UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 24 januari 2022 - klockan 04:46 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Rörelseglädje när dementa fick prova på kampsport


Karin Sidén 2021-12-03

Jonas Fröjd, kampsportsinstruktör, besökte Solrosens verksamhet på Kvistaberg.
Bild:Karin Sidén
Jonas Fröjd, kampsportsinstruktör, besökte Solrosens verksamhet på Kvistaberg.

Deltagare och personal på Solrosens dagverksamhet på Kvistaberg i Bro fick härom veckan möjlighet att vara med om ett unikt utformat träningspass med kampsport som tema.

Att workshopen var uppskattad gick inte att ta miste på. De glädjestrålande deltagarna formligen kvittrade efteråt när de tog igen sig med fika och glögg! 

-Är det någon som sett filmen Karate Kid? undrar Jonas. Några i personalen hummar ett ja medan Jonas förklarar att nästa rörelse är ungefär som att måla med en stor pensel. Upp och ner med hela armen och samtidigt mjuk i handleden.

Personal och gäster deltog tillsammans i Solrosens kampsport.
Bild:Karin Sidén
Personal och gäster deltog tillsammans i Solrosens kampsport.

Den lilla skaran som sitter på stolar vända mot honom tittar ivrigt och försöker härma rörelsen medan de glatt upprepar "upp och ner, upp och ner". Fler uppvärmningsövningar följer, och efter några minuter, när de allra stelaste musklerna mjukats upp, är det dags att plocka fram handskar och pads.

Jag befinner mig på Dagverksamheten Solrosen som huserar på vackra Kvistaberg i Bro. Där bedrivs en öppen daglig verksamhet som riktar sig till personer med en demensdiagnos, och som fortfarande bor hemma.

Verksamhetens leds av Malin Labbé med kollegor som tillsammans erbjuder Solrosens gäster omväxlande aktiviteter efter intresse, till exempel musik, dans, bild och måleri. Allt som kan väcka minnen, stimulera kropp och hjärna samt ge avkoppling!

Till de mer ovanliga inslagen Solrosens gäster deltagit i hör ett dansprojekt tillsammans med barn från en förskola. Och numera kan de även lägga kampsport till aktiviteter de provat på. Dagens aktivitet är nämligen döpt till Solrosens kampsport och det är allra första gången något liknande görs. Definitivt på Solrosen, men sannolikt i hela landet - om inte världen...

Bild:Karin Sidén

Här i Upplands-Bro har vi kommit längre i demensvården än på många andra platser i landet. Mirjam Brocknäs, som bland annat är enhetschef för Förebyggande enheten, har tillsammans med sina medarbetare satt kommunen på kartan som en demensvänlig plats att bo och vistas i. Ett arbete som inspirerar andra långt utanför kommungränserna.

Med handskar och mitsar tränades koordination och balans. Här är det Malin Labbé som motar slag.
Bild:Karin Sidén
Med handskar och mitsar tränades koordination och balans. Här är det Malin Labbé som motar slag.

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:karin Sidén

En som noterat att vi i den här kommunen har spännande och inspirerande tankar kring omsorgen om de dementa är Jonas Fröjd från Helsingborgstrakten i Skåne.

Jonas arbetar till vardags med mental träning och utveckling med inriktning på hälsa och ledarskap. Tidigare i höstas fick han syn på en notis på LinkedIn om att Solrosen bjudit in en världsberömd balettmästare och tyckte att det var både spännande och nytänkande.

-Jag var medresenär inom demensvården under min fars fyra sista levnadsår. Fyra år då jag läste allt jag kom över vad gäller demens för att kunna hjälpa honom. Jag insåg tidigt att min far, som alltid varit aktiv, mådde mycket bra av fysisk aktivitet, så därför var jag ofta där på hans boende och tränade med honom. Med min bakgrund föll det sig naturligt att även plocka in rörelser från kampsport och jag såg med egna ögon vilken nytta det gjorde.

-Träningen skänkte glädje, men också lugn. Det blev så tydligt att träningen både är för kroppen och hjärnan, koordination, balans och smidighet. Och viktigast av allt: du kan göra det helt efter dina förutsättningar. Sittandes om så behövs.

Inspirerad av vad han såg på LinkedIn kontaktade Jonas Mirjam och frågade om han fick komma till Solrosen för ett träningspass och för att få träffa personalen - och Mirjam tackade glatt ja!

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

-Det är så roligt att träffa en person som Jonas, som bjuder så på sig själv. Det här gör han helt på eget initiativ, på sin fritid för att han vill dela med sig av det han lärde sig under sin fars sjukdomsår. Fantastiskt! Och helt underbart att se hur våra gäster formligen lyser av lycka när de gör Jonas övningar. Det här måste vi se till att fortsätta med!

Jonas avslutar:

-Det finns så många minnen från de dementas liv inkapslade i dem som kan lockas att komma fram. Rörelseminnen likväl som doftminnen och andra "situationsminnen". Och därför är det så viktigt att man vågar prova många olika saker, precis som Malin och hennes kollegor gör här på Solrosen. Den stimulans och glädje dessa minnen skänker är ovärderliga och det är fantastiskt roligt att få vara med och uppleva det!

Efteråt bjöds det på fika med glögg och pepparkaor som extra guldkant och därefter höll Jonas en snabbutbildning med medarbetarna så att de framöver kan fortsätta träna kampsport med de äldre. Gissa om det står handskar och mitar på önskelistorna efter den här dagen!!!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen