UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 27 mars 2023 - klockan 22:11 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Första december är Brandvarnarens dag


Karin Sidén 2022-12-01

Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel. Tänk på att elektroniken i själva brandvarnaren har ett bäst-före-datum den med. Man säger därför att en brandvarnares livstid är cirka 10 år.
Bild:Brandskyddsföreningen
Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel. Tänk på att elektroniken i själva brandvarnaren har ett bäst-före-datum den med. Man säger därför att en brandvarnares livstid är cirka 10 år.

Den första december är det Brandvarnarens dag, en temadag som instiftades av Nordiska Rådet och som i 10 år uppmärksammats för att påminna om något lika enkelt som livsviktigt - att ha fungerande brandvarnare i våra hem!

För det räcker ju inte med att ha dem monterade - de måste ju fungera också! Så varför inte fira Brandvarnarens dag den 1 december med att trycka på testknapparna på hushållets Brandvarnare. Får du ett pip till svar så funkar batterierna!

Att kolla att våra brandvarnare funkar är sannolikt den enklaste säkerhetsåtgärd vi kan utföra i hemmet - ändå gör de flesta av oss det alldeles för sällan. Just därför infördes Brandvarnarens Dag  och därför har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, sedan några år tillbaka en SMS-tjänst där man enkelt kan registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare regelbundet.

Brandvarnarens dag, den 1 december, är sedan 2012 en nordisk temadag vars syfte är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare - och att påminna oss om att regelbundet testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe. För en brandvarnare med urladdade batterier gör ingen som helst nytta utan är en falsk trygghet!

Trots att en brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död är det vanligt att man glömmer att kontrollera att den fungerar. För att ge ett säkert skydd ska brandvarnaren testas med jämna mellanrum. 

Oavsett om man bor i villa, lägenhet, herrgård eller i ett studentrum är det lag på att ha brandvarnare. En på varje våningsplan ska det minst vara säger lagen - men man får gärna ha fler. Brandvarnare i bostaden är en livsviktig inredningsdetalj som bokstavligen kan rädda liv så att ha fler än minsta möjliga antal borde vara en självklarhet! 

Varje sekund är livsviktig

När det brinner i en bostad bildas väldigt giftig rök som på bara ett par-tre andetag kan döda en vuxen människa. Varje sekund är livsviktig och brandvarnarens enda uppgift är att ge oss de livsavgörande sekunderna så att vi hinner ut innan lungorna fyllts med giftig rök.

Men var ska man sätta sina brandvarnare då? Finns det några rum som är viktigare än andra? Ja, det gör det om man frågar experterna och om man tittar på statistik över var bostadsbränder ofta startar.

Att utrusta hall och kök med brandvarnare är viktigt eftersom många bostadsbränder börjar i köket och eftersom hallen är en utrymningsväg. Men tänk på att även sovrummen och övriga rum i bostaden där det finns elektronik är lika viktiga! Att bränder startar i till exempel en torktumlare är alls inte ovanligt, och har du då en brandvarnare i tvättstugan hinner du sannolikt släcka branden innan den hunnit ta sig och innan röken hunnit sprida sig ut i bostaden.

Även om den i särklass vanligaste bostadsbranden är den som startar i köket, vid matlagning, går inte att bortse från att sängen och sovrummet utan konkurrens är den vanligaste platsen att finna människor som dött i bostadsbränder. Anledningen är enkel: de har inte hunnit vakna innan det är för sent. I många fall har de sovit med stängd sovrumsdörr, och så har en brand startat i sovrummet där det inte funnits någon brandvarnare. (Och då är inte sängrökning nödvändigtvis brandorsaken - bränder som startar i elektronik som laddas över natten syns högt upp i statistiken.)

Och oavsett brandorsak - innan brandvarnaren ute i hallen reagerat så har personen i sovrummet hunnit andas in så pass mycket av den farliga röken att de avlidit.

Batterierna är ofta mer kortlivade än själva brandvarnaren

Livstiden för en brandvarnare är relativt lång, cirka 10 år, medan batterierna som driver den oftast är mer kortlivade. (Numera finns också brandvarnare med långtidsbatterier, som helt enkelt håller brandvarnarens livstid.)

Testa dina brandvarnare regelbundet, gärna några gånger per år. Särskilt viktigt är det att testa dem efter att man varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan huset stått tomt. Det är också en god idé att någon gång ibland dammsuga bort damm och andra partiklar ur brandvarnaren så att inte dessa stör funktionen.

Du testar batterierna genom att trycka in testknappen. Tjuter brandvarnaren så funkar batterierna. Läs mer om hur du monterar den, hur ofta du bör testa den och andra tips här.Sammanfattningsvis:
  • Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan, gärna fler.
  • Placera brandvarnaren i taket, minst 50 centimeter från väggen.
  • Ha helst brandvarnare i det rum du sover. Nuförtiden laddar många mobiltelefon och/eller annan elektronik i sovrummet när vi sover, vilket är en potentiell brandfara. 
  • Välj en brandvarnare med långtidsbatteri så behöver du inte byta batteri varje år - vilket minskar risken för att brandvarnaren saknar fungerande batteri om det börjar brinna. 
  • Kontrollera din brandvarnare och testa den på testknappen, minst en gång varje år. Gärna på Brandvarnarens dag så att det blir en vana / tradition!
  • Kontrollera även brandvarnaren om du varit bortrest. Den kan ha signalerat om dåliga batterier när ingen fanns på plats för att ta emot budskapet.
  • Anmäl dig till MSB:s sms-tjänst Aktiv mot brand, så får du en SMS-påminnelse om att testa brandvarnarna (du kan själv välja hur ofta påminnelsen skickas)

Bra länkar

Länk till MSB's hemsida där de samlat bra tips och råd kring brandsäkerhet i hemmet. Där kan du även registrera ditt mobilnummer så att du får regelbundna sms-påminnelser om att testa dina brandvarnare.


Länk till Brandskyddsföreningens hemsida. Där finns en hel del information om vad du ska tänka på när det gäller brandskydd i hemmet. 


Länk till SOS-Alarms hemsida där du kan läsa mer om Brandvarnarens dag och om vad du bör tänka på när det gäller brandskyddet i ditt hem.


Länk till Brandkåren Attundas hemsida där du kan läsa mer om brandsäkerhet i hemmet.


 

TV4 har ibland uppmärksammat Brandvarnardagen och brandsäkerhet i morgonsoffan. Den 1 december 2020 gästade Attundas Kristina Gissler programmet Nyhetsmorgon.

Länk till TV4-inslaget från första december 2020.


Via länkarna nedan når du flera TV-inslag där det finns mer matnyttig info om bland annat brandvarnare och hur man kan förebygga brand i bostaden. 

Länk till TV4-inslaget om brandsläckare samt brandfilt från sep 2017.

Länk till TV4-inslaget från dec 2017 om brandsäkerhet.

Länk till TV4-inslaget från 29 november 2018 om brandvarnare.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Lördag 1/4
Röda korsets secondhand o café
Påskmarknad i Ladan Öråker
Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Upplands-Brodialogen 20 mars 23

Earth Hour 2023

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen