UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 28 september 2021 - klockan 16:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Turista i din egen kommun!
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2018-08-08


Nyfiken på vad din egen kommun har att erbjuda? Hoppa på kommunens nya guidade turistbuss och upplev kommunens sevärdheter och smultronställen på ett nytt och annorlunda sätt. Vi besöker bland annat Rösaring, Glasbolaget i Bro och Almare Stäkets herrgård - häng med!

I höst startar kommunens nya turistbussar där du får besöka några av våra kända och okända sevärdheter - samtidigt som du får rolig och matnyttig information vid varje stopp av vår duktiga guide. Det finns två olika bussresor att välja på.Bro Park invigdes i juni 2016 och är Svensk Galopps Nationalarena.<br /><br />
Bild:Svensk Galopp
Bro Park invigdes i juni 2016 och är Svensk Galopps Nationalarena.Glashyttan på Sätra Gård har funnits i snart 15 år. Nuvarande ägare, <span>Erika Kristofersson Bredberg </span><span>och Ammy Olofsson tog över verksamheten 2016.</span><br />
Bild:Glasbolaget
Glashyttan på Sätra Gård har funnits i snart 15 år. Nuvarande ägare, Erika Kristofersson Bredberg och Ammy Olofsson tog över verksamheten 2016.


Rösaring från ovan.<br /><br />
Bild:Upplands-Bro kommun
Rösaring från ovan.Almare Stäkets herrgård<br />
Bild:Gods & Gårdar
Almare Stäkets herrgård


BUSSTUR 1: Bro park, Glasbolaget, Rösaring

Under bussturen stannar vi på fyra platser.

BRO PARK
 - Personalen guidar oss bakom kulisserna på galoppbanan! Vi besöker stallet där vi träffar en tränare och hästarna. Vi tittar in i vågrummet och träffar en jockey som visar sin utrustning och berättar om livet som jockey.

GLASBOLAGET i Bro - Ägarna visar oss runt, vi får se glasblåsning och kan titta på konstnärliga arbeten i utställningsdelen. Ni kan köpa fika (kaffe och bulle) för 50 kronor. En person i gruppen får, genom lottning, själv prova på att blåsa. Ni har även möjlighet att köpa ett presentkort på prova-på-glasblåsning till rabatterat pris.

RÖSARING - Vi promenerar upp i skogen till den 500 meter långa processionsvägen som leder Rösaring. Här får vi lära oss mer om labyrinten från järnåldern/vikingatiden, som fortfarande finns kvar på platsen. Härifrån har man en fantastisk utsikt. (Det här stoppet innebär en lite längre vandring i skogen).

TREUDDEN - Vi tittar på den tresidiga stensättningen från järnåldern där varje sida är 8 meter lång. Treuddarna är mystiska och gåtfulla. Var de gravar eller har man använt dem till något annat?

Datum: Lördag 18/8 och lördag 1/9. Tid: 10.00-15.00.

Samlingsplats: Bro station.BUSSTUR 2: Almare Stäkets herrgård, Ladan Öråker
 

Under bussturen stannar vi på fyra platser.

ALMARE STÄKETS HERRGÅRD - Få enskilda platser har betytt lika mycket för Sveriges historia som Almare Stäket. Ägarna Johan, Irène och Caroline Seth visar herrgården, flygeln och kryddträdgården. Irène Seth berättar bland annat om arbetet med boken Almare Stäket, en plats, en borg, en gård. Vi besöker även den gamla biskopsborgen och får höra om dess dramatiska historia fram till Stockholms blodbad.

LADAN ÖRÅKER - På det populära kaféet finns det möjlighet att köpa fika och hembakade läckerheter eller äta en enklare lunch. Det finns keramikverkstad, antikaffär och flera mindre butiker med fokus på hantverk, design, hälsokost och återvinning. För de lite yngre finns second hand-försäljning av kläder och leksaker.

ASKER - Vi gör ett kort stopp vid Asker och rösena från bronsåldern.

TUNA - Vi får höra historien om gravfälten och husgrunderna som härstammar från järnåldern.

Datum: Söndag 9/9, söndag 16/9 och söndag 23/9. Tid: 10.00-15.00.

Samlingsplats: Ovansidan av Kungsängens station
PRIS:
 Bussturen kostar 50 kronor för vuxnaBarn och unga upp till 18 år åker med gratis (men måste också boka biljett). Anmäl dig via kommunens hemsida. Klicka på länken. Självklart är även du som inte bor i kommunen välkommen att åka med.Bussturerna kommer att guidas av Lars Holmblad – lokalhistoriker, arkeolog och författare. Lars har bland annat jobbat på Riksantikvarieämbetet och Historiska museet. Han har också skrivit böckerna Vikingarnas världNordisk vikingaguide och Vikingarnas skepp.

Det stora historieintresset väcktes när Lars som sexåring besökte Läckö slott och till sin stora förvåning upptäckte att även människor på slottet använde vanliga dass. Intresset späddes på under bärgningen av regalskeppet Vasa.

Lars är en underhållande guide och kommer att dela med sig av sina kunskaper både i och utanför bussen.


Länk till kommunens hemsida för mer information om de guidade bussturerna.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 28/9
Föredrag på Stationshuset i Bro: Polisens lokala arbete
Lördag 2/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Onsdag 6/10
Föredrag på Stationshuset i Bro: Omdaning Bro
Söndag 10/10
HÖSTMARKNAD på Säbyholm
Lördag 16/10
Loppis / Bakluckeloppis i Bro
Lördag 30/10
LOPPIS vid Stationshuset
Lördag 27/11
LOPPIS vid Stationshuset
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen