UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 17 september 2021 - klockan 22:09 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sommarledig på hemmaplan = Hemester i Upplands-Bro


Karin Sidén 2021-06-21

Solnedgång över Mälaren avnjuten från Ådö. Smidö i blickfånget.
Bild:Karin Sidén
Solnedgång över Mälaren avnjuten från Ådö. Smidö i blickfånget.

Att hemestra blev förra sommaren ett begrepp, "framtvingat" av coronapandemin. Nu, ett år senare och med fortsatta restriktioner och rekommendationer, befästs uttrycket. Kanske också med en mer positiv klang efter att många hade oväntat mysiga, trevliga och roliga semestrar på hemmaplan.

För visst är det så att man lätt blir hemmablind!?! Man ser inte allt det fina och spännande som finns att göra här mitt framför näsan eftersom man har blicken fäst på horisonten. Men jag lovar; det finns massor att göra här i Upplands-Bro och i våra grann-kommuner! Sommaren 2021 fortsätter vi att lära känna vår hembygd!

Vi är inne i midsommarveckan och för våra barn och ungdomar har sommarlovet definitivt kommit igång. För oss vuxna hägrar sannolikt några veckors välbehövlig och efterlängtad ledighet, men under ett år som gått i pandemins tecken så har semesterplaneringen för det stora flertalet legat på sparlåga. Varför lägga tid på att planera något som kanske inte blir av? är nog mångas känsla.

Svampparken i Bro ligger vid Råbydammen.
Bild:Bild:UBRO/Viktor Dahllöf
Svampparken i Bro ligger vid Råbydammen.

Visa av lärdomen från sommaren 2020 är vi nog ganska många som dragit slutsatsen att det är bättre att ta sommaren "lite på volley", och inte göra storslagna planer som kanske inte kan bli av. Det är liksom lättsammare att ta dagen som den kommer än att riskera att bli besviken för att planeringen går i stöpet. Och inte nog med det - vi var dessutom många som blev glatt överraskade över allt roligt som finns att uppleva här på hemmaplan. Dagsutflykter blandat med hemmafix är inte helt fel!

För visst är du som vanligt folk är mest: van att semestra på bortaplan medan hembygden är mer som ett oskrivet blad? Som har en hel lista med utflyktsmål när du besöker en ny plats? Kanske till och med Googlar eller lånar någon guidebok för att lära dig mer om den?

Av någon anledning är vi sällan lika nyfikna på vår hembygd. "Hemmaplan" är liksom en plats man tar för given, en plats man tänker på i mer vardagliga termer. Man vet var matbutikerna finns, Bolaget, idrottsplatserna. Man kanske har koll på skolor, vårdcentral och annat som rör det dagliga livet och har man små barn hittar man till badplatser, lekparker och kanske också till simhallen. Men sedan tar det liksom stopp.

Rösaring från ovan.
Bild:Upplands-Bro kommun
Rösaring från ovan.

Sommaren 2020 blev sommaren då många lärde känna sin hembygd på ett djupare plan. Sommaren då vi upptäcker smultronställen på nära håll, på samma sätt som vi annars letar efter och hittar smultronställen på Österlen, vid Höga Kusten, i den åländska skärgården eller i Provence. 

Vi är många som kommer att tillbringa sommaren på hemmaplan och i Upplands-Bro behöver man inte ha långtråkigt, det är ett som är säkert efter att ha kikat på alla sommartips som finns samlade! Kanske ses vi på något nyfunnet utflyktsmål?  

För att hjälpa oss "hemesterfirare" på traven finns numera en hemsida som heter VisitUpplands-Bro. Där finns det mesta som är värt att veta om vår fina kommun när det gäller allt från skönt strandhäng, via cykel- och vandringsleder till loppisar, butiker, fika och glasblås. Dessutom finns en samlingssida på kommunens hemsida där ännu fler sommartips är listade.Saknar du något på kommunens lista? Det går jättebra att höra av sig till kommunens Kontaktcenter för att lägga till fler utflyktstips.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 18/9
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
LOPPIS vid Stationshuset
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

kyrkovalet 21 centern

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen