UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 maj 2021 - klockan 09:54 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tammsviks personal tillverkar skyddsmasker på arbetstid


Karin Sidén 2020-04-06

Skalmar till skyddsmasker tillverkas på löpande band på Happy Tammsvik i Bro där personalen lyckats få tag på två 3D-printrar.
Bild:Tammsvik
Skalmar till skyddsmasker tillverkas på löpande band på Happy Tammsvik i Bro där personalen lyckats få tag på två 3D-printrar.

Hur man hanterar en kris ser så klart olika ut beroende på förutsättningarna, men också på inställningen! Det visar Tammsviks personal som vänder krisen till något gott. Tillsammans har de med hjälp av två stycken 3D-printrar skapat skyddsmasker till sjukvården i Upplands-Bro.

-Vi kände starkt att vi ville göra något bra av den här absurda situationen vi hamnat i. Att vi kollegor i en tuff och omtumlande tid ändå får göra något meningsfullt och uppskattat tillsammans ger oss en enorm styrka, säger Tanja Askrabic, marknadschef på Happy Tammsvik. 


Produktion pågår!
Bild:Tammsvik
Produktion pågår!

Vad gör man som permitterad konferensgårdspersonal när bokningskalendern gapar tom, alla ytor är dammade och alla rabatter är rensade? Rullar tummarna?? Deppar??

Inte på Happy Tammsvik i Bro. Där har man istället kavlat upp ärmarna och börjat tillverka skyddsmasker till sjukvården.

Tanja Askrabic, marknadschef berättar:

-Vi kände snabbt att vi behövde hitta något meningsfullt i den här krisen som hela världen befinner sig i, inte minst i vår bransch. Vi lade ganska tidigt upp ett FaceBook-inlägg där vi erbjöd Upplands-Broborna att träna i vårat utegym och företagare att låna våra mötesrum om behov fanns. Vi hade flera andra idéer också, och bland annat hade Emil Almberg, vår säljchef, tankar om att börja 3D-printa skyddsmasker. Han hade lyckats få tag på två stycken 3D-printrar, ritningar till godkända mask-skalmar medan hans pappa hade fixat fram pvc-plast som kunde användas till själva visiret.

Hon fortsätter:

-Emils planer var långt framskridna så när Nassim Nyholm, kommunens näringslivsutvecklare, hörde av sig och frågade om vi kunde bistå i tillverkningen av skyddsutrustning kunde vi närapå trycka på på-knappen samma dag! Varje skalm tar cirka 30 minuter att printa och vi har satt ett högt mål: vi vill leverera 600 skyddsvisir på två veckor!

Emil Almberg förevisar ett 3D-printat skyddsvisir, Made at Happy Tammsvik, Bro.
Bild:Tammsvik
Emil Almberg förevisar ett 3D-printat skyddsvisir, Made at Happy Tammsvik, Bro.

Nassim Nyholm, som vanligtvis arbetar som näringslivsutvecklare, försöker bistå i arbetet att få fram skyddsutrustning till den kommunala omsorgsverksamheten.

-I min roll har jag ett stort kontaktnät i och utanför kommunen vilket både kan snabba på och ge andra kontaktvägar, säger Nassim.

-Vi måste tänka utanför boxen och gå utanför de vanliga beställningskanalerna nu, så min uppgift är bland annat att hitta fler kreativa lösningar till den utrustningskris som råder. Därför har jag den senaste veckan kontaktat flera av våra lokala företag för att se om, och i så fall, vad de skulle kunna hjälpa till med. Happy Tammsvik nappade direkt och jag hoppas så klart att fler kan inspireras av deras insats!

Nassim berättar om ett annat företag som också bidragit till att öka på våra förråd av skyddsutrustning, Borgs Rör & Svets som i förra veckan skänkte 440 flaskor (220 liter) handsprit. (Läs mer om det initiativet här) Den handsprit som Borgs Rör & Svets skänkte kommer att distribueras till både kommunala och privata vård- och omsorgsverksamheter samt hemtjänst här i kommunen.

Happy Tammsvik, precis som så gott som alla andra konferensgårdar, har det tufft nu, även om Tanja menar att de nog klarat sig bättre än många andra.

-Vi har tomt i bokningskalendern nu, men våra gäster vi skulle ha haft nu i vår har inte avbokat, de har ombokat och senarelagt, vilket är en milsvid skillnad. Vi ser att det finns en framtid trots allt och det är klart att det hjälper oss nu. Vi har så klart ändå tvingats permittera all personal men det innebär ju att de fortfarande arbetar, om än mindre. Det var viktigt för oss att de timmar man är på jobbet är meningsfulla, att det känns att man bidrar och gör skillnad. Och det gör verkligen det här!

På köpet har nya kontaktytor i personalgruppen skapats. 

-Även om vi jobbat ihop och varit ett "vi" har den senaste veckans skapande verkstad gjort att vi kommit mycket närmare varandra. Jag tror att när det här är över, och världen gått tillbaka till något som kan kallas ett normalläge, så har vi en ny styrka. Vi stärks och härdas i det svåra, både av att känna att vi gör något meningsfullt men också i den glädje det ger att hjälpa andra.

Skyddsvisiret testades på Hälsohuset i Enköping. Det är viktigt att även en andningsmask likväl som eventuella glasögon ryms under visiret.
Bild:Tammsvik
Skyddsvisiret testades på Hälsohuset i Enköping. Det är viktigt att även en andningsmask likväl som eventuella glasögon ryms under visiret.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 23/5
Kulturbojens café
Söndag 6/6
Kulturbojens café och loppis
Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen