Ny satsning på UBG ska locka talanger att stanna kvar i kommunen
UNGDOMSNYTT


UNGDOMSNYTT 2020-07-21

Bild:FUBB

Länge har basket varit en populär sport bland ungdomar och nu i höst får Upplands-Brogymnasiets (UBG) elever möjligheten att gå en gynnsam basketutbildning. Det är Per Källman, en högt meriterad och erfaren basketprofil, som kommer att leda utbildningen. Per, som bland annat varit landslagsansvarig åt Svenska Basketbollförbundet tidigare i sin karriär, verkar riktigt engagerad och taggad på att denna utbildning ska bli så rolig och ge så mycket lärdom som möjligt.


Redan i höst börjar utbildningen då denna inriktning kan läggas till som ett individuellt val till gymnasieprogrammet. Det kommer vara upplagt för två lektioner i veckan i form av träningspass. Den nya basketsatsningen på UBG är ett samarbete mellan skolan och FUBB Basket.

-Vi tror att utbildningen kommer uppskattas av basketintresserande ungdomar här i kommunen som vill satsa rejält, säger Dennis Zalamans, ordförande i FUBB Basket.

-Syftet är att framhäva den lokala basketprofilen bland ungdomarna på UBG. Utbildningen startas i samband med skolstarten och som elev kan du ansöka under augusti månad. Ledaren av utbildningen är jag själv. Idag är jag även tränare för FUBB Baskets damjuniorer och det känns kul att jag har valts ut för att leda den här utbildningen på Upplands-Brogymnasiet, säger Per Källman.


I Aktivitetsparken i Bro finns en riktigt bra utomhusplan för basket, något som uppskattas av alla basketintresserade ungdomar.
Bild:FUBB
I Aktivitetsparken i Bro finns en riktigt bra utomhusplan för basket, något som uppskattas av alla basketintresserade ungdomar.

Utbildningen kommer förknippas med de vanliga gymnasiestudierna som lärs ut men fokus kommer ligga på den fysiska delen, då det kommer utövas en hel del basket. Man kan se det som en vanlig idrottslektion men att fokuset är på basket.

Samarbetet mellan UBG och FUBB Basket kan ha ett stort inflytande på basketintresserade ungdomar i kommunen då många kan få känslan att skolgången kommer vara roligare och att man har något extra att se fram emot. I framtiden hoppas man även på att det kommer fler idrottsprofiler så att skolan har ett större utbud.

-Det finns redan en golfprofil på UBG som det går väldigt bra för, att de nu väljer att satsa på basket är en stor utveckling för skolan och även ett stort steg för både skolan och kommunen” säger Dennis som vill möjliggöra för så många ungdomar som möjligt att kunna spela på hemmaplan.

-Vi här på FUBB tycker inte man ska behöva åka långt från kommunen för att utöva sporten man älskar. Den här möjligheten ger oss en större chans att behålla våra fantastiska spelare och kunna starta upp seniorlag för både damer och herrar längre fram under skolgången, då tanken är att de som tränar basket i skolan också kommer ha chansen att spela för seniorlagen. Vi på FUBB har efterlängtat det här samarbetet och varit väldigt drivande till att starta upp denna utbildning för ungdomarna.

På UBG har det nu under sommaren tillsatts en ny rektor, Dan Sundblad, som har gjort allt i sin makt för att få igenom den nya utbildningen. Dan har ett förflutet med olika idrottsprofiler och han vet hur viktigt det är att sånt finns för ungdomarna. Känslan från båda sidorna är positiva och de ser framemot samarbetet med varandra.