UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 9 december 2021 - klockan 02:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Spännande aktivitetsapp ska väcka nyfikenhet och tända gnistan i ungdomar


Karin Sidén 2020-10-12

Sparks Generation lanserar en ny app som ska hjälpa unga att hitta sin \
Bild:Sparks Generation
Sparks Generation lanserar en ny app som ska hjälpa unga att hitta sin "grej", sin passion - sin gnista (spark på engelska). Appen har arbetats fram tillsammans med ungdomar, bland annat från Upplands-Bro.

En meningsfull fritid är positivt både på individnivå och på samhällsnivå. Den bidrar till ett socialt sammanhang, tillhörighet och till fysiskt och psykiskt välmående. Att hitta sin "grej", sin aktivitet - sin gnista - är därför något eftersträvansvärt som det finns all anledning för kommunen att stötta.

Traditionellt har det stödet i huvudsak handlat om att se till att idrottsföreningar och kulturföreningar ges bra förutsättningar (läs lokaler och ekonomi) för sin verksamhet. Snart lanseras en ny form av stöd till kommunens föreningar: en inspirations- och mötesplattform för ungdomar på webben, Sparks-appen, som Upplands-Bro kommun varit med och arbetat fram. "Mamma" till appen och till den ideella föreningen Sparks Generation är Alexandra Krook:

-Sparks är en digital plattform där vi inspirerar unga i åldern 10-16 år att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem, förklarar Alexandra.


Bild:Sparks Generation

Kanske har du också noterat varningsklockorna som i alla möjliga forum signalerar att andelen barn och unga som deltar i ledarledda fritidsaktiviteter minskar i Sverige och att det på sikt riskerar att bidra till ökade ohälsotal både fysiskt och psykiskt. 

Alexandra Krook, tonårsmamma från Danderyd, hörde och såg sagda varningsklockor och i stället för att sitta resignerat vid köksbordet och oroa sig för framtiden valde hon att aktivt göra något.

Hon startade Sparks Generation, en ideell organisation vars syfte är att hjälpa ungdomar att hitta sin grej, sin "spark" (gnista). För att nå den unga målgruppen jobbar Sparks med influencers som testar aktiviteter och inspirerar de unga att prova något nytt: 

-Forskning visar tydligt att en meningsfull fritid bidrar till bättre resultat i skolan, och även att den ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga. Sparks vill bidra till att minska den psykiska ohälsan bland unga genom att inspirera till en meningsfull fritid.

-Med hjälp av utvalda förebilder såsom Penny Parnevik och syskonen Wilma och Emil Holmqvist lyfter vi fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen. 

Arbetet med att utveckla plattformen har dessutom skett i nära samarbete med målgruppen. Alexandra förklarar:

-Den här appen har vi utvecklat i nära samarbete med ungdomarna själva (läs gärna). Ett samarbete som är en förutsättning för att få trovärdighet! Appen är skapad av ungdomar - för ungdomar. Målgruppen är barn och unga, 10-16 år. Med ekonomiskt stöd från bland andra Familjen Erling Persson-stiftelsen och Skandia: Idéer För Livet har vi kunnat skapa den här unika inspirations- och mötesplattformen och det ska bli oerhört spännande att se hur den tas emot nu när vi går live!

I ett pilotprojekt tillsammans med bland andra Upplands-Bro kommun och PwC lanseras nu Sparks-appen som ska få kommunens unga och lokala idrotts- och kulturföreningar att hitta varandra.

Hanna Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun, ser även hon fram emot lanseringen:


Alexandra Krook, Sparks Generation, och Hannah Rydstedt Nencioni, Kultur och Fritidschef i Upplands-Bro
Bild:Sparks Generation
Alexandra Krook, Sparks Generation, och Hannah Rydstedt Nencioni, Kultur och Fritidschef i Upplands-Bro

-En meningsfull fritid betyder oerhört mycket på individnivå, men det går inte att sticka under stol med att det också betyder mycket på ett större och bredare plan än så. Minskad ohälsa, ökad känsla av tillhörighet, ett socialt sammanhang utanför skolan, ökad trygghet och så vidare.

-Samarbetet med Alexandra och Sparks Generation har varit oerhört spännande. Att möta ungdomarna där de är - i sociala medier - och på deras villkor är rätt väg att gå. Vi har många fantastiska föreningar i Upplands-Bro, både inom idrott och kultur, men vi ser ju samtidigt att de inte når alla. Vi har, precis som övriga Sveriges kommuner, sett hur ohälsotalen ökar och hur andelen aktiva barn och unga sjunker. Vi vill vara med och vända trenden och tror att det här projektet kan vara en viktig nyckel. 

Hannah fortsätter:

-Vi är otroligt stolta över att få vara med och göra skillnad för våra barn och unga! Tjänsten kommer hjälpa föreningslivet att hitta de unga och de unga att hitta sitt sammanhang. Vi vill få Sveriges unga att hitta sin passion och vår förhoppning är att vi genom det här samarbetet banar vägen för andra kommuner, specialförbunden och deras föreningar över hela landet.  

Alexandra flikar in:

-Med vår tjänst kan vi tillsammans nå unga på ett helt nytt sätt. Via Sparks-appen ska ungdomarna enkelt kunna hitta prova-på-aktiviteter lokalt där de bor, lära sig något nytt och få chansen att träffa nya kompisar. Hon fortsätter:

-Traditionellt har Föreningssverige kanske varit lite för dåliga på att välkomna och ge plats åt tonåringar som är nybörjare. Som tagit mod till sig och vågat sig ner till en idrottsplats eller gymnastiksal för att prova en ny aktivitet.

För just så, som Alexandra beskriver det, är det många som upplever det. Att om du inte börjat med fotboll eller basket innan åttaårsdagen så finns ingen naturlig plats för dig. Det här innebär samtidigt att om du nu började med till exempel fotboll som sexåring men av någon anledning vill sluta med den som tolvåring så finns det få möjligheter att plocka upp någon ny ledarledd idrottsaktivitet hur sugen du än är på att testa något nytt.


Sparks-appen är en unik inspirations- och mötesplattform på webben i form av en webb-app som enkelt går att logga in på för att hitta det lokala utbudet av aktiviteter. I appen kan man anmäla sig till ett prova-på-tillfälle, bjuda in sina kompisar att delta samt få inspiration och pepp inför prova-på-tillfället.
Bild:Sparks Generation
Sparks-appen är en unik inspirations- och mötesplattform på webben i form av en webb-app som enkelt går att logga in på för att hitta det lokala utbudet av aktiviteter. I appen kan man anmäla sig till ett prova-på-tillfälle, bjuda in sina kompisar att delta samt få inspiration och pepp inför prova-på-tillfället.

Dessutom finns en naturlig tröskel inbyggd i de flesta av oss mot att vilja och våga vara nybörjare när vi passerat en viss ålder. Kalla det Jante, självkritik eller blyghet - oavsett vilket är väldigt få av oss sugna på att visa oss vara ett "blåbär" bland okända. 

Därför är en tydlig inbjudan där föreningarna välkomnar till prova-på-tillfällen av stor vikt. Och därför har Sparks Generation ett nära samarbete med många av föreningarna i Upplands-Bro.

-Jag skulle vilja beskriva Sparks-appen som en dörröppnare mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem, säger Alexandra.

Hannah Rydstedt Nencioni berättar att lanseringen kommer att ske i flera steg och i många kanaler:

-Vi vill ju nå alla, så är det ju! Under hösten nu har vi haft ett flertal träffar med våra föreningar för att säkerställa att alla är "med på banan", att vi har ett genomtänkt mottagande när ungdomarna kommer. Den 15 oktober har vi ett föräldramöte för ALLA föräldrar och vårdnadshavare till kommunens drygt 2 500 ungdomar i åldern 10-16 år. Där kommer Sparks-appen presenteras och vi kommer också att berätta om förutsättningarna, som till exempel att det inte kostar något för ungdomen att prova-på. Mötet kommer att ske digitalt och en inbjudan har gått ut via V-Klass. 

-Och lördagen den 24 oktober klockan 13-18 blir det stort lanseringsevent i nya Hammarhallen i Kungsängen. Självklart coronaanpassat! Det kommer att vara aktiviteter under hela dagen och i form av "speed-dating" eller i stationsform, hur man nu ska förklara... Där kommer alla föreningar finnas på plats och ungdomarna ges möjlighet till prova-på i lite lättsammare sammanhang, som en försmak till vad som senare kommer att erbjudas. Antalet platser är begränsat eftersom vi lever mitt i en pandemi, så det är först till kvarn som gäller. Anmälan gör man via appen eller via länken här.

Alexandra avrundar vårt samtal med en hälsning till alla föräldrar:

-Jag vill tipsa om vår Facebookgrupp som riktar sig till alla vuxna som har en ungdom i sin närhet. Där delar vi med oss om forskning som handlar om unga, deras välmående, och fritidsaktiviteter. Dessutom delar vi med oss av tips FRÅN tonåringarna till vuxna om hur man bäst stöttar dem. 
Lyssna på Alexandra Krook när hon berättar om Sparks Generation på kommunens podd: Bättre Tillsammans.


Här finns Sparks Generation på Facebook.


Här kan du läsa om när Youtubern och Sparksambassadören Jonas Andersson från influencertrion RMM besökte Broskolan för att prata om Sparks-appen


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen