

Ibland förundras man över hur beslutskvarnarna mals. Till och med chockeras över hur stelbent, fantasilöst och empatifattigt en svensk myndighet kan vara. Då och då läser och/eller hör man om upprörande fall i media där någon nyinvandrad som gjort alla rätt, ansträngt sig, velat bidra till samhället och bli en del av sitt nya land ändå utvisas på grund av någon teknikalitet. Som att arbetsgivaren betalat ut någon hundralapp för lite i lön till exempel. Man hör också talas om familjemedlemmar som fått olika besked om uppehållstillstånd. Där någon i familjen får stanna medan någon annan utvisas.

Precis det händer just nu paret Bernice och Rene. De har varit gifta i två år. René kom hit redan 2012 och har sedan han kom till Sverige doktorerat inom hydrologi. För ungefär ett år sedan lämnade Bernice Burundi för att starta ett nytt liv i Sverige tillsammans med sin make René. 

Bernice har arbetat som modersmålslärare i Upplands-Bro de senaste åtta månaderna. Tjänsten hon har haft är ett vikariat och när vikariatet nu upphör vid läsårets slut hotas hon av utvisning.

-Bernice är mycket uppskattad av eleverna och deras vårdnadshavare. Hon har varit en fin tillgång på enheten och vi hoppas att beslutet om utvisning går att häva. Den lärare hon vikarierat för kommer tillbaka så just nu har vi ingen heltidstjänst att erbjuda. Vi kan till hösten erbjuda henne en mindre tjänst och arbetar på att hitta en annan lösning med högre tjänstgöringsgrad. Jag har täta kontakter med Arbetsförmedlingen och med övriga kommuner i länet och letar med ljus och lykta efter en lösning, berättar Samanthi Al-Dhaheri, som är enhetschef på enheten för Modersmål och nyanlända och som varit Bernice's chef i åtta månader.

Det allvarliga läget till trots har både Bernice och Rene nära till skratt. Lyckan över den efterlängtade bebisen hjälper dem från att bara tänka svarta framtidstankar.
Bild:Karin Sidén
Det allvarliga läget till trots har både Bernice och Rene nära till skratt. Lyckan över den efterlängtade bebisen hjälper dem från att bara tänka svarta framtidstankar.

-Vi skickade in vår ansökan om uppehållstillstånd i september, berättar Rene. -Jag fick min ansökan beviljad i april så när vi fick Bernice's brev från Migrationsverket trodde vi ju att det skulle vara en kallelse till en intervju, för så brukar det vara. Men i stället var det ett brev med en kallelse till ett möte där vi informerades att hon fått avslag och kommer att utvisas. De kom även med beskedet att hon måste infinna sig inom tre veckor för utvisningen - om vi inte överklagar.

Bernice själv säger inte så mycket. Det märks att det är ett svårt ämne att prata om. Hon och Rene förklarar att det inte finns någonting för henne i Burundi att återvända till. Som gift har hon ju lämnat föräldrarna och familjen för att starta en ny familj. Att flytta "hem" igen är inget alternativ.

-Nej, det går bara inte. Det alternativet finns inte. När hon gifte sig med mig blev jag hennes familj. Självklart kan man hälsa på sina föräldrar men i Burundi flyttar man verkligen inte tillbaka till sina föräldrar. Hon skulle få börja från noll. Det finns ingenting där för henne. Ingenting. Hon lämnade arbetet och bostaden för att bygga sin framtid i Sverige med mig. I Burundi har hon ingen framtid. 

Rene, som under åren i Sverige doktorerat inom hydrologi, har haft en studentbostad där också Bernice bott. Migrationsverket anser att han nu i och med att doktorandtjänsten avslutas inte kan försörja henne. Den bostad där paret bott är en studentlägenhet, något som Migrationsverket också påpekar. I och med att doktorandtjänsten upphör så upphör sannolikt möjligheten att bo där menar man, trots att Rene uppvisat att de har möjlighet att få förlängt kontrakt. Att båda makarna har goda förutsättningar att hitta arbete då arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer och språkkunniga verkar man inte ta hänsyn till i bedömningen om möjligheten att försörja sig. 

-Något jag funderat mycket på sedan vi fick utvisningsbeskedet är hur man resonerar när man utvisar Bernice med motiveringen att jag just nu inte kan försörja min hustru. Om en svensk blir av med jobbet särar man väl inte på familjen? Och betyder det här att de tror att jag, eller Bernice för den delen, inte kommer att få ett arbete? Indirekt känns det som att det är det de säger. 

Att Bernice nu är gravid hoppas makarna ska väga till hennes fördel när de överklagar avslaget på ansökan om uppehållstillstånd. Men samtidigt är de realistiska och inser att det absolut bästa är om hon har ett arbete.

-Vi håller på att formulera en överklagan nu, där vi påtalar det absurda i att skilja makar åt. Graviditeten är ju ytterligare en omständighet som tillkommit sedan deras ansökan i september, och som borde väga till Bernice's fördel, men vi måste också försöka hitta fler arbetstimmar till henne. Både Bernice och Rene är välutbildade. Hon inom företagsekonomi och han är ingenjör inom hydrologi. Bernice talar fyra språk och har verkligen varit en uppskattad modersmålslärare så det borde inte vara svårt att hitta jobb, säger Samanthi.

Samanthi berättar att de letar efter någon jurist eller advokat som skulle kunna hjälpa dem att formulera en överklagan. 

-Tiden är kort. Beskedet kom den 8 juni så klockan tickar väldigt snabbt nu. Överklagan bör skickas in i slutet av nästa vecka!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 24/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Lördag 26/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Gatuteater från 7 år på Kungsfesten!
Kungsfesten
Söndag 27/5
Öppet Hus på Brandstationen i Bro
Tisdag 29/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Torsdag 31/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Fredag 1/6
Öppna Förskolan C/O Kulturhuset – Drakar!
Lördag 2/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 GatstensTeater

Kungsfesten 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen