UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 28 november 2021 - klockan 00:44 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Slutgiltiga valresultatet i kommunvalet fastställt


Karin Sidén 2018-10-02

Nu är det slutgiltiga valresultatet i kommunvalet räknat, kontrollräknat - och färdigräknat och de 41 mandaten i kommunfullmäktige är slutgiltigt fördelade. Nu återstår en del förhandlingsarbete innan det nya kommunstyret är helt klart, även om det mesta talar för att det blir ett minoritetsstyre.

Framöver ska också nya ledamöter och ersättare utses och dessutom ska Kommunstyrelsen och dess ordförande väljas.

Efterspelet efter valet den 9 september pågår för fullt. På nationell nivå, på landstingsnivå och på kommunnivå. Runt om i landet pågår förhandlingar för att försöka hitta lösningar i de låsningar valresultatet på många platser skapat.

I DN i dag, den 1 oktober, skriver man bland annat att det i kommunvalen vanligtvis brukar stå klart redan på valnatten hur 90% av Sveriges kommuner kommer att styras men att det i år för första gången snarare är oklart i 90% av kommunerna. Ett politiskt läge som med andra ord kräver en hel del eftertanke och förhandlingar! 

Så här har mandatfördelningen förändrats i Upplands-Bro kommun:


                   Mandat  2018 Mandat 2014
Moderaterna         10         10
Centern           2           2
Liberalerna           4           4
Kristdemokraterna           3           2
Socialdemokraterna         11         14
Vänsterpartiet           3           2
Miljöpartiet           1           3
Sverigedemokraterna           7           4Efter kommunvalet 2014 hade Alliansen i Upplands-Bro 18 mandat medan de Rödgröna hade 19 mandat, något som då resulterade i förhandlingar över blockgränserna och sedermera en Koalition i majoritet (S+C+L+Mp = 21 mandat).

I årets val står det nu fullständigt klart att den sittande Koalitionen backar med fyra mandat och därmed har tappat sin majoritet. Alliansen ökar från 18 till 19 mandat tack vare att Kristdemokraterna gått framåt med ett mandat medan de Rödgröna backar med fyra mandat från 19 till 15. Sverigedemokraterna ökar mest och går från fyra till sju mandat i Upplands-Bro.

Kristdemokraternas Jan Stefanson kommenterar det politiska läget i Upplands-Bro just nu, där Allianspartierna som bäst förhandlar om kommande fyra års kommunstyre:

-Vi har pågående intensiva förhandlingar om politiska mål och organiserande av den politiska förvaltningen för mandatperioden. Även hur vi ska bemanna de viktiga presidieposterna ligger på dagordningen. Detta behöver vara klart under vecka 41 (nästa vecka) för att till stora delar beslutas vid nya kommunfullmäktiges första sammanträde den 17 oktober.

-Till skillnad från riksdagen är det borgerliga blocket störst men saknar två mandat till egen majoritet. Det innebär att så länge det rödgröna blocket inte får stöd av SD så kommer Alliansens förslag att gå igenom. Det kommer för första gången att prövas den 17 oktober.
 

Det här händer i kommunpolitiken den närmaste tiden:

Den 17 oktober sammanträder de nya ledamöterna i kommunfullmäktige. Då väljs kommunstyrelsen och kommunstyrelsens ordförande.

Den 19 december sammanträder kommunfullmäktige för sista gången i år och senast då ska nämnder och ledamöter i nämnderna utses.

De nya nämnderna tillträder den 1 januari 2019.


Du kan se resultatet på Valmyndighetens webbplats
På Valmyndighetens webbplats kan du också se vilka representanter som valts in för respektive parti.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Söndag 12/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen