Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 20:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hela listan: Så många lärare är behöriga i Upplands-Bros grundskolor
Pressmeddelande från Sveriges Lärare


Karin Sidén 2023-04-04

Upplands-Bro kommun noterade en svag uppgång i lärarbehörighet under förra läsåret till 68 procent, vilket är under snittet för hela landet.
Det visar ny statistik från Skolverket som Sveriges Lärare idag analyserar för samtliga kommuner och län.

I oktober 2022 hade motsvarande 68 procent av lärarna i grundskolan i Upplands-Bro kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

- Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 255 heltidstjänsterna i grundskolan i Upplands-Bro kommun (motsvarande 291 lärare) var det 173 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Upplands-Bro nära genomsnittet. Kommunen är rankad som nummer 169 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (93 procent) och Ragunda den lägsta (40 procent).

Andelen behöriga lärare i Upplands-Bro ökar jämfört med året innan med två procentenheter. Upplands-Bro gick därmed emot utvecklingen i riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,8 procent, vilket är något lägre än året innan.

- Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt elva av 26 kommuner i Stockholms län.För att lyfta fram de stora regionala skillnaderna i lärarbehörighet runtom i landet har Sveriges Lärare sammanställt rapporter för samtliga kommuner i landet. Rapporterna innehåller inte bara analys över utvecklingen i lärarbehörighet i respektive kommun, utan också en sammanställning över samtliga skolor.


Tabellen är skapad av Sveriges Lärare
Tabellen är skapad av Sveriges LärareEn jämförelse mellan grundskolorna i Upplands-Bro kommun, både kommunala och privata.

Tabellen är skapad av Sveriges Lärare
Tabellen är skapad av Sveriges Lärare


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen