Cykelstölderna ökar i Stockholms län - men inte här i Upplands-Bro


Karin Sidén 2021-04-14

Cykelstölder är ett av de vanligare vardagsbrotten, där så många som varannan cykelägare någon gång blir bestulen på sin cykel. Förra året anmäldes fler stölder än något år sedan 2005 visar försäkringsbolaget Ifs kartläggning och sammanställning av siffror från Brå. Stockholms län är inget undantag - även här har stölderna ökat. Dock inte i alla kommuner, i Upplands-Bro och åtta andra kommuner har antalet anmälda cykelstölder minskat.

Under förra året, 2020, anmäldes totalt 19 226 cyklelstölder i Stockholms län vilket motsvarar 80 fall per 10 000 invånare. Jämfört med 2019 är det en ökning med 24 procent. I hela landet anmäldes totalt 77 207 cyklar stulna vilket motsvarar 74 cyklar per 10 000 invånare, alltså något lägre än snittet här i Stockholms län men ändå det högsta antalet anmälningar sedan 2005.

Här i Upplands-Bro anmäldes totalt 75 cyklar stulna under 2020 vilket motsvarar 25 cyklar per 10 000 invånare och är en minskning med en tredjedel sedan 2019. Endast Botkyrka (23) och Värmdö (24) har färre anmälningar än så per 10 000 invånare. 

Cykelstölderna är säsongsstyrda och det är nu i april de drar igång på allvar för att hålla i sig fram till september-oktober. Det finns så klart en hel del man som cykelägare kan göra för att minska risken att bli av med sin tvåhjuliga ögonsten. Nummer ett är att se till att ha bra lås, men det finns så klart mer att göra än så.

If har sammanställt en lista med tips på vad man kan och bör göra. Här kommer några av dem:

  • Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).
  • Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.
  • Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.
  • Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
  • Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
Och har man en elcykel ska man alltid ta med sig batteriet för då minskar cykelns stöldbegärlighet markant.