Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 mars 2024 - klockan 03:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
  Nästa »

 Kalender Månadsöversikt Visa närmaste händelserna

« 2019 » « November »

  Ti On To Fr
» 28 29 30 31 01 02 03
» 04 05 06 07 08 09 10
» 11 12 13 14
15
16 17
» 18 19 20 21 22 23 24
» 25 26 27 28 29 30 01

Fredag den 15 november 2019 Tid: 19:00 - 21:30

Konsert: Violet Green and all between

Plats: Stora Scenen i Kulturhuset, Kungsängen

Syftet med föreställningen var från början att utifrån ett research-arbete skildra vilka kvinnor som haft betydelse för musikens utveckling inom den genre där gruppen själva verkat i ca 30 år dvs rock och blues. De hittade då en guldgruva, en epok där svarta kvinnor totalt dominerade musikscenen; den så kallade klassiska vaudeville-blues eran i USA ca 1900-1930. Detta fenomen utspelade sig främst i amerikanska södern i form av turnerande varieté sällskap, men just de kvinnliga artisterna var även betydelsefulla i de nya städerna Chicago och New York.

Föreställningens röda tråd är en kvinnlig musikhistoria. Violet Green märkte ett starkt underliggande positiv budskap i kvinnornas artisteri och livsgärningar, längtan efter frihet och oberoende och rätten till att bli älskad som man är.

Föreställningen är gjord i lättsam underhållningsform där anekdoter om de 25 kvinnliga artisterna blandas med fakta om deras liv och musikaliska produktion. Vi rör oss från 1900-talets början framtill 1970 med artister som till exempel Memphis Minnie, Mahalia Jackson, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith men även artister som under mitten av 1900-talet haft betydelse som Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner.

Många av de kvinnor vi skildrar ses inom modern genusforskning som viktiga på många sätt. Dels för att de formulerade en kvinnlig sexualitet och dels för att de i sina texter och sitt artisteri drog upp ”moraliska” riktlinjer för hur communityn borde hantera pengar, kärlek, droger och sex.

Föreställningen skildrar alltså förutom det kvinnliga pionjärskapet inom musik/artisteri, en osynlig homoerotisk kultur som stolt och lustfyllt inspirerar till och agerar för allas rätt att leva ut sin egen sexualitet och skapa sin egen identitet, som musiker, som artist, som kvinna, som queer, som människa.

Kvinnorna som uppträdde på Vaudevilleblues- scenen och klubbarna under den så kallade Harlem Renaissance-eran tog samtidigt hand om utsatta människor som fick tjäna sitt levebröd som turnerande artister.

Det här är verkligen en föreställning som passar både unga och gamla. Den fyller sitt syfte i att både sprida värdefull kunskap och underhålla.

Läs mer om Violet Green och artisterna som gruppen skildrar

Längd: två akter med med 30 min paus, totalt ca 2 h
Av: Violet Green and all between Sång: Jenny Fall Keyboard/sång: Anna Hammarsten Gitarr/sång: Ulla Wrethagen Saxofon: Elsie Petrén Trummor: Eva Grund Bas: Lena Andersson
Skriv ut
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen