Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 5 juni 2023 - klockan 15:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisen har förhindrat flertalet förestående våldsbrott i region Stockholm
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från Polismyndigheten i Stockholm 2023-02-17

Efter den senaste tidens våldsvåg i region Stockholm har polisen beslagtagit över 100 vapen och explosiva föremål. Samtidigt som över 120 personer har frihetsberövats har polisen även avbrutit en stor mängd förestående våldsbrott.

Polisen arbetar intensivt med att bryta våldsutvecklingen efter den senaste tidens flertalet grova brott i region Stockholm. Just nu sitter 64 personer häktade enbart de mest prioriterade konflikterna. Bland den stora mängd vapen som har beslagtagits är flertalet militära automatvapen. Utöver det tillkommer explosiva föremål som varit redo att användas. Även personer som bygger hemmagjorda sprängladdningar har gripits.

Ökad vilja att hjälpa polisen

Senaste veckan har polisen fortsatt göra betydande beslag i den kriminella miljön. Bland annat beslagtogs sex handgranater, två pistoler och narkotika enbart vid ett enda ingripande.

- Utöver det har flertalet andra aktiva åtgärder vidtagits som bidragit till beslag av vapen varje dag. Påtagligt många iakttagelser från allmänheten leder vidare till konkreta beslag i konfliktmiljön och här ser vi en ökad uppmärksamhet och vilja till att hjälpa polisen med och bryta våldsutvecklingen, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef i den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens våldsbrott.

Polismyndigheten förstärker sedan en tid tillbaka i region Stockholm med ytterligare ett hundratal ingripandepoliser. Poliserna som kommer från samtliga polisregioner ingår i arbetet för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår. Utöver det bidrar en majoritet av Polismyndighetens kompetenser i någon form och arbetsmetoder vässas för varje dag som går.


Koordinerat utredningsarbete och ökad uniformerad resurs

- Vi är i ett nytt läge nu då vi gått från parerande till agerande i större utsträckning jämfört med tidigare. Med det ökade tryck vi har satt i miljön utifrån både aktivt och koordinerat utredningsarbete men även genom den ökade uniformerade resursen, har vi anträffat dumpade vapen tillsammans med ombyteskläder i nära anslutning till kontrollerade personer. Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef.

Polisen kan inte ensam vända våldsutvecklingen, utan hela samhället behöver bidra på det sätt som är möjligt. Det gemensamma arbetet som finns mellan myndigheter, kommuner och civilsamhället är en förutsättning för det fortsatta trygghetsskapande arbetet samt för att förhindra och förebygga brott.


Publicerad 16 februari 2023
Läs även: 16 gripna senaste dygnet efter grova våldsbrott i region Stockholm


16 februari 2023
Bild:Skärmdump från Polisens webbsida
16 februari 2023


Tipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 7/6
Röda korsets stick- och språkcafé
Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen