UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 9 december 2021 - klockan 03:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snart påbörjas rivningen av EON-skorstenen i Bro centrum 


Karin Sidén 2021-06-03

Drönarbild över Bro centrum där skorstenen stått som ett landmärke i många, många år. Värmeanläggningen byggdes på 1960-talet.
Bild:Upplands-Bro kommun
Drönarbild över Bro centrum där skorstenen stått som ett landmärke i många, många år. Värmeanläggningen byggdes på 1960-talet.

Det nästan 60 meter höga landmärket i Bro centrum, skorstenen på EON:s gamla panncentral, ska rivas. Redan nästa måndag, den 7 juni, sätter rivningsarbetet igång.

Som ett funktionellt landmärke, likt en knappnål som utmärker en särskild plats på en karta, har den 58 meter höga skorstenen i Bro centrum gjort ett ypperligt arbete. Och inte bara som platsmarkör av centrum - från panncentralen i Bro centrum har många Bro-bor fått bäde värme och elektricitet levererad genom åren. I och med rivningen av skorstenen går en epok i graven.

Arbetet med att riva skorstenen påbörjas nästa vecka, den 7 juni, och man räknar med att det kommer att ta ungefär en vecka.

-Med hjälp av kranbilar kommer skorstenen att tas ner i sektioner, uppifrån och ner, förklarar Stefan Göransson, förvaltare på Upplands-Brohus.

Räkna därför med att det i samband med nedmonteringen av skorstenen kan komma att vara lite svårare än vanligt med framkomligheten i anslutning till den före detta värmeanläggningen.

I december 2020 tog EON ner skyltarna och flyttade värmepannorna från den gamla anläggningen till den nybyggda och moderna anläggningen i Högbytorp. Upplands-Brohus har en del verksamhet kvar i byggnaden, men man tittar nu på nya lokaler. Enligt Ann Hermansson Alm, VD på Upplands-Brohus, blir det inte fråga om någon längre flytt:

-Vi kommer att finnas kvar här i Bro. Vi ska hitta alternativa lokaler för att kunna upprätthålla servicen gentemot våra hyresgäster, säger hon.


Länk till kommunens hemsida där det finns en särskild portal där man samlat information om kommunens utveckling.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen