Fyrverkerier och raketer - detta gäller


Karin Sidén 2020-12-30

Vad som gäller kring fyrverkerier, smällare och raketer är en evig följetong, inte sällan kryddad med irritation från bägge läger. Hundägare mot pyro-fantaster. Miljövänner mot festprissar. Polisen och lagtexten mot alla skjutglada smällare-kastande småkillar och ungtuppar (för visst är majoriteten killar!??!).

Inför årets nyårsfirande har ytterligare en grupp gett sig in i raketdebatten - sjukvårdspersonalen och MSB som vädjar till alla svenskars sunda förnuft. Tänk på olycksrisken! Belasta inte sjukvården med onödiga olyckor!

Oavsett vad vi tycker om fyrverkerier, smällare och raketer så finns det tydliga lagar och regler kring pyroteknik. Till exempel att man måste fyllt 18 år, att det krävs tillstånd för att avfyra fyrverkerier och att de endast får avfyras under en viss del av nyårsdygnet. Här i Upplands-Bro säger den lokala ordningsbestämmelsen att det är mellan klockan 15 och 03 på nyårsafton/nyårsnatten som fyrverkerier är tillåtna (samt på Valborg), all övrig tid är de förbjudna.

Och till alla er som tror att man måste skjuta in det nya året - det går precis lika bra utan fyrverkerier! Jag lovar! Och på köpet slipper vi livrädda djur, söndersmällda pojkfingrar och pengar som bokstavligen går upp i rök. 2020 har varit ett utmanande och på många sätt nytänkande år där mycket fått göras på ovana och otraditionella sätt, kan då inte nyårsafton 2020 vara det året då Sverige och svenskarna lämnade tolvslaget krutröks-fritt? Bara en tanke...

Gå in på Polisens hemsida för att ta del av lagar och bestämmelser kring pyroteknik. Observera att det kom en ny lag så sent som 2019 kring fyrverkerier så det kan vara bra att uppdatera kunskapen kring vad som gäller!

Gå in på kommunens hemsida för mer info om vad som gäller just här.

Här finns ett nytt inlägg om nyårsraketer på kommunens hemsida.