UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 28 november 2021 - klockan 00:12 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

41 mandat ska fördelas i kommunfullmäktige


Karin Sidén 2018-09-13

De så kallade onsdagsrösterna (förtidsröster samt utlandsröster) är nu räknade. Det preliminära resultatet i Upplands-Bro är att nuvarande koalitionen skulle få 17 mandat och alltså inte längre är i majoritet. Tittar vi på de traditionella blocken får Alliansen 19 mandat, de rödgröna 15 och SD 7.

Resultatet är fortfarande preliminärt då en sista kontrollräkning ska göras av Länsstyrelsen. Ett definitivt valresultat väntas först om några dagar.


Eftersom det är 41 mandat som ska fördelas i kommunfullmäktige finns i nuläget inget majoritetsalternativ. Räkna med att förhandlingar pågår!

Att säga att valresultatet i Upplands-Bro blev en rysare den här gången också är en underdrift. Just nu studerar man "målfotot" för att med hjälp av det försöka sätta samman en ny laguppställning med majoritet. Valnattens preliminära resultat innebär att det inte finns något "enkelt" och lätt-tytt resultat eftersom inget av de vanliga blocken, eller för den delen den senaste mandatperiodens koalition, fått 21 eller fler mandat.

Socialdemokraterna är trots ett tapp på drygt 530 röster och tre mandat fortfarande det största partiet i kommunen med 11 mandat mot Moderaternas 10. Moderaterna fick mer än 400 nya röster jämfört med valet 2014, men som det ser ut i de preliminära resultatlistorna gav inte det ett endaste mandat i belöning. Inte heller efter att de så kallade onsdagsrösterna räknades i går. 

Ännu är dock rösträkningen inte definitivt fastställd och därför är inte heller det slutgiltiga valresultatet fastställt. Drygt 80 röster har underkänts av rösträknarna här i kommunen. De har nu skickats vidare till Länsstyrelsen för ytterligare kontroll. Det kan röra sig om att det legat fler än en valsedel i kuvertet, att ett namn strukits från personvalslistan, att röstsedeln vikts eller dylikt.

Förutom eventuella förändringar vad gäller de ogiltiga rösterna som kan komma att godkännas så kan ytterligare förändringar i resultatet ske eftersom Länsstyrelsens kontrollanter kan komma att hitta fel i den räkning som skett i våra 14 vallokaler - vi har nog alla hört i riksmedia om att det på sina håll i landet har skett fel där mänskliga faktorn orsakat räknemissar. Det tillhör inte vanligheterna men är ändå något att ta i beaktan när man tittar på det preliminära resultatet.


Vi får därför ge oss till tåls ytterligare några dagar innan vi har ett definitivt resultat och först då vet våra kommunpolitiker med säkerhet vad de har att förhålla sig till när de ska planera för och förhandla om den kommande mandatperioden. 

I nuläget har Alliansen 7730 röster medan de rödgröna har 6114. Det skiljer alltså drygt 1600 röster mellan blocken i det preliminära resultatet. 1600 röster och fyra mandat: 19 mot 15. Vissa av mandaten skiljer det bara ett fåtal röster mellan så beroende på vem som eventuellt blir av med ett mandat och vem som i stället får ett så kan det bli både jämnare och större skillnad blocken emellan.

Camilla Janson (S) säger apropå det preliminära valresultatet:

-Upplands-Bro kommun är i liknande läge som vi var 2014. Det finns inga ”blockmajoriteter” och därför krävs blocköverskridande samtal. En stabil majoritet är nödvändig för att inte tappa styrfart och för att skapa stabila förutsättningar som arbetsgivare. En stabil majoritet är också nödvändig för att inte släppa fram SD som vågmästare här i kommunen. Vi vet att en majoritet av väljarna förväntar sig ansvarsfulla politiker och vill se blocköverskridande samarbete.

-Vi Socialdemokrater vill fortsätta ta ansvar för vår fina kommun och är öppna för blocköverskridande samarbete. Möjligheterna finns om viljan och ansvaret finns.

Fredrik Kjos (M) säger i ett skriftligt uttalande att:

-Jag vill börja med att uttrycka min stora tacksamhet och glädje över att så många valt att rösta på Moderaterna i kommunvalet, där vi till skillnad mot på riksnivå faktiskt ökat vår stöd. Det är också med stolthet jag konstaterar att väljarna så tydligt givit Alliansen ett betydligt större stöd än man givit de rödgröna.
 
-Vi kommer självklart att ta väljarnas vilja på allvar och ta fullt ansvar för att leda kommunen de kommande åren. Många kommuner runt om i landet, och här i Stockholms län, drivs sedan länge av det största blocket. En både beprövad och väl fungerande metod. Det känns också bra att S i kommunen så tydligt tar ställning för att man vill fortsätta se till Upplands-Bros bästa. Jag utgår från att det ansvarstagandet gäller oavsett vilka som styr kommunen.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Söndag 12/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen