Markbrand i Mariedal


Karin Sidén 2022-04-29

En uppskattningsvis 2 500m2 yta i Mariedal eldhärjades vid middagstid på fredagen.
Bild:Läsarbild
En uppskattningsvis 2 500m2 yta i Mariedal eldhärjades vid middagstid på fredagen.

Vid 17.30-tiden på fredagen larmades Räddningstjänst till Mariedal i Håbo-Tibble där en markbrand upptäckts i anslutning till Långvretsvägen. Uppskattningsvis 2 500m2 gräs- och skogsmark hann eldhärjas innan brandmännen fick stopp på branden.

Brandorsaken är i nuläget oklar.


Det här är dagens andra larm om markbrand i Upplands-Bro. Den första, som var vid Lillsjö-området, blev dock inte större än 15-20m2.

Sedan den 19 april avråder avråder StorStockholms Brandförsvar från eldning på grund av den höga brandrisken (avrådan gäller tills vidare). Se artikel.

Så här står det på StorStockholms Brandförsvars hemsida:

"Storstockholms Brandförsvar uppmanar just nu till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som till exempel cigarettglöd eller gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand."

Som av en händelse deltog Brandkåren Attundas gruppledare Kristina Gissler i TV4s morgonTV idag på morgonen, där hon visade hur man släcker en markbrand. Hon visar också hur fort elden sprider sig i det torra fjolårsgräset. (Länk till klippet)

I klippet pratar Kristina även om hur viktigt det är (och kanske lite extra nu i helgen, vid Valborgsfirandet) att man verkligen är försiktig och tänker till innan. Det råder stor brandrisk och därför avråder man från att tända Valborgselden, och väljer man att göra det ändå måste man se till att vara rätt utrustad. Kom ihåg: Eldning sker alltid på eget ansvar och det är du som ansvarar för säkerheten och att allt går rätt till.

Bild:Läsarbild