UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 16 juni 2021 - klockan 13:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Positiva vibbar på Råbyskolan


Karin Sidén 2019-06-26

Råbyskolans skolgård har en stor, härligt parkliknande, gräsyta med träd och lekytor likväl som den mer traditionella skolgårdsasfaltsytan. Utemiljön kommer att lyftas ytterligare av den renovering som pågår och när barnen kommer tillbaka i augusti hittar de garanterat flera trevliga nytillskott på skolgården som kommer att locka till aktivitet och rörelse.
Bild:Karin Sidén
Råbyskolans skolgård har en stor, härligt parkliknande, gräsyta med träd och lekytor likväl som den mer traditionella skolgårdsasfaltsytan. Utemiljön kommer att lyftas ytterligare av den renovering som pågår och när barnen kommer tillbaka i augusti hittar de garanterat flera trevliga nytillskott på skolgården som kommer att locka till aktivitet och rörelse.

På Råbyskolan i Bro råder en härligt positiv stämning - och det är inte bara det stundande sommarlovet som höjt energin. Nyrenoverat både inne och ute, spännande satsningar inför hösten samt tummen upp från Skolinspektionen - det är många positiva energitillskott som bidrar till stämningen och gör att den kommande höstterminen på Råbyskolan känns som en nystart.

-Vi är inne i en mycket positiv period nu och det känns att förväntningarna inför hösten är höga, bland barnen, föräldrarna och inte minst hos oss i personalen! Vi går in i sommaren med en härlig känsla av förväntan inför vad som komma skall. Den tuffa renoveringstiden är snart över och bara det ger så klart mycket - vetskapen att vi har klarat av prövningen och nu får njuta av en fräsch arbetsmiljö både inomhus och utomhus! säger en strålande glad Christer Jones, rektor på Råbyskolan i Bro. 

När skolbarnen gått på sommarlov och skolverksamheten går in i sluttampen av vårterminen med allt vad det innebär av klassrumstömning, utvärderingsdagar och inför-höstenplanering brukar det kunna vara ganska dämpat i korridorerna och personalrummet där trötta pedagoger som gett allt för att hinna med vårens alla måsten äntligen kan pusta ut och hämta andan.

Som "gammal" lärare vet undertecknad en del om hur energinivån brukar kunna vara i en personalgrupp så här dagarna efter skolavslutningen och kan därför utifrån egen mångårig erfarenhet konstatera att det på Råbyskolan i Bro snarare råder en känsla av skolupptakt och ivrig "buzz" än av längtan efter hängmatta och avkoppling. Energinivån ligger långt över den vanliga  - och därför förväntade - vilket får sin förklaring av rektor Christer Jones:

-Vi har en hel del positivt som hänt och som händer här på skolan just nu och det märks tydligt på energin som flödar. Vi har haft ett tufft år med en omfattande renovering som pågått mitt i verksamheten och nu är den så gott som klar. Det har varit jobbigt, minst sagt, men samtidigt har vi ju varit oerhört glada över vetskapen att det kommer att bli fint och att det kommer att förbättra vår arbetsmiljö, och det är där vi är nu. Vi har klarat prövningen! Och även om det varit jobbigt så har vi alla, barn liksom vuxna, tagit oss igenom det jobbiga och i höst kan vi njuta av resultatet.

Råbyskolans rektor Christer Jones visar runt på skolgården som är under uppbyggnad. Redan nu har mycket hänt, såsom nya lekställningar och uppfräschade ytor, men slutfinishen återstår innan allt är tipptopp. Bland annat ska hopp-hagar och Kingrutor målas och gräs anläggas. 
Bild:Karin Sidén
Råbyskolans rektor Christer Jones visar runt på skolgården som är under uppbyggnad. Redan nu har mycket hänt, såsom nya lekställningar och uppfräschade ytor, men slutfinishen återstår innan allt är tipptopp. Bland annat ska hopp-hagar och Kingrutor målas och gräs anläggas. 

Christer fortsätter:

-Och det är inte bara arbetsmiljön i sin fysiska form som förbättras inför hösten. Vi har flera spännande nyrekryteringar som kommer att bidra till en ännu bättre verksamhet. Vi kommer till exempel att ha en kurator och två speciallärare på heltid. Tydliga och viktiga satsningar på eleverna och på verksamheten! Och kanske den största energiinjektionen av dem alla: godkänt resultat i skolinspektionen!

Som grädde på moset så har Christer och hans personal fått resultatet från den skolinspektion som gjordes på Råbyskolan tidigare i våras - och där får man tummen upp på alla punkter av inspektörerna! 

-Vilken sommarpresent! Det kunde verkligen inte vara bättre! Vi är jätteglada och stolta över utlåtandet, som är ett viktigt kvitto på att vi gör många bra saker på skolan. Det betyder oerhört mycket att få den typen av bekräftelse eftersom alla vet att en godkänd skolinspektion är en form av kvalitetsstämpel. Samtidigt innebär en inspektion en stor anspänning och är på många sätt en pärs, en onaturligt konstig upplevelse. Inspektörerna kommer till skolan och tittar på allt, precis allt, från hur det ser ut under diskbänkarna i klassrummet till hur sekretessbelagda dokument förvaras. De tittar på måluppfyllelse, undervisning, dokumentation och allt däremellan så det är verkligen en fullständig genomgång - utan någon som helst respons eller kommentar under tiden. De är helt tysta. Säger ingenting. Svarar inte på eventuella frågor eller ger någon feedback ens med minspel så när de är klara och lämnar skolan har man ingen aning alls om vad de sett eller tyckt, vilka slutsatser de dragit. När väl det skriftliga utlåtandet landade var det därför både en känsla av lättnad och av glädje som bubblade upp. Sedan tog glädjen över! 

Vi går ett varv inne i skolan och tittar på de förbättringar som gjorts vid renoveringen. En del är ren kosmetika som ommålade väggar medan annat, som bättre belysning och fler grupprum, kommer att ha större påverkan på den dagliga verksamheten. Men som både rektor Christer och undertecknad konstaterar så ger även nymålade väggar en positiv energi till verksamheten. Signalvärdet är stort: vi satsar på er!

Ute på skolgården har det också hänt en hel del även om mycket återstår att göra innan den är redo för skolstarten i augusti. Hopp-hagar och King-rutor ska målas upp, konstgräs läggas, vanligt gräs sås och mycket mer.

-Skolgården kommer att bli väldigt fin när den är klar. Redan innan hade vi ju fått nytillskott med bandyrinken, fotbollsburen och en del lekställningar, men nu kommer det att bli fint på hela gården! Ny asfalt och nya gräsytor, ommålade bänkar och bord och mycket mer. Och alldeles utanför bygger ju kommunen aktivitetsparken och den kommer definitivt vara ett positivt tillskott till barnens möjligheter till rörelse och aktivitet!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Seniorkampen 2021

Sjöräddningen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen