Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 3 oktober 2023 - klockan 06:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stabilt resultat i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i Upplands-Bro


Karin Sidén 2022-06-01

Tisdagen den 31 maj presenterade Svenskt Näringsliv resultatet i sin årliga mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Där ser man att de tillfrågade företagen i Upplands-Bro på det hela taget är nöjda och att vi ligger över rikssnittet.

Med en marginell nedgång, från 3,76 till 3,65, i det sammanfattande omdömet kan man ändå hitta ordentliga ljusglimtar. På frågorna om kommunens service och bemötande, tjänstemännens attityd samt trygghet och brottslighet ger företagarna ett betydligt högre betyg än förra året.

Med hjälp av siffrorna i mätningen sammanställer Svenskt Näringsliv en Sverige-ranking i kommunernas företagsklimat som traditionsenligt presenteras i september.


Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv genomfört en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen presenteras i september men redan i slutet av maj, i år den 31 maj, släpps resultatet av den enkätundersökning man gör bland lokala företag i varje kommun. Resultatet, eller omdömet, rankas sedan i en placeringslista. 

Rankingen bygger till stor del på enkätsvar från företagare, där de får bedöma företagsklimatet i den egna kommunen utifrån vissa givna parametrar såsom till exempel dialog, trygghet, infrastruktur samt myndighetsutövning. I första hand är det företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv som får besvara enkäten, men svarsgruppen utökas även med ett antal icke-medlemmar. 

I årets mätning får Upplands-Bro resultatet 3,65, vilket är en marginell nedgång jämfört med förra årets betyg, 3,76 (Sverigesnittet ligger i år på 3,43). En nedgång är ju i sig ingen god nyhet, men i enkätgenomlysningen finns ändå positiva tendenser att glädjas åt:

- Det gläder mig att företagen i Upplands-Bro kommun uppskattar vårt arbete med att stärka kommunens service gentemot näringslivet. Vi har gjort stora framsteg på den fronten men är såklart inte färdiga. Vi fortsätter även arbetet med att samverka med näringslivet kring trygghetsfrågor, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

På samma sätt som man kan se det höjda betyget i vissa frågor som ett kvitto på att företagarna uppskattar det arbete som görs kan ett sänkt betyg i andra frågor ses som en tydlig fingervisning om var man behöver lägga mer resurser. I årets enkätsvar syns tydligt att betyget sjunkit i frågorna som gäller tillgången till relevant kompetens, skolans kontakter med det lokala näringslivet samt upphandling, något som näringslivsstaben redan påbörjat ett förändringsarbete kring. 

- I slutet av förra året identifierade vi frågan om skolans kontakter med näringslivet som strategiskt viktig. Under detta år har vi påbörjat ett arbete med att stärka kontaktvägarna mellan näringslivet och skolorna. Det är ett arbete vi kommer fortsätta med, säger Katarina Barter, näringslivschef på Upplands-Bro kommun.

I slutet av 2021 infördes även tjänsten "Boka en upphandlare" och under 2021 och nu under våren 2022 har man vid flera tillfällen bjudit in till en "upphandlingsskola" för att höja kunskapen i frågan.


FAKTA:

Rankingen, som görs årligen sedan 2001, bygger till två tredjedelar på 32 000 enkätsvar från företagare runt om i Sverige varav 3700 från Stockholms län, och görs av uppdrag av Statistiska Centralbyrån. 

I Upplands-Bro, som har ca 2 500 företag, brukar enkäten gå ut till knappt 200 företag, så värt att notera är att resultatet ej är baserat på vad ALLA företag i kommunen tycker utan ett litet fåtal. Totalt 79 företag från Upplands-Bro svarade på årets enkät vilket var 41% av dem som fick enkäten skickad till sig.

 

Svenskt Näringslivs lokala företagsklimatranking


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen