UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 maj 2021 - klockan 08:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

REKO - ett ypperligt sätt att stötta lokalt, också nu i coronatid


Karin Sidén 2020-03-31


REKO-konceptet går ut på att handla närodlat och direkt från producent. Utan mellanhänder och med det närproducerade i fokus. Kunderna beställer och betalar sina varor i förväg och sedan samlas producenterna vid ett gemensamt utlämningstillfälle, ungefär en gång i månaden. REKO-utlämningsplats i vår kommun är torget i Bro centrum.

Nästa utlämning sker nu i början av april, den 5/4 och på FB har producenterna presenterat vad de har till försäljning den här gången. Coronautbrottet har gjort att det kommer finnas möjlighet till hemkörning.

-Vi har några konsumenter bland medlemmarna i REKO Stockholm Bro som erbjuder sig att köra hem varor till personer som är i karantän, sjuka eller i riskgrupp. Det här görs för att ge alla möjlighet att handla lokalt, och inte exkludera dem som just nu inte kan ta sig hemifrån. Eftersom man förbeställt och förbetalt sina varor så behöver man inte heller ha någon som helst fysisk kontakt vid överlämnandet, vilket är viktigt i dessa tider, säger Karina Tomtlund som är en av de ansvariga för REKO Stockholm Bro, vår utlämningsgrupp här i Upplands-Bro.

Att handla lokalt är alltid viktigt, men mer så nu än kanske någon gång tidigare. Det har de senaste veckorna kommit allt fler uppmaningar i media och social media att vi ska stötta våra lokala producenter och då känns REKO-ringar som ett ypperligt sätt att göra det på. Här i Upplands-Bro skedde den första REKO-utlämningen strax innan jul, och nu den 5 april är det dags för den fjärde omgången. (förklaring till begreppet REKO finns i en tidigare artikel, följ länken)

Aprilutlämningen har påsk-tema och påsken är en mathögtid som många av oss vill uppmärksamma trots allt som pågår runt omkring. Att kunna handla några av godsakerna från lokala producenter gör gott på flera sätt, särskilt som vissa producenter har det tufft nu eftersom de har restaurangbranschen som kund i vanliga fall.

Att köpa mat, eller snarare mathantverk, via REKO-producenterna i närområdet innebär att man är med och stöttar det fina som den lokala bygden erbjuder. Tack vare att inköpet sker via FaceBook-sidan, på tryggt avstånd från varandra, så kan man samtidigt undvika alltför mycket social kontakt.


-Jag känner själv också att detta är ett bra sätt att handla mat på i coronatider då det sker utomhus och betalas i förväg. Man kan hålla avstånd mellan varandra och behöver inte ha mer än minimal närkontakt med varandra vid själva överräckandet, förklarar Karina Tomtlund och konstaterar att rekommendationerna om 1,5 till 2 meters avstånd bör kunna hållas utan problem där på torget.

För att möjliggöra REKOhandling även för de av kunderna som ska hålla sig isolerade på grund av ålder eller att man är i riskgrupp erbjuder sig flera av konsumenterna att bistå med hemkörning den här gången.

-Det känns väldigt fint att vi kan hjälpas åt och inte exkluderar dem som just nu inte kan eller får lämna sina hem, avslutar Karina. 


Länk till gruppens FaceBooksida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 23/5
Kulturbojens café
Söndag 6/6
Kulturbojens café och loppis
Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen