UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 02:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Karateklubben växer så det knakar


Karin Sidén 2019-12-09

Nina Engqvist och My Pasanen.
Bild:Karin Sidén
Nina Engqvist och My Pasanen.

En av kommunens yngsta föreningar är Tatakai Kyokushin Bro, karateföreningen som startades hösten 2018 av Nina Engqvist och My Pasanen. Sedan starten har medlemsantalet vuxit stadigt, men Nina och My nöjer sig inte med det.

-Vi vet ju alla hur viktigt det är att röra på sig, att vara aktiv på sin fritid. När barnen är små brukar inte det vara ett bekymmer, då är det full rulle från morgon till kväll, både med organiserad träning och med lek och bus. Att få unga att fortsätta träna när de når tonåren är en annan femma. Det är en utmaning som så gott som alla idrottsföreningar tampas med, oavsett om vi snackar om karate, fotboll, gymnastik eller annat. Det finns mycket som drar och organiserad träning kanske inte hamnar högst på priolistan. Är det dessutom så att föräldrarna inte har någon "föreningserfarenhet" från den egna uppväxten är risken ännu större att ungdomen lägger av! säger Nina Engqvist. 

Både Nina och My jobbar inom skolans värld och tillbringar därmed mycket tid med ungdomar. Föreningsliv har en god fostrande och socialt utvecklande funktion och de kände att karateföreningen hade möjlighet att göra gott för ännu fler än dem som redan hittat dit. Frågan var bara hur man skulle nå ut.

-Vi sökte bidrag både från kommunen och från EUs Leaderprojekt men fick nej. Av Systerskap i Bro fick vi tipset att vända oss till den lokala Rädda Barnen-gruppen. Och det gick vägen!

-Tack vare Rädda Barnens bidrag har vi nu möjlighet att erbjuda 20 ungdomar träningsmöjligheter i vår förening. Vi är laddade till tusen och kör igång i januari, berättar Nina Enqvist.


Karateklubben växer så det knakar. Barn, unga och vuxna är hjärtligt välkomna!
Bild:Nina Engqvist
Karateklubben växer så det knakar. Barn, unga och vuxna är hjärtligt välkomna!

Karateföreningen Tatakai Kyokushin Bro är bara drygt ett år gammal men har redan gjort ett ordentligt avtryck i kommunen. Med medlemmar i varierade åldrar och med skiftande karatekunskaper från nybörjare till svarta bälten kan man verkligen säga att det är en förening för alla!

Nina Engqvist är en av initiativtagarna till föreningen. Hon har hållit på med sporten i 30 år, har svart bälte och förklarar entusiastiskt:

-Karate är en fantastisk sport på det sättet. Oavsett ålder och kunskapsnivå kan man komma till våra träningar och få en allsidig genomkörare. Hitta muskler man inte visste att man hade och ha kul på samma gång!

Hon fortsätter:

-När vi startade i september förra året hade vi en träningsgrupp, men ganska snart fick vi utöka till en vuxengrupp och en barngrupp eftersom intresset var så stort. Utöver karateträningarna har vi även erbjudit en cirkelfys öppen för alla på fredagskvällar. "Fredagsmys" kallar vi den. Lite missvisande kanske men det är vansinnigt roligt, så även om myset inte är så närvarande ger det en enorm energi som räcker hela kvällen! Och vidare till helgen!

Blandade åldrar till trots så är det en åldersgrupp som är något sämre representerade i föreningen: högstadieungdomar. Nina förklarar:

-My och jag har klurat en hel del på det där med hur man får ungdomarna att bli mer aktiva. Vi vet ju alla hur viktigt det är att röra på sig, att vara aktiv på sin fritid. När barnen är små brukar inte det vara ett bekymmer, då är det full rulle från morgon till kväll, både med organiserad träning och med lek och bus. Att få unga att fortsätta träna när de når tonåren är en annan femma. Det är en utmaning som så gott som alla idrottsföreningar tampas med, oavsett om vi snackar om karate, fotboll, gymnastik eller annat. Det finns mycket som drar och organiserad träning kanske inte hamnar högst på priolistan. För ungdomar som växer upp i familjer där föräldrarna inte har någon egen erfarenhet av föreningsliv och organiserad idrott är risken ännu större att man slutar!

Bild:Nina Engqvist

Duon kom fram till att det är viktigt att ta bort eventuella "trösklar" in i föreningen för att ge fler möjlighet att prova på. En sådan tröskel skulle kunna vara kostnaden att vara med i en förening. Men hur kan man göra det när det mesta, från halltider till träningskläder kostar pengar?

-Vi kom fram till att vi ville kunna erbjuda ungdomarna möjlighet till gratis träning och för att kunna göra det behövde vi pengar. Vi sökte bidrag från både kommunen och EUs Leaderprojekt men fick nej. Besvikna men inte redo att ge upp vände vi oss då till vår lokala Rädda Barnen-grupp här i kommunen och fick ett glädjande besked. 20 000 kronor kan de bidra med och för de pengarna kan vi erbjuda 20 ungdomar gratis träning i ett år och dessutom en gi (vita karatedräkten) att träna i. 

Inte nog med att Nina och My fick ett glädjande ekonomiskt besked - dessutom har man lyckats utöka antalet träningstillfällen inför nästa termin.

-Halltider är inte en lätt sak. De växer inte på trä'n om man säger så! Förvaring av träningsutrustning är en annan trång sektor. Men vi har just fått veta att vi får möjlighet till ett, kanske till och med två, ytterligare träningspass i veckan, vilket är toppen. Det är oerhört roligt att vi växer, men samtidigt skapar det ju en del utmaningar. Finnstaskolans gymnastiksal där vi håller till är inte stor, men räcker bra för nu, men förvaringsmöjligheterna för vår utrustning är minimala. Och karate kräver en del utrymme!

Tatakai Kyoshin Bro erbjuder även utomhusträning, löpträning och promenader i grupp. Nina berättar:

-Vi har hela tiden haft ett utomhuspass i veckan, ett fys-pass, som vi kört i ur och skur. Sommar som vinter. Men vi försöker bredda oss, erbjuda sådant som efterfrågas som kanske kan vara en port in för dem som inte tror sig våga köra kampsport. Att promenera i grupp medan barnen tränar är en sådan sak. Mycket uppskattat har det varit nu i höst! Och så fredagsmys-passen då... Jättekul!

Nina avslutar med en spännande jul-utmaning till alla hugade:

-Klockan 06.00 på julafton har vi Julotta! Alla är hjärtligt välkomna då! Det blir ett härligt galet utomhuspass. Vi samlas utanför Finnstaskolans gympahall. Ojoj, 06.00 är tidigt... Vem kom på den galna idén??! säger Nina med ett fniss.

 

Länk till föreningens FB-sida.
Se tidigare artikel om Nina och My.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen