UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 14:12 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vikingaby och växtlighet i ny park
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2022-03-23

Bild:Upplands-Bro kommun

I en skogsdunge mellan Finnsta och Bro centrum växer en ny park fram. Här byggs grillplatser, lekstugor och ett skepp i vikingastil. Virket är återbruk från träd som behövts fällas på andra ställen i kommunen. Till sommaren ska platsen vara klar att användas av invånarna.

Upplands-Bro kommun har sökt och beviljats 725 000 kronor från Boverket för utvecklingen av en ny park i Bro. Pengarna är en del av satsningen ”gröna och trygga samhällen”, och ska gå till att långsiktigt främja stadsgrönska och ekosystemtjänster, alltså sådant naturen skapar för att människor ska må bra.

-Området som vi nu utvecklar har väldigt mycket potential men har under en lång tid varit ganska outnyttjat. Vi kommer bevara och förstärka områdets naturvärden genom exempelvis plantering av buskar, träd och ängsblomster. Samtidigt ökar vi tillgängligheten genom att röja sly och anlägga platser för vila och lek, säger Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.


Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.
Bild:Upplands-Bro kommun
Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.

Två lekstugor inspirerade av vikingatidens långhus har redan uppförts och ett tredje är på gång. En liten bro och ett vikingaskepp kommer också byggas tillsammans med snidade djur.

-Inspirationen till vikinga-temat är att det i området finns fornminnen från vikingatiden. Vi arbetar även med ett hållbarhetsfokus i utvecklingen av parkområdet. Virket som används till det vi bygger är från träd som fällts på kommunens mark, säger Johan Björklind Möllegård.

Sniderier, blomsterängar och grillar

Kommunens arbetar med träsniderierna. Sniderierna beräknas stå färdiga under våren men utvecklingen av kullen fortsätter under hela året. Blomsterängar, buskar och träd kommer planteras. Två grillar kommer uppföras i området innan sommaren. Fler ytor för aktiviteter kommer utvecklas.

-Kom fram och prata med oss medan vi jobbar. Vi tar gärna emot idéer. Vi vill aktivera den här ytan för både boende och närliggande skolor och förskolor, säger Johan Björklind Möllegård.

Utvecklingen av parken görs inom Omdaning Bro. Projektet Omdaning Bro är en satsning som tar ett helhetsgrepp om samhällsutvecklingen, med fokus på social hållbarhet. Det handlar om att utveckla Bro, både socialt och fysiskt. Visionen är att genom samverkan och dialog skapa en trivsam plats med småstadskänsla.


Länk till kommunens hemsida

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen