UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 maj 2021 - klockan 09:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Första december är Brandvarnarens dag


Karin Sidén 2020-12-01

Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel.
Bild:Brandskyddsföreningen
Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel.

Brandvarnardagen, den 1 december varje år, är sedan 2012 en nationell temadag vars syfte är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare - och att regelbundet testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe. För tänk på att en brandvarnare med urladdade batterier är en falsk trygghet!

-Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Den 1 december är det Brandvarnardagen i Sverige. Som temadag sett är brandvarnardagen definitivt en av våra allra viktigaste dagar, men ändå så är uppmärksamheten kring den klart begränsad. Att kolla om våra brandvarnare funkar är sannolikt den enklaste säkerhetsåtgärd vi kan utföra i hemmet - ändå gör vi det alldeles för sällan. På www.skyddadigmotbrand.se kan man enkelt registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare.

Brandvarnare i bostaden är en livsviktig inredningsdetalj. Oavsett om man bor i villa, lägenhet, herrgård eller i ett studentrum måste man ha dem. En på varje våningsplan ska det minst vara, enligt lag, men gärna fler än så. Henrik Wahlström som driver företaget Brandfast förklarar varför det är viktigt att ha flera brandvarnare:

-Sängen och sovrummet är utan konkurrens den vanligaste platsen att finna människor som dött i bostadsbränder, helt enkelt för att de inte hunnit vakna innan det är för sent. De har sovit med stängd sovrumsdörr och så har en brand startat i sovrummet. Och då är inte sängrökning nödvändigtvis brandorsaken - bränder som startar i elektronik som laddas över natten syns högt upp i statistiken. Och oavsett brandorsak - innan brandvarnaren ute i hallen reagerat så har personen i sovrummet avlidit av att ha andats in den farliga röken. 

Det är inte många andetag man har på sig innan röken dödar.

-När det brinner i en bostad bildas väldigt giftig rök som på bara ett par-tre andetag kan döda en vuxen människa. Varje sekund är livsviktig och brandvarnarens enda uppgift är att ge oss de livsavgörande sekunderna så att vi hinner ut innan vi fyllt lungorna med den giftiga röken, säger Henrik och fortsätter:

-Jag tycker därför att Brandskyddsföreningen borde vara tydligare i sina rekommendationer. De menar att det är viktigast att ha brandvarnare i hall och i köket, men missar att berätta om sovrummen. Hall och kök ÄR viktiga eftersom många bostadsbränder börjar i köket och eftersom hallen är en utrymningsväg, men jag anser att sovrummen och övriga rum i bostaden där det finns elektronik är lika viktiga. Att bränder startar i till exempel en torktumlare är alls inte ovanligt, och har du då en brandvarnare i tvättstugan hinner du sannolikt släcka branden innan den hunnit ta sig och innan röken hunnit sprida sig ut i bostaden.

En brandvarnare har lång livstid, men det har inte nödvändigtvis batterierna som driver den. Testa därför dina brandvarnare regelbundet, gärna några gånger per år. Särskilt viktigt är det att testa dem efter att man varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan huset stått tomt. 

Du testar batterierna genom att trycka in testknappen. Tjuter brandvarnaren så funkar batterierna. 

Att ha som vana att testa brandvarnarna inför stora ljushelger som jul är klokt. Varför inte passa på att göra det den 1 december när det är den nationella brandvarnardagen? Kanske går det att kombinera med framtagandet av julgardiner, adventsljusstakar och annat julpynt så att den viktiga men ack så enkla säkerhetsåtgärden inte glöms bort.


 

TV4 har ibland uppmärksammat Brandvarnardagen och brandsäkerhet i morgonsoffan. Så även i dag, den 1 december 2020 då Attundas Kristina Gissler gästade programmet Nyhetsmorgon.

Länk till TV4-inslaget från första december 2020.


Via länkarna når du flera TV-inslag samt Attundas hemsida där det finns mer matnyttig info om bland annat brandvarnare och hur man kan förebygga brand i bostaden. 

Länk till TV4-inslaget om brandsläckare samt brandfilt från sep 2017.

Länk till TV4-inslaget från dec 2017 om brandsäkerhet.

Länk till TV4-inslaget från 29 november 2018 om brandvarnare.


Länk till Attundas hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 23/5
Kulturbojens café
Söndag 6/6
Kulturbojens café och loppis
Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen