UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 01:41 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Norrvatten ber kommuninvånarna att spara på vattnet


Karin Sidén 2021-06-08

\
Bild:Karin Sidén
"Fisljummet" vatten direkt ur kranen är inte så gott, så därför brukar nog de flesta av oss spola kranen en stund innan vi fyller vårt dricksglas och då rinner värdefulla liter dricksvatten rakt ner i avloppet utan att komma till nytta alls. I stället kan man fylla en tillbringare med vatten och förvara den i kylskåpet, så får man kallt vatten på momangen. Och simsalabim har man sparat vatten!

Norrvatten, som producerar dricksvatten till Upplands-Bro och ytterligare 13 kommuner i norra Storstockholm, uppmanar privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Vattenkonsumtionen är hög just nu och för att vattenverket ska hinna med att producera vatten så att det räcker till alla är det viktigt att vi inte slösar.

Varma dagar kan vattenåtgången gå upp med så mycket som 30% och här finns många ganska enkla knep att ta till för att även vi privatpersoner ska kunna minska förbrukningen.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser samtidigt som den är något "vi till mans" lätt tar för givet. Tillgång till rent vatten i våra kranar är så gott som alltid en självklarhet och samtidigt en av samhällets viktigaste (och mest sårbara) resurser. 

Här i Upplands-Bro får vi det kommunala dricksvattnet från Norrvatten. Norrvatten har 14 medlemskommuner i norra Storstockholm och de senaste dagarna har de sett en ordentlig ökning i vattenförbrukningen och man har därför valt att redan nu, innan en vattenkris är ett faktum, gå ut med en uppmaning om att spara vatten.

Man vet av erfarenhet att det under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten - inte för att drickas utan för bevattning samt till att fylla pooler.

-När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och de senaste dagarna har vi sett en tydlig ökning. Nu ser vädret ut att bli varmt och torrt framöver och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger Håkan Falk, VD, Norrvatten.

Det finns gott om vatten i Mälaren, som är vår vattentäkt, så i nuläget är inte tillgången på vatten det problematiska. Det som istället begränsar tillgången på rent dricksvatten är vattenverkets kapacitet. Man kan helt enkelt bara rena och producera en viss mängd dricksvatten och om vi alla hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så kommer det att finnas tillräckligt.
Bra att veta:


* En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Känner du ändå att du måste vattna gräsmattan - gör det på kvällen så förångas inte det mesta av vattnet av solvärmen.

* För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Vill du ha kallt vatten i dricksglaset? Fyll en tillbringare och låt den stå i kylskåpet.

* Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

* Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.

* Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

* Vi i Stockholmsområdet gör i snitt av med 200 liter vatten per person och dag.


Läs mer på Norrvattens hemsida!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen