72 855 tränade minuter uppmärksammades på Alzheimer- och anhörigdagen
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2019-10-08

Tina Teljstedt (KD), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, inviger Alzheimer- och anhörigdagen.
Bild:Upplands-Bro kommun
Tina Teljstedt (KD), ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, inviger Alzheimer- och anhörigdagen.

Drygt 100 personer tog tillfället i akt att besöka Alzheimer- och Anhörigdagen som gick av stapeln den 2 oktober. För första gången arrangerades de båda dagarna tillsammans, då merparten av anhöriga är anhöriga just till en person med demenssjukdom, vilket Alzheimers sjukdom är en.

Under sommaren 2019 pågick Internationella seniorkampen som samlade tävlande seniorer från flera länder. I samband med Alzheimer- och anhörigdagen uppmärksammades deltagarna. Totalt deltog nära 400 personer från Upplands-Bro, Bålsta, Uppsala, Jönköping och flera andra orter. Dessutom deltog 170 personer från Tyskland. Det sammanställda resultatet hittas längre ned på sidan.

Upplands-Bro kommun har länge fokuserat aktivt på bemötande och arbete med personer med demenssjukdom. Bland annat har 564 personer i kommunen valt att gå en demensvänsutbildning som ger en ökad förståelse i bemötande av en person med demenssjukdom. Bland många andra hedrande aktiviteter valde Socialstyrelsen att presentera sina nya riktlinjer i just Upplands-Bro kommun. Vid andra tillfällen har enhetschefen för förebyggande enheten för äldre upprepade gånger engagerats som talare vid olika nationella möten kring demenssjukdom.


Pausgymnastik
Bild:Upplands-Bro kommun
Pausgymnastik

-Vi är oerhört glada över det engagemang invånarna i Upplands-Bro kommun visar. Inte bara genom att delta vid Alzheimer- och anhörigdagen, utan varje dag genom att delta vid demensvänsutbildningar, delta i seniorkampen och andra aktiviteter som görs, säger Mirjam Brocknäs, enhetschef för förebyggande enheten för äldre i Upplands-Bro kommun.

Äldre- och omsorgsboendena Norrgården och Allégården var några av pristagarna i Internationella Seniorkampen.
Bild:Upplands-Bro kommun
Äldre- och omsorgsboendena Norrgården och Allégården var några av pristagarna i Internationella Seniorkampen.

Under dagen presenterades de aktiviteter som förebyggande enheten för äldre arrangerar under hösten. Hela programmet finns här.

På plats fanns också bland andra Anhörigföreningen i Upplands-Bro som presenterade sin verksamhet och bidrog med musik. Flera av föreläsarna lyfte fram vikten av fysisk aktivitet för att kunna bibehålla rörelseförmåga och livsglädje.

Föreläsningsprogrammet bröts flera gånger under dagen då publiken fick resa sig och delta i pausgymnastik och dans.

-Upplands-Bro kommun är ett verkligt framgångsexempel när det gäller bemötande av personer med demenssjukdom. Den förebyggande enheten för äldre gör ett fantastiskt arbete i vardagen för äldre invånare, både för dem som har utvecklat demenssjukdom och andra äldre som vill engagera sig i rörelseträning, såsom seniorkampen. Tillsammans med civilsamhället hjälper de till att sätta en guldkant på vardagen för äldre personer, säger Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun.

Dagen avslutades med musikframträdande och konstauktion där kommundirektör Ida Texell agerade auktionsförrättare.