UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 19 augusti 2022 - klockan 04:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Gångtunnlar i centrala Bro får välkommen "make-over"


Karin Sidén 2018-08-14

Gångtunneln mellan Bro centrum och Råbystigen är först ut i projektet. Grafittiförmedlingen har varit handledare och ungdomar från kommunen har deltagit i arbetet.
Bild:Karin Sidén
Gångtunneln mellan Bro centrum och Råbystigen är först ut i projektet. Grafittiförmedlingen har varit handledare och ungdomar från kommunen har deltagit i arbetet.

Just nu pågår ett härligt färgsprakande och kreativt trygghetsprojekt i centrala Bro. Det är några av gångtunnlarna som får en välbehövlig make-over med färg och ljus och redan nu kan man mer än ana hur läckert det kommer att bli.

-Vi har en längre tid arbetat med ett flertal trygghetsskapande åtgärder i de centrala delarna av Bro. Det handlar om allt från beskärning av träd och buskar, borttagning av buskage, belysning och mycket annat. När vi har pratat med ungdomar och boende i området har några av gångtunnlarna pekats ut som särskilt otrygga och vi har därför tillsammans med en grupp ungdomar från Broskolan tittat närmare på hur man skulle kunna göra en positiv förändring, säger Therese Eriksson, enhetschef på avdelningen för Gata/Park/Trafik på Upplands-Bro kommuns Samhällsbyggnadskontor och projektledare
Råbytunneln sedd från centrumsidan. 
Bild:Karin Sidén
Råbytunneln sedd från centrumsidan. 


Tunneln under Enköpingsvägen, mellan centrum och Gamla Bro är på god väg att få sin nya skepnad. Taket och fundamenten i mynningarna är så gott som färdiga och väggarna står på tur.
Bild:Karin Sidén
Tunneln under Enköpingsvägen, mellan centrum och Gamla Bro är på god väg att få sin nya skepnad. Taket och fundamenten i mynningarna är så gott som färdiga och väggarna står på tur.

Kanske har du redan noterat att det är grejer på gång vid ett par av tunnlarna i Bro? Om inte så kan ett besök varmt rekommenderas! Ännu återstår en hel del arbete innan projektet är i hamn, men redan nu kan man se att det kommer att göra stor skillnad i de tidigare så trista gångtunnlarna. 

-Flera av gångtunnlarna i Bro har av boende och ungdomar pekats ut som särskilt otrygga platser och vi har därför valt att satsa ordentligt. Till en början nu så är det två gångtunnlar, den mellan Bro centrum och Råbystigen samt den från Bro centrum, under Enköpingsvägen, som går till Lantmätarvägen i Gamla Bro, som rustas, förklarar Therese Eriksson, som varit en av de ansvariga för projektet.

Det återstår en del målerijobb och även belysningsarbeten innan det är helt färdigt. Bland annat kommer effektbelysning som lyser upp motiven på ett genomtänkt sätt att installeras. 

Under hösten kommer de två första tunnlarna att färdigställas, samtidigt som även en tredje gångtunnel, den från Finnsta Östra, under Enköpingsvägen, som går till Snickarvägen i Gamla Bro, kommer att rustas även den.

Therese berättar att man initialt samarbetade med en grupp lokala skolungdomar, elever på Broskolan, som fick vara med och bestämma vilka tunnlar som skulle göras, och även jobba fram förslagen på motiv. Därefter har man använt sig av Grafittiförmedlingen vars konstnärer utfört själva målningsarbetet.

-Det har varit väldigt roligt att samarbeta med ungdomarna. De har varit mycket engagerade i projektet och bidragit med mycket bra idéer. Vi hoppas ju så klart att deras engagemang och stolta deltagande i projektet ska göra att gångtunnlarna får vara ifred från skadegörelse - det man själv eller det någon man känner skapat vill man ju inte gärna ska förstöras...

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen