UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 maj 2021 - klockan 10:13 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Systerskap i Bro startar secondhand


Karin Sidén 2020-01-23

Skällstavägen är adressen, och granne med Kretsloppscentralen. Klockren placering för en Secondhand!
Bild:Systrarnas Secondhand och Kaffe
Skällstavägen är adressen, och granne med Kretsloppscentralen. Klockren placering för en Secondhand!

Med ideella krafter och sprittande entusiasm växer just nu en second-handbutik fram i Skällsta industriområde, närmaste granne med återvinningen. Det är Systerskap i Bro som startar verksamheten, en Secondhand-butik där överskottet går till välgörande ändamål här i Upplands-Bro.

Verksamheten kommer även att ta emot personer som av olika anledningar behöver arbetsträna, så utan att överdriva kan man säga att det är hållbarhet och medmänskilghet som är i fokus. 

-När SYSTRARNAS secondhand går med överskott kommer viss del av detta att sättas av till en "fond" med syfte att stötta barn/ungdomar i Bro med terminsavgifter, cupavgifter, utrustning etc, sådana utgifter som kan göra det omöjligt för vissa barn att delta i fritidsaktiviteter. Vi kommer också att fortsätta med Brohjälpen.

För Sari Lindstedt, Malin Winberg och Sussanne Persson, grundarna av den ideella föreningen Systerskap i Bro, har det nya året börjat i full gas. Tillsammans med sina "medsystrar" och en stadig ström volontärer är de mitt i ett härligt, kreativt kaos där de håller på att skapa en sprillans ny och omfattande verksamhet, en Secondhand-butik: Systrarnas Secondhand & Kaffe.

Sussanne förklarar:

-Syftet och målet med Systrarnas Secondhand & Kaffe är ett arbetsintegrerande socialt företag med hållbarhet i fokus där vi vill skapa arbetstillfällen för medmänniskor som står en bit ifrån arbetsmarknaden. För oss handlar ett hållbart samhälle om mer än miljötänk. Att vi återbrukar är jätteviktigt ur ett framtidsperspektiv, men det är inte allt. Vi måste vårda våra medmänniskor, skapa förutsättningar för individer att växa, stärka gemenskapen och samhällsstrukturen - först då får vi ett hållbart samhälle! Vi människor behöver ett sammanhang och en mening, och så länge utanförskap råder så är ett hållbart samhälle svårt att uppnå.

Idén om att starta verksamheten har vuxit fram under hösten och som alltid när det gäller Systerskap är startsträckan från idéfrö till "verkstad" inte särskilt lång.

-Varför ska man prata sönder en idé, vrida och vända på den - när man kan göra något med en gång? frågar sig Malin, Sari och Sussanne och tittar på varandra. Svarar på frågan gör de också tillsammans:

-Så funkar inte vi! Vi gör. Punkt! Vi går mycket på magkänsla, och vår magkänsla säger oss att det här är precis vad Bro behöver. En plats där människor - och saker - kan få ett sammanhang och ett nytt värde. Nu hade vi turen att en för oss helt perfekt lokal blev ledig i rätt tid. Annars hade vi kanske fått ge oss till tåls, lägga idén på is så länge, och det hade ju varit jättejobbigt!

Närheten till Läkarmissionens butik i Willyshuset ser båda parter, Systerskap och Läkarmissionen, som positivt. Läkarmissionens butik som öppnade i september 2015 har vid det här laget hunnit etablera sig och har både lokala och mer långväga kunder.

-Att Systerksap öppnar en secondhandbutik i området ser vi som positivt. Allt som strävar efter att hjälpa utsatta människor är av godo! säger Johan Ireblad, butikschef i Läkarmissionens butik i Bro. 

Johan är noga med att poängtera att Läkarmissionen är en internationell hjälporganisation som agerar både lokalt och internationellt. Lokalt genom att ge arbetsträning till personer som står långt från arbetsmarknaden men även internationellt genom att alla överskjutande intäkter går till Läkarmissionens biståndsprojekt i världen. Han avslutar:

-Vi är glada att fler och fler väljer second hand! När du handlar hos oss bidrar du med hjälp till självhjälp - samtidigt som du handlar klimatsmart. Plus att det är roligt och personligt att välja second-hand! 


-Det finns ett enormt intresse i secondhand och begagnat, med ett växande kundtillflöde, där vi tror och hoppas att vi kan ha nytta av varandra. Ur ett kundperspektiv är det (ofta) positivt med två aktörer som ligger nära, då besöker man bägge när man ändå är i krokarna. Som vi ser det kommer vi så att säga bli varandras dragplåster, berättar Sussanne.

Sussanne, Malin och Sari startade Systerskap i Bro, S.I.B,  hösten 2018. Sedan dess har trion vuxit till en rörelse och antalet \
Bild:Systrarnas Secondhand och Kaffe
Sussanne, Malin och Sari startade Systerskap i Bro, S.I.B,  hösten 2018. Sedan dess har trion vuxit till en rörelse och antalet "sibbiga" volontärer växer i rask takt!

Sedan den 6 januari har Systerskap i Bro haft öppet för inlämning i sin stora lokal som ligger alldeles intill Skällsta Återvinningsstation i Bro. Och som det har flödat in saker! Möbler, elektronik, kläder, textilier, böcker, leksaker, verktyg, vitvaror, porslin, tavlor, lampor och mycket, mycket mer!

-Vi är alldeles överväldigade av gensvaret vi fått. Sedan den första dagen har det varit en konstant ström av inlämnare. Så mycket grejer! Och så fina! Det är så spännande att packa upp alla lådor och påsar - som julafton varje dag! säger Sari med ett skratt. Malin fyller i:

-Parallellt med att vi tar emot och packar upp det som ju blir våra varor till försäljning samlar vi också in och bygger det som är grunden till butiken. Alla hyllor, klädställningar och annat som behövs. Vi återbrukar ju självklart även inredningen i största möjliga mån så det blir ett hopplock av avdankad butiksinredning, begagnade IKEA-möbler och annat i en härlig, föränderlig kombo. Strukturen i butiken förändras allt eftersom vi fyndar någon ny bra inredningsdetalj, flexibilitet på riktigt!

Sakta men säkert har den stora och från början ekande tomma lokalen börjat få en personlighet med "rum" eller avdelningar för olika varutyper. En leksaksavdelning, en elektronikavdelning, en porslinsavdelning och så vidare växer fram... Den 20 februari är det Grand Opening!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 23/5
Kulturbojens café
Söndag 6/6
Kulturbojens café och loppis
Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen