UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 16 juni 2021 - klockan 12:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Rasmus Vanagand är Årets Inspiratör


Karin Sidén 2020-05-18

Rasmus Vanagand är Årets Inspiratör 2019. Utmärkelsen får han bland annat för sitt arbete med att öka tryggheten bland skolelever i kommunen, och för sitt sätt att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper i självskydd. För tydligt ledarskap och förmågan och plocka fram det bästa ur sin omgivning, men även för arbetet i BIDen i Bro som det går att läsa mer om i UBRO.
Bild:Karin Sidén
Rasmus Vanagand är Årets Inspiratör 2019. Utmärkelsen får han bland annat för sitt arbete med att öka tryggheten bland skolelever i kommunen, och för sitt sätt att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper i självskydd. För tydligt ledarskap och förmågan och plocka fram det bästa ur sin omgivning, men även för arbetet i BIDen i Bro som det går att läsa mer om i UBRO.

Paff och tagen är två ord som nog beskriver rätt väl hur Rasmus Vanagand mottog budskapet att det var just han som förärats med priset Årets Inspiratör. 

-För mig var det så oerhört stort bara att få bli nominerad tillsammans med Ebba Horn och Birgitta Dickson, två personer jag beundrar, så tanken att det skulle kunna vara jag som vinner fanns inte. Och det var fint så. Men nu, när ni står här med diplom och pris, då är jag bara så himlastormande glad! Att kunna få en sådan här uppåtpuff betyder massor! Ni anar inte hur härligt det känns att få positiv uppmärksamhet för något man brinner för och samtidigt också bekräftelse på att det betyder något. Det går inte att sticka under stol med att det har varit tufft ibland, kanske särskilt nu projektet med BIDen, men också mina andra uppdrag.

Det finns många sätt att fira framgångar på. I det stora och i det lilla. Utnämningen av Årets Inspiratör brukar vanligen firas på en scen, inför ett par-tre hundra jublande personer. Inte i år. I stället blev det hemma, med äppelpaj och med familjen, något som passade Rasmus Vanagand alldeles utmärkt.

-Att vara i stora sammanhang och få allas uppmärksamhet är kanske inte min önskedröm, även om jag gladeligen hade klivit upp på scenen under Upplands-Brogalan för att ta emot det här fina priset! Men i ärlighetens namn tycker jag det här är mycket bättre, förklarar Rasmus samtidigt som blicken sveper över de vackra omgivningarna ute på Lennarsnäshalvön där han har sina rötter. Det är där, hemma på gårdstunet, han tar emot den tvåhövdade prisutdelningskommittén bestående av Maria Brofalk, ordförande i Damernas affärsnätverk, samt undertecknad som är styrelse- och jurymedlem i Damernas.

Själva prisceremonin och fotograferingen klarade vi snabbt av ute på förstukvisten där Rasmus förärades med diplom och en specialdesignad skål skapad av keramikern Susanne Danielsson som driver Käramik. Därefter blev det nybakad äppelpaj, kaffe och ett härligt samtal för att fira den fina utnämningen. Samtalet svävade mellan allt mellan himmel och jord. Har man bott många år utomlands, jobbat i krigszoner, renoverat ett fallfärdigt hus på en ö långt ute i Atlanten och drivit arbetet med att vara med och skapa samt upprätthålla en BID i Bro så finns det en del att prata om... 

Att arbeta med människor och få dem att växa och att ta ansvar är några av de saker som Rasmus ofta återkommer till under samtalets gång. Det spelar ingen roll i vilket sammanhang; det må vara i en by i en krigsdrabbad och fattig landsände i Afrika eller i FN-sammanhang i en skyskrapa i en storstad någonstans - eller varför inte i en gymnasieskola i Upplands-Bro... för Rasmus är det mänskliga mötet en förmån och en möjlighet.

-Det händer så mycket i mötet mellan människor. Inte bara gott tyvärr, men om rätt krafter samlas så kan man åstadkomma mycket. Att få vara med och påverka här, hemma i Upplands-Bro, är fantastiskt. Vi har många utmaningar, absolut, men det finns verkligen alla möjligheter att skapa förändring på riktigt. Och om vi tittar i ett större perspektiv så är förutsättningarna goda till förbättring. Det finns en stor vilja, och med den kommer man långt!

Tillsammans med sin fru Karin Vanagand och de tre barnen har Rasmus efter många år utomlands rotat sig. På gården där Rasmus växte upp har de sedan drygt fem år tillbaka slagit ner sina bopålar djupt i marken, och sedan dess har Rasmus på olika sätt engagerat sig i sin nygamla hembygd.

-Jag hade varit borta så länge att Kungsängen och Sverige var ordentligt förändrade när jag kom tillbaka. För mig har det varit nödvändigt att lära känna min omgivning och hembygd på nytt vilket jag känner att jag, ja vi alla, har gjort. Vi stormtrivs och kan inte tänka oss att bo någon annanstans. Jag har ett driv och är ganska rastlös, så att vara involverad i olika projekt och uppdrag passar mig bra. Att få göra skillnad, att det jag uträttar betyder något för andra, är stort. Jag är så stolt över att ha fått den här utmärkelsen!

Stolt pristagare och glada prisutdelare! Karin Sidén, Rasmus Vanagand och Maria Brofalk.
Bild:Karin Vanagand
Stolt pristagare och glada prisutdelare! Karin Sidén, Rasmus Vanagand och Maria Brofalk.

Vinnare av Årets Inspiratör genom åren:

2018  Systerskap i Bro
2017  Kaarina Kranz
2016  Caroline af Ugglas
2015  Nina Rönnberg / Maxim Event
2014  Tina Närefors / Konstrundan
2013  Karin Sidén / UBRO
2012  Ladan Öråker

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Seniorkampen 2021

Sjöräddningen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen