Härligt att kunna träffas igen!


Karin Sidén 2022-04-21


I Upplands-Bro finns flera pensionärsföreningar, där lokalföreningen i riksorganisationen SPF är en av dem. SPF Vikingarna kallar man sig och har funnits sedan mitten av 1980-talet.

Föreningens ordförande Martin Normark berättar:

-För oss som förening och för våra medlemmar har pandemirestriktionerna varit en utmaning. Många av våra medlemmar hamnade ju tack vare årsrikedom per automatik i riskgrupp så det var många som blev väldigt isolerade. Nu känns det lite som en nystart och vi är väldigt glada att vi återigen kan umgås och ha våra medlemsträffar som fyller så viktig funktion. Det går inte att underskatta vikten av det sociala umgänget, att befinna sig i samma sammanhang och att uppleva saker tillsammans. Samtidigt. Utan en skärm emellan. 

Efter två socialt torftiga år präglade av pandemirestriktioner och karantän med mycket begränsat umgänge finns ett uppdämt behov av att träffas i glada vänners lag. Inte minst för kommunens seniorer som nu äntligen kan träffa familj, vänner och bekanta.

En av kommunens pensionärsföreningar är SPF Vikingarna, och där märker man att behovet är stort av att träffas. Föreningens ordförande Martin Normark berättar:

-Vår verksamhet har varit begränsad de här två åren. Vi har försökt att träffas lite grann, bland annat gått gemensamma promenader och till exempel ordnat tipsrundor och andra utomhusaktiviteter. Så helt stopp har det inte varit, men vi har ju medlemmar som av hälsoskäl varit tvungna att undvika även den typen av avstånds-umgänge och det har så klart varit påfrestande för dem.

Martin fortsätter:

-Jag tror att vi alla på något vis har kommit att uppskatta även de enklaste träffarna på ett annat sätt efter den här erfarenheten. Vi är många som insett hur värdefullt det är med socialt umgänge och det märks också på surret när vi träffas! Alla har mycket att prata om!

Promenad från OK till dansbanan vid Lillsjön där alla bjöds på fika.
Bild:SPF Vikingarna / Torbjörn Ahlsén
Promenad från OK till dansbanan vid Lillsjön där alla bjöds på fika.

SPF Vikingarna är den lokala Upplands-Bro-föreningen och är en del i Stockholmsdistriket, som i sin tur är en del i den stora rikstäckande seniorföreningen SPF. SPF är en partipolitiskt och religöst obunden medlemsorganisation och totalt finns cirka 750 lokalföreningar runt om i landet med i runda slängar 250 000 medlemmar. 

-Vi har ungefär 430 medlemmar här i kommunen varav kanske ett femtiotal är aktiva eller mycket aktiva. Vi försöker erbjuda så varierade träffar som möjligt för att det ska finnas något för alla. Musikträffar, föredrag, sillunch, pub-kvällar, studiebesök, utflykter och mycket mer. Som med all föreningsverksamhet så finns alla sorters medlemmar, från dem som är med på allt till de som egentligen bara betalar medlemsavgiften för att ta del av andra medlemserbjudanden såsom rabatterade försäkringar och medlemstidningen Senioren, med mera, säger Martin.

Till föredragen bjuder man ibland in kända namn så som nu senast i mars då August-nominerade författaren Anneli Rogeman berättade om sin bok "Mönstersamhället" och i maj då Björn Eriksson kommer och ska framföra sitt kåseri "I huvudet på en gammal hövding". Kåseriet lär bjuda på en och annan anekdot från "hövdingens" tidigare uppdrag som rikspolischef och landshövding - och för den delen även frå nuvarande uppdraget i Riksidrottsförbundet.

Föredrag av författaren Anneli Rogeman som debuterade med boken \
Bild:SPF Vikingarna / Torbjörn Ahlsén
Föredrag av författaren Anneli Rogeman som debuterade med boken "Mönstersamhället", och som nominerades till Augustpriset förra året. Boken är en journalistisk granskning av Boliden och hur samhället där växte fram efter guldfyndet som gjordes 1924, och sedan också mer eller mindre dog ut när guldet tog slut. Anneli Rogeman är själv uppvuxen i Boliden och har en gedigen karriär som journalist och tidigare kulturchef på Sveriges Television, redaktionschef på Svenska Dagbladet och chefredaktör på tidningen Vi.

-Det var väldigt roligt att Anneli Rogeman kunde komma och berätta om sin bok som beskriver hur Boliden och guldfyndet där påverkade en hel bygd, faktiskt ett helt land! Jag är själv uppvuxen i Boliden, precis som Anneli, så att höra henne berätta om hur "Mönstersamhället" - alltså Boliden - växte fram eller snarare skapades för att locka gruvarbetarna att komma dit upp när jakten på guldet tog fart och hur sedan brukssamhället så gott som dog ut när guldet tog slut var väldigt intressant. Och även intressant för dem som aldrig satt sin fot i Boliden!

SPF Vikingarna har både fasta aktiviteter som återkommer regelbundet i kalendariet, såsom bridge och boule, vandringsgruppen och en läsgrupp samt en hel del övriga aktiviteter som varierar under året. Dit hör föredragen, pub-kvällarna och utflykter. Härom veckan var man till exempel på E.ons kraftvärmeanläggning i Bro och i februari besökte man Livgardet. I slutet av maj väntar en bussresa till Enköping där en heldag planerats med besök i parkerna, guidade turer och visning på Gränsöö slott och i Härkeberga kyrka.

Dagcentralen i Kungsängen, med adress Torget, är hemvist för SPF Vikingarna när de inte är \
Bild:SPF Vikingarna / Torbjörn Ahlsén
Dagcentralen i Kungsängen, med adress Torget, är hemvist för SPF Vikingarna när de inte är "ute i fält" på någon utflykt eller något studiebesök. Här är en bild från Anneli Rogemans uppskattade föredrag.