Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 21:10 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så hittar du rätt i UBRO-arkivet


Karin Sidén 2015-07-23

Som för alla nyhetsmedia går även UBROs nyhetsflöde lite grann på tomgång på sommaren. De stora tidningsdrakarna fyller ut med artiklar om snabbaste bantningskuren, farligaste glassorten eller så-ser-du-om-din-fotsvamp-är-av-det-giftiga-slaget och så vidare. Det finns så klart ett visst läsvärde i dylika artiklar, men UBROredaktionen har valt att inte haka på i utfyllnadsskrivandet. I stället försöker vi snappa upp det som sker och i övrigt fylla ut med läsvärda favoriter i repris. Inte alla artiklar i UBRO är nyhetsartiklar som "tappar" i läsvärde när det gått några dagar. Det finns en hel del matnyttigt man kan passa på att förkovra sig i om man ändå sitter och "slösurfar" framför datorn, på paddan eller i telefonen.

Så här i sommar- och semestertid vill vi passa på att påminna om och slå ett slag för arkivet i UBRO. Du som läsare kan på egen hand söka upp artiklar genom att använda sökmotorn. Vi kommer själva också att göra just det - bläddra i arkivet - och då och då lägga fram arkiv-artiklar med underrubriken Sommarläsning.

Totalt under det dryga två och ett halvt året tidningen funnits har vi publicerat drygt 2 700 artiklar. Alla syns inte när man scrollar ner igenom tidningens förstasida; ettan. I stället kan man som läsare använda sig av två olika sökvägar, arkivsök och att gå in på respektive avdelning.

För att komma åt alla artiklar finns det två enkla vägar att gå:

1) Genom att klicka på en av de gråa (och två mörkt gula) Avdelningsrubriker i vänsterkolumnen får du fram ett stort antal artiklar från respektive avdelningen. Klickar du på avdelningen Näringsliv får du i dagsläget (12/7-15) fram 16 artiklar. Väljer du istället att klicka på avdelningen Vi i Upplands-Bro kommer de 30 senaste artiklarna i den kategorin fram.

De flesta avdelningarna har många fler artiklar än vad som syns på avdelningarnas framsidor än dem man får fram genom att klicka på avdelningsrubriken. De artiklar som inte finns kvar på ettan eller avdelningens "etta"/framsida finns att söka i arkivet, vilket är den andra sökvägen.

2) Man kan enkelt komma åt allt som är publicerat genom att använda sökmotorn. I det gråa horisontella fältet, under UBRO-loggan, med datum, Tipsa redaktionen med mera finns det även en rektangulär ruta som det står SÖK bredvid. Klicka i den rutan och skriv in ett valfritt ord så kommer de artiklar som har just det ordet i sig upp i en lista.

Skriver man till exempel hund kommer 146 olika artiklar upp, skriver man brand listas 232 artiklar och skriver man kran kommer 50 olika artiklar, etc. I sökningarna kommer de artiklar upp där ordet förekommit på något sätt i artikeln, ordet kran till exempel finns i kranbil, vattenkran, krans, kranium, och så vidare (antalet artiklar är sökresultatet den 23 juli 2015).


Trevlig läsning!

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen