UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 01:16 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Gillar du utmaningar? Nu har Accropark öppnat höghöjdsbanor vid Hällkana


Karin Sidén 2021-05-11

Vid Hällkana friluftsområde, i anslutning till lekplatsen och badplatsen, har Accropark anlagt sina höghöjdsbanor. 
Bild:Karin Sidén
Vid Hällkana friluftsområde, i anslutning till lekplatsen och badplatsen, har Accropark anlagt sina höghöjdsbanor. 

Vi har fått ett spännande tillskott till kommunen: Accropark - höghöjdsbanor för hela familjen. Parken öppnade i påskas och ligger vid Hällkana friluftsområde och redan nu har många nyfikna hittat dit. Så även UBRO!

På plats träffar jag fransmannen Jean Charles som är parkansvarig i Bro. Han berättar att företaget Accropark sedan tre år tillbaka har en uppskattad anläggning i Lida friluftsområde söder om Stockholm och att de är väldigt glada över att ha hittat Hällkana som passar deras verksamhet som handen i handsken.

-Hällkana är en helt fantastisk plats. Skogen, sjön, omgivningen - så vackert! Här finns många aktiviteter redan nu och stora möjligheter till fortsatt utveckling. Det ska bli väldigt roligt att vara med och forma verksamheten. Förutsättningarna är goda till att skapa något riktigt bra!

-Accropark är ett fritidsföretag mitt i naturen. Vi vill interagera med folket och vara en del av Bro. Jag vill bygga relationer och hoppas på ett nära samarbete med både företag och föreningar och är väldigt glad över det mottagande vi fått av kommunen. Det märks att Upplands-Bro kommun vill mycket och att de är intresserade av att tillföra ett värde för sina invånare.

Medan Jean berättar vidare om sina tankar om hur han vill att Accropark ska bli en del i samhället vandrar vi runt i det skogsområde där banorna anlagts. Han pekar och berättar om de olika svårighetsgraderna och hur man gjort för att inte skada träden.


Det finns olika svårighetsgrader på banorna. För de modigaste finns den röda banan som är som högst 10 meter över marken.
Bild:Karin Sidén
Det finns olika svårighetsgrader på banorna. För de modigaste finns den röda banan som är som högst 10 meter över marken.

Det finns även banor på lite mer lagom höjd. Både en lila (medel) och en grön (lätt), där man som högst är 6 meter över marken respektive 3 meter över marken.
Bild:Karin Sidén
Det finns även banor på lite mer lagom höjd. Både en lila (medel) och en grön (lätt), där man som högst är 6 meter över marken respektive 3 meter över marken.

Bild:Karin Sidén

Vi är ett år in i pandemin och behovet av glada, positiva nyheter är stort. Därför jublade jag lite extra inombords när jag häromdagen besökte Hällkana friluftsområde i Bro där nyligen en höghöjdsanläggning öppnat.

Det är företaget Accropark som etablerat sig med olika banor på olika höjder och med olika utmaningsnivåer. Parken är tänkt att passa hela familjen, och är ett roligt tillskott till alla som gillar utmanande aktiviteter.

På olika höjder och med olika svårighetsgrad finns sju olika banor att ta sig igenom. Den lättaste, på cirka en meters höjd, är skapad för de yngsta besökarna medan den mest utmanande banan svävar bland trädtopparna tolv meter över marken. Där finns nät att klättra i, svajande gungor att balansera på, repstegar att kliva över och långa zip-lines att åka i. 

Accropark finns är redan etablerat i Lida friluftsområde där deras 13 olika banor snart kompletteras med ytterligare en. Företaget expanderar nu tack vare den nyöppnade anläggningen i Bro där det är fransmannen Jean Charles är parkansvarig. Jean handplockades av Accroparks grundare tack vare sin bakgrund som klättrare och för sitt socialkulturella engagemang.

-Jag kom hit till Sverige tidigt i mars och hade redan då börjat bygga mitt team - på distans. Jag har anställt fem duktiga och framåt ungdomar som fått både klätter- och säkerhetsutbildning. Hur vi tar emot och bemöter våra besökare är jätteviktigt! Lika viktigt är säkerheten! Därför har vi alltid instruktörer på plats så att våra besökare får en ordentlig genomgång av säkerhetsutrustningen innan de ger sig ut i banorna.

Jean fortsätter:

-Vi som jobbar här är alla bekväma med de höga höjderna. "Mina" ungdomar har fått tillbringa rätt mycket tid uppe i banorna de senaste veckorna så att de är trygga där för även om våra besökare har säkerhetsutrustning på sig så är det viktigt att vi snabbt kan ta oss upp i banorna om något skulle hända. Låt säga att någon utmanat sig själv lite väl mycket och får panik på 10 meters höjd - då måste vi snabbt vara där och hjälpa den personen - även om det att ta sig ner igen.

För de allra yngsta finns en bana som håller sig som högst en meter över marken.
Bild:Karin Sidén
För de allra yngsta finns en bana som håller sig som högst en meter över marken.

Bild:Karin Sidén

Medan vi går runt i Accroparks område utvecklar Jean sina tankar om hur en höghöjdsanläggning kan vara så mycket mer än bara en höghöjdsanläggning. Hans vision är att vara med och skapa ett kitt, ett mervärde, till platsen där de etablerat sig och han har redan nu många spännande idéer han vill försöka utveckla. 

-Tänk till exempel om man kunde göra något tillsammans med kommunen. Kvällsevent med grillar, utomhusbio och klättring. Eller att idrottslag kommer hit och har alternativa träningspass. Eller om brandmännen kommer hit och övar hög höjd... Jag ser framför mig att Accropark kan bli en anläggning som knyter ihop människor från olika generationer och platser.

Hur gör man då om man vill utmana sig själv, sina vänner, kollegor eller sin familj? Är det bara att åka ut till Hällkana och klättra upp i en av banorna?

Så klart inte! Först och främst måste det vara öppet! För det är absolut förbjudet att klättra i höghöjdsbanorna om anläggningen är stängd. För sin säkerhet och för andras!

Nummer ett är med andra ord att kolla öppettiderna som nu i början är begränsade till helgerna men som i sommar blir generösare.

-Vi kommer att ha öppet alla dagar i veckan under sommarlovet, men passar även på att ha några dagar extra vid Kristi Himmelfärd i maj. Fram till skolavslutningen är det öppet 09.30-18 på helgerna men även bokningsbart på vardagarna om man är ett sällskap på 10 eller fler, berättar Jean och fortsätter:

-Vårt bokningssystem är online på vår nya webbplats "www.accropark.se", så de flesta besökare har redan bokat in sig när de kommer hit. Inom kort kommer vi att kunna erbjuda våra klättrare ett nytt bokningsverktyg och mycket mer med Accroparks mobilapplikation. Drop-in på parken är också möjligt i mån av tillgång. Du reserverar två timmars aktiviteter och måste vara där minst femton minuter i förväg så att kontroll- och säkerhetsreglerna kan genomföras innan aktiviteten startar.

Kan jag lämna mina barn där och själv gå och lägga mig på stranden? 

Nej! Det finns alltid personal på plats, men de är där för att ge råd och instruktioner samt för att övervaka säkerheten och ingripa på höjd - inte för att ta hand om barnen individuellt. Du som medföljande förälder/vuxen får följa med på marken vid barnets/barnens sida om så behövs, det har inte instruktörerna möjlighet till.

Tittar du noga ser du lekplatsen i bakgrunden.
Bild:Karin Sidén
Tittar du noga ser du lekplatsen i bakgrunden.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen