UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 19 augusti 2022 - klockan 03:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Förlikning mellan AB Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB 


Karin Sidén 2021-06-28

Bild:AB Upplands-Brohus

Med bara dagar kvar innan rättsprocessen mellan AB Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB skulle kliva in i tingsrättssalen lyckades parterna nå en förlikning i tvisten om lägenhetsbygget på Bagarvägen/Målarvägen i Bro. 

-
Det känns mycket bra att vi kommit till en förlikning. Vi är nöjda då vi anser att vi har fått kompensation för det som inte levererats i enlighet med kontraktet samt att vi fått kompensation för förseningen i övertagandet av husen. Vi bedömer att förlikningsöverenskommelsen står i proportion till den olägenheten, säger Ann Hermansson Alm, vd på Upplands-Brohus, i ett pressmeddelande.

Den 10 juni nådde förlikningsdiskussionerna mellan AB Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB mållinjen och knappt två veckor senare, den 22 juni, undertecknades det efterlängtade förlikningsavtalet som satte punkt för en flerårig tvist.


Bakgrund till tvisten
saxad ur pressmedelandet från AB Upplands-Brohus

Hösten 2016 skrevs, efter en offentlig upphandling, ett kontrakt mellan Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB om att uppföra nio hus på Bagar- och Målarvägen i Bro. Enligt kontraktet skulle samtliga hus vara klara för inflyttning i maj 2018 med successiva slutbesiktningar.

Då ingen av de nio husen blev godkända vid de löpande slutbesiktningarna valde Serneke Bygg AB att vända sig till en överbesiktningsnämnd för att få prövat huruvida entreprenaden inte rätteligen skulle ha godkänts vid de olika besiktningstillfällena. De icke-godkända slutbesiktningarna innebar att Upplands-Brohus inte hade någon skyldighet att, och heller inte valde, att ta husen i bruk. Därmed fick alla de som anmält sitt intresse för att hyra lägenheter dessvärre avvakta inflyttning.

Under hösten 2018 gav överbesiktningsnämnden besiktningsmannen rätt som inte godkänt entreprenaden vid slutbesiktningarna av husen. Efter slutbesiktningar vid vilka entreprenaderna slutligen godkändes övertog Upplands-Brohus husen i mars 2019 och inflyttning kunde ske.

Förhandlingar har förts under 2019 och 2020 i syfte att komma överens om de ekonomiska regleringarna men dessvärre kunde någon överenskommelse inte nås. Med anledning av det valde Upplands-Brohus i juli 2020 att inge en stämningsansökan till Attunda tingsrätt med yrkande om att Serneke Bygg AB skulle utge ersättning till Upplands-Brohus om drygt 141 miljoner kronor i vite för försening samt cirka 10 miljoner kronor för att Upplands-Brohus inte erhöll entreprenaden i avtalat skick.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen