Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 3 oktober 2023 - klockan 05:01 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vikingaby och växtlighet i ny park
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2022-03-23

Bild:Upplands-Bro kommun

I en skogsdunge mellan Finnsta och Bro centrum växer en ny park fram. Här byggs grillplatser, lekstugor och ett skepp i vikingastil. Virket är återbruk från träd som behövts fällas på andra ställen i kommunen. Till sommaren ska platsen vara klar att användas av invånarna.

Upplands-Bro kommun har sökt och beviljats 725 000 kronor från Boverket för utvecklingen av en ny park i Bro. Pengarna är en del av satsningen ”gröna och trygga samhällen”, och ska gå till att långsiktigt främja stadsgrönska och ekosystemtjänster, alltså sådant naturen skapar för att människor ska må bra.

-Området som vi nu utvecklar har väldigt mycket potential men har under en lång tid varit ganska outnyttjat. Vi kommer bevara och förstärka områdets naturvärden genom exempelvis plantering av buskar, träd och ängsblomster. Samtidigt ökar vi tillgängligheten genom att röja sly och anlägga platser för vila och lek, säger Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.


Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.
Bild:Upplands-Bro kommun
Johan Björklind Möllegård, kommunekolog och projektledare för utvecklingen av parken.

Två lekstugor inspirerade av vikingatidens långhus har redan uppförts och ett tredje är på gång. En liten bro och ett vikingaskepp kommer också byggas tillsammans med snidade djur.

-Inspirationen till vikinga-temat är att det i området finns fornminnen från vikingatiden. Vi arbetar även med ett hållbarhetsfokus i utvecklingen av parkområdet. Virket som används till det vi bygger är från träd som fällts på kommunens mark, säger Johan Björklind Möllegård.

Sniderier, blomsterängar och grillar

Kommunens arbetar med träsniderierna. Sniderierna beräknas stå färdiga under våren men utvecklingen av kullen fortsätter under hela året. Blomsterängar, buskar och träd kommer planteras. Två grillar kommer uppföras i området innan sommaren. Fler ytor för aktiviteter kommer utvecklas.

-Kom fram och prata med oss medan vi jobbar. Vi tar gärna emot idéer. Vi vill aktivera den här ytan för både boende och närliggande skolor och förskolor, säger Johan Björklind Möllegård.

Utvecklingen av parken görs inom Omdaning Bro. Projektet Omdaning Bro är en satsning som tar ett helhetsgrepp om samhällsutvecklingen, med fokus på social hållbarhet. Det handlar om att utveckla Bro, både socialt och fysiskt. Visionen är att genom samverkan och dialog skapa en trivsam plats med småstadskänsla.


Länk till kommunens hemsida

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen