Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 02:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

2016 i backspegeln - Musikcafé är Bertil och Brummes melodi


Karin Sidén 2016-03-23

Jenny Börlin Andersson serverar hembakt gofika till musikcaféets gäster. Jenny är dotter till Brumme, som är en av eldsjälarna bakom musikcaféet. Till höger i bildens bakkant syns Jennys syster Karin Börlin servera kaffe.
Bild:Tommy Sidén
Jenny Börlin Andersson serverar hembakt gofika till musikcaféets gäster. Jenny är dotter till Brumme, som är en av eldsjälarna bakom musikcaféet. Till höger i bildens bakkant syns Jennys syster Karin Börlin servera kaffe.

2016-03-21   Musikcaféerna i Dagcentralens lokaler i Kungsängen är ett mycket uppskattat söndagsnöje för många äldre. Bertil Borg och Björn "Brumme" Börlin har vid dags dato arrangerat 152 caféer sedan allt tog sin början för 14 år sedan. UBRO besökte söndagens café och fick sig en pratstund med eldsjälarna som håller i den uppskattade verksamheten.

Bertil Borg och Björn "Brumme" Börlin är sinnebilden av vad man i dagligt tal kallar eldsjälar. I 14 år har de på ideell basis anordnat musikcafé i Dagcentralens lokaler. Varannan söndag under vår och höst, 12 caféer per år brukar det bli. Sedan starten har det hunnit bli 152 caféer.  Mer eller mindre kända trubadurer, körer och musiker har passerat genom åren, varav många återkommer från säsong till säsong.

Kören More Sound avslutar sitt första \
Bild:Tommy Sidén
Kören More Sound avslutar sitt första "set". I bakgrunden står Bertil och Brumme, Karin och Jenny och laddar inför fikaserveringen.

När vi kommer till Dagcentralen är lokalen så gott som fullsatt. Kören More Sound har precis sjungit färdigt sitt "första set" och det är dags för serveringen av fikat. Bertil och Brumme och deras medhjälpare ser till att alla får kaffe och findoppa innan dagens andra artist, trubaduren Billy Shamrock, börjar spela. När allt är under kontroll får vi oss en pratstund med eldsjälarna som berättar om bakgrunden till de uppskattade musikcaféerna.

Det hela började i liten skala med några spontana musiksammankomster i korridoren på Dagcentralen i Kungsängen, riktat till de boende i huset. Ganska snart spred sig ryktet om de trevliga träffarna och publiken strömmade till.

I söndags var det nästan 90 cafégäster på plats.
Bild:Tommy Sidén
I söndags var det nästan 90 cafégäster på plats.

När man tack vare restaurangskolans personal kunde flytta in caféet i deras lokaler i Dagcentralen blev det mer organiserat och växte ytterligare. 14 år och 152 musikcaféer senare kan man lugnt säga att Bertil och Brummes initiativ blev en uppskattad långkörare.

14 års samarbete och caféfixande har gjort herrarna till ett väloljat team. Jargongen är hjärtligt god men rå och kontakten med de många gästerna är mycket fin. Bertil berättar att de sedan starten snittat 100 gäster per café, så koll på läget är ett måste.

Utanför matsalen står rullatorerna på rad och det gäller att veta vems som är vems. Borden ska ställas i ordning, kaffe bryggas och artister ska bokas och tas om hand. Till sin hjälp har de numera Brummes döttrar Karin och Jenny som också är de som bakar fikabrödet till varje café.

Vid fikapausen tar man dessutom hjälp av några av de återkommande gästerna med kaffeserverandet för att få bra fart på ruljansen så att inte serveringen drar ut på tiden. Vid det här laget känner de sina återkommande gäster väl och vet precis vilka som är pigga nog att hjälpa till.

Att caféerna är uppskattade går inte att ta miste på. I söndags var det nästan 90 personer på plats. Många kommer tidigt, redan ett par timmar i förväg för att "tinga plats". De allra flesta är återkommande, men med tanke på gästernas ålder faller en del ifrån medan nya tillkommer. Brumme berättar att de har återkommande gäster så långt ifrån som Södertälje och Västerås och att det finns de som passar på att besöka sina anhöriga just på cafésöndagarna för att det är så trevligt.


-Vi har några av våra återvändande artister som alltid drar lite extra publik. Rekordet var en av gångerna när Roland Cedermark var här. Då hade vi 183 personer i publiken. Det var några år sedan nu, på restaurangskolans tid. Då var det mesta lite lättare. Bland annat hade vi tillgång till köket och kunde vid behov öppna upp hela lokalen. I dag är det tyvärr lite svårare med allting. Vi får absolut inte vara i köket, så numera får vi servera kaffet i plastmuggar. Äldre människor vill ju dricka sitt kaffe i riktiga kaffekoppar så det tog lite tid för dem att vänja sig. Samtidigt konstaterade de att stod valet mellan kaffe i plastmuggar och inget musikcafé så var valet enkelt, berättar Bertil.

-Det måste vara sång på svenska. En gång sjöng en av artisterna på engelska och det var inte populärt. Våra gäster vill förstå vad musiken handlar om. Musikstilarna däremot varierar vi friskt, flikar Brumme in. Dansband, country, körer, musiker, trubadurer, orkestrar - variationen är stor och uppskattad. Sista musikcaféet för våren gästas av en av Så ska det låta-pianisterna, Karin Westerberg.

Och till hösten lär caféerna fortsätta, konstaterar duon.

-Ja, vi skulle inte våga visa oss ute på "byn" om vi la ner verksamheten. Då skulle det nog bli upprorsstämning. Vi får aldrig frågan OM vi ska köra en säsong till, utan i stället NÄR blir första caféet? så det är väl bara att köra på, avslutar Brumme innan det är dags för herrarna att gå tillbaka in i matsalen där More Sound just ska avsluta sitt andra set och lämna över till Billy Shamrock som fått äran att knyta ihop musikcafé nummer 152.

Trubaduren Billy Shamrock.
Bild:Tommy Sidén
Trubaduren Billy Shamrock.

Kommande Musikcaféer i Dagcentralen i Kungsängen:

3 april
  med Hasse Svedberg med gäster

17 april
  med Så ska det låta-Karin Westerberg och kören Octavia.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen