UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 13:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Vänsterpartiet


Karin Sidén 2022-07-26


VALET 2022    Med mindre än två månader kvar till valet, den 11 september, är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

I den åttonde, och sista, artikeln i serien har turen kommit till Vänsterpartiet
.
Erik Karlsson
Bild:Privat
Erik Karlsson

Kandidat 1 Erik Karlsson

1) Jag heter Erik Karlsson och har bott i Upplands-Bro kommun sedan 2011. Jag har under den senare delen av mitt verksamma arbetsliv arbetat som konsult till företag och föreningar främst med arbetsmarknadens olika frågor, som avtalsskrivning, ekonomi och administration.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 8 år. Jag blev politiskt engagerad när jag upptäckte hur illa ställt det var med miljöpolitiken i kommunen.

3) Det roligaste med att vara politiker är att försöka, ibland lyckas, påverka den nu förda politiken till något bättre, debattera och helst vinna dessa debatter vilket jag oftast gör.

4) Jag är stolt över att jag fått upp kommuninvånarnas ögon över att allt inte går så rätt till bland de styrande och att mitt parti fick stopp på idén med marknadshyror.

5) Min främsta hjärtefråga för framtiden är att införa tidiga stödåtgärder till barn och ungdomar för att förhindra utanförskap, vilket ger både dem och oss ett tryggare samhälle. Miljöfrågorna står också högt på min lista. Vi måste få en fungerande hemtjänst och att alla äldreboende skall kännas trygga för både de som behöver kommunens stöd och för dess personal.

Kristina Henriksson
Bild:Privat
Kristina Henriksson

Kandidat 2 Kristina Henriksson 

1)Jag heter Kristina Henriksson, är 74 år, och bor i Bro. Jag har bott i Upplands-Bro sen 1983, och gick folkskola.

2) Jag har politiskt aktiv i ca 15 år. Mitt engagemang började då jag hjälpte en bostadslös barnfamilj få en permanent bostad från Upplands-Brohus genom att ta kontakt med alla partiernas företrädare och även företrädare i Upplands-Brohus. Det var precis före valet, och på detta sätt kunde denna familj, som hade blivit nonchalerad redan åratal både från socialtjänst och från bostadsbolaget, få hjälp.

3) Det roligaste med att vara politiker är att man har möjlighet att hjälpa behövande människor via politiken och påverka samhället i bättre riktning.

4) Jag blev stolt när mitt Vänsterparti kunde stoppa marknadshyrorna och jag är stolt när vi vänsterpartister slåss för höjda pensioner via garantitillägget och mycket annat.

5) Mina hjärtefrågor är alla välfärdsfrågor och miljöfrågor.

Khalouta Simba
Bild:Privat
Khalouta Simba

Kandidat 3 Khalouta Simba

1)  Jag heter Khalouta w Simba och är 53 år. Jag har bott i Upplands-Bro sedan mitten av 80-talet. Jag arbetar som logistikoperatör och är utbildad inom el-teleteknik.

2)  Jag har arbetat aktivt inom politiken i 24 år och sitter för närvarande i kommunfullmäktige och som Vänsterpartiets gruppledare i Kultur- och Fritidsnämnden.

3)  Jag är född i en politisk familj. Vi kommer från D.R.Congo där vi levde under Mobutus förtryck, så för mig har det alltid varit självklart att jag skulle engagera mig politiskt.

4)  Jag är främst stolt över att partiet alltid står för jämställdhet och rättvisa samt att vi sätter människan främst i alla sammanhang.

5)  Mina hjärtefrågor för framtiden rör integration samt kultur- och fritidsfrågor.Tomas Carneheim
Bild:Privat
Tomas Carneheim

Kandidat 5 Tomas Carneheim

1) Jag heter Tomas Carneheim, är 59 år, och bor i Kungsängen. Jag har bott i kommunen sedan 2013.

Jag är legitimerad lärare i Svenska och SO, och arbetar för närvarande med Svenska som andraspråk på Komvux. Jag är också utbildad journalist och hade ett tag ett eget företag som frilansande skribent. Är tillika trubadur och medlem av Yrkestrubadurernas förening, sedan några år.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i omkring tio år. Jag blev politiskt engagerad för att mina arbetsgivare inom skolan sålde ut sin verksamhet till oseriösa aktörer som har vinst och inte skolverksamhet som prioriterat fokus. Jag har inifrån verksamheten tvingats åse hur organisationen i den kommunala skolan tvingas konkurrera med dessa aktörer.

3) Det roligaste med att vara politiker är att få se allting i ett fågelperspektiv, det vill säga få en insyn i hur samhället fungerar. Att sitta i nämnder och i Kommunstyrelsen ger kunskaper och erfarenheter som jag aldrig hade fått annars. Det mesta i livet är beroende av politiken.

4) Jag är stolt över att mitt parti är det enda som strider emot vinster i välfärden. Jag är stolt över att jag med mina insikter kan visa på hur dåligt insatta nuvarande partier är i skolfrågan, så att deras privatisering till aktiebolagsskolor inte får stå oemotsagd.

Vi fällde en regering som i stolt samarbete med högern var på väg att godkänna marknadshyror. Detta skulle innebära kraftiga försämringar för en grupp som redan idag är i stort underläge, ett helt nytt samhälle där hyresvärdar skulle kunna göra omotiverade vinster, som inte kommer att generera något positivt i sig. Hyresgästerna i Upplands-Brohus står redan idag för hela den skattesänkning som Alliansen gör. Du ska inte bli utsugen bara för att du hyr i stället för äger en lägenhet. Vi vill använda den skattesänkningen på fler små klimatsmarta hyresrätter för ungdomar.

Jag är stolt över att mitt parti drev igenom höjda pensioner, samt att vi som ensamt parti strider för att synliggöra frågan om stadsapparat på entreprenad. Vi har en sund syn på ekonomi där varje skattekrona ska gå till det som de är till för. Vänsterpartiet tvingade också igenom vissa krav som Försäkringskassan ställer på den grupp av långtidssjuka, som har hanterats mycket illa allt sedan Alliansen kom till makten.

5) Mina hjärtefrågor är flera. Den mest akuta är den om våra barn ska ha en framtid: klimatet. Därefter kommer frågan om att återinföra statlig kontroll över skola, sjukvård, socialförvaltning, Arbetsförmedling, samt Försäkringskassa. Dessa institutioner måste vara statliga, för trygghetens skull.

Jag vill leva i en demokrati, inte diktatur där företag tillåts bryta mot lagar och gå ostraffade därifrån, trots att de skapat stor skada. Staten ska återta makten över vår skattefinansierad välfärd, i stället för att fortsätta slänga pengarna i ett svart hål, det vill säga entreprenad. Studier visar att skolsegregationen som sker med aktiebolagsskolorna leder till dödsskjutningskultur och att vi bygger murar mellan fattiga och rika.

Att man tar till vara på ungdomars kraft är oerhört viktigt och vi ska kunna erbjuda en mycket bättre väg för unga vuxna.  Småföretag ska få lättnader, medan större aktörer ska få bidra i betydligt större mån än nu. Just nu är landet väldigt svårstyrt, då så stora delar av samhällsfunktionerna är utlagda på vinstintresset. Det är en företeelse som skapar ekonomisk brottslighet, större otrygghet osv.Länk till hemsidan för Vänsterpartiet i Upplands-Bro.


Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen