UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 28 september 2021 - klockan 15:54 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Från och med i morgon, den första juni, lättar restriktionerna


Karin Sidén 2021-05-31

Med minskad smittspridning och fler och fler som är vaccinerade så har FHM beslutat om lättnader i de restriktioner vi levt under den senaste tiden.

-Det här handlar inte om att smittskyddsåtgärderna på något sätt ska upphöra, utan det handlar om att börja hitta bra, träffsäkra regleringar och sedan, när vi har ett stabilt säkert läge, då kan vi börja trappa ned ordentligt, säger Karin Tegmark Wigsell på Folkhälsomyndigheten till tidningen Aftonbladet.


Från och med i morgon, den första juni, blir det till exempel tillåtet för restauranger, barer och caféer att hålla öppet till klockan 22.30. Utomhus-evenemang såsom konserter och sportevenemang tillåts återigen genomföras med publik; 100 stående personer, och så många som 500 sittande - om utrymmet tillåter.

I ett första steg lättas nu de stränga restriktioner vi levt under den senaste tiden. Totalt räknar FHM med att göra lättnader i fem steg allt eftersom vaccineringen av befolkningen gör att fler och fler har ett skydd mot coronaviruset. 

I steg 1 kommer till exempel restauranger, barer samt caféer att kunna utöka öppettiden med två timmar, till klockan 22.30. Fortfarande gäller regeln om max fyra personer per bord och minst en meter mellan sällskapen. Restauranger och caféer som fallit under "handelsplats/varuhusregeln" om en gäst per bord kan återigen ta emot sällskap. Även här är det max fyra personer per bord som gäller från och med den 1 juni.

Maxantalet på handelsplatser, gym och liknande (500 personer) tas bort. Fortfarande gäller dock 10 kvadratmeter/person. Kravet på att handla ensam - som få har respekterat - tas bort.


Inomhusarrangemang såsom gudstjänster, konserter, teater, utställningar, bio och sportevenemang kommer att få ha upp till 50 personer i sittande publik - men fortfarande bara åtta om man ej har bestämda sittplatser (som till exempel i ett galleri där man går runt och tittar på konsten)

För utomhusarrangemang gäller att publikstorleken bestäms dels av om man har sittplatser eller ståplatser samt hur stor publikytan är. Som mest kommer en sittande publik om 500 personer att tillåtas. Medan det är tillåtet med max 100 personer i publiken om det är ståplatser.

Från och med den första juni kommer barn och unga att få åka på läger, kollo och cuper. Riktlinjer och råd för smittspridning och regler för max antal deltagare gäller dock fortfarande.

Glädjande för alla vuxna som tycker om att tävla så kommer nu vissa typer av idrottstävlingar och motionslopp att få genomföras. Lättnaden gäller individuella idrottsformer såsom orientering, simning och löpning och ett deltagarantalet i tävlingen är begränsat till 150 personer.

Steg två är planerat att genomföras den 1 juli, men det är helt beroende av hur smittotalen ser ut framöver, att vaccineringen fortlöper i önskvärd takt och på hur högt trycket på sjukvården är.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 28/9
Föredrag på Stationshuset i Bro: Polisens lokala arbete
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Onsdag 6/10
Föredrag på Stationshuset i Bro: Omdaning Bro
Söndag 10/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 30/10
LOPPIS vid Stationshuset
Lördag 27/11
LOPPIS vid Stationshuset
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen