UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 oktober 2022 - klockan 01:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sommarjobbet som förbereder ungdomar
UNGDOMSNYTT


UNGDOMSNYTT 2020-07-28

Bild:UNGDOMSNYTT

Sommaren 2020 har varit fylld med nya sommarjobbssatsningar. Näst på tur är Civilberedskap, ett sommarjobb där ungdomar får lära sig hantering av olika extraordinära händelser. Man vill att ungdomarna ska vara redo och kunna agera själva och hjälpa andra när en kris väl anländer.


Malin Grentzelius som jobbar inom kommunens fältgrupp är den som har tagit initiativet till denna sommarjobbssatsning. Malin har under en lång tid varit aktiv i frivilliga försvarsorganisationer där man får kunskap kring krishantering, ett problem är att det är svårt att nå ut till ungdomar och hur man kan ut till dem i deras forum, säger Malin.

-Jag kände att många inte visste om att det fanns frivilliga försvarsorganisationer och att kunskapen om att hantera en kris var låg, det var så självaste idén till sommarjobbet kom till.

Syftet bakom sommarjobbet är att ungdomarna ska få ett medvetande kring kriser samt kunna klara sig självständigt när krisen väl anländer. Tanken är även att de ska dela med sig av det de har lärt sig med vänner och familj då denna vetskap inte är välbekant i samhället.  Ungdomarna som fått chansen att jobba med civilberedskap ser det här som en viktig kunskap att ha livet och tar jobbet på stort allvar.


Bild:UNGDOMSNYTT

-Vi tycker att det här sommarjobbet är väldigt lärorikt och roligt, vi har bl.a. fått lära oss hur man räddar en livlös person med hjälp av hjärt- och lungräddning, hur man kväver en eld med hjälp av en brandfilt, hur man lagar mat mitt i skogen med hjälp av ett stormkök och mycket annat, berättar Faiza och Wilma.

Utöver beredskapen känner ungdomarna även att sommarjobbet är en chans till personlig utveckling och kommer hjälpa dem i framtiden när de söker jobb. 

-Det är alltid bra att kunna visa upp i sitt CV att man har jobberfarenhet, även om vi är väldigt unga fortfarande, säger Faiza och Wilma.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 2/10
Kulturbojens café vid Sandhagen
Lördag 8/10
Röda korsets secondhand o café
Framtidsdag i Bro
Söndag 9/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Onsdag 12/10
TACO-onsdag i Brogårdsstaden
Lördag 15/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Röda korsets secondhand o café
Torsdag 20/10
AW-torsdag i Kulturhuset
Lördag 22/10
Röda korsets secondhand o café
avståndsannons

U-B kommun Ny hemsida sep 22

Röda Korset Ukraina mars 2022

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen