Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 14:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fullmatad Näringslivsfrukost på Sätra Gård


Karin Sidén 2014-05-06

Ett 80-tal företagare, tjänstemän och politiker från Upplands-Bro och Håbo deltog i tisdagens Näringslivsfrukost.
Bild:Karin Sidén
Ett 80-tal företagare, tjänstemän och politiker från Upplands-Bro och Håbo deltog i tisdagens Näringslivsfrukost.

På tisdagsmorgonen hölls en välbesökt Näringslivsfrukost på Sätra Gård i Bro. Värdar för frukosten var den här gången både Upplands-Bro och Håbo medan Ragn-Sells höll med lokal till det 80-tal företagare, tjänstemän och politiker som deltog. Efter den informationstäta frukosten fick de som ville följa med på en guidad busstur på Högbytorp.

När Håbo och Upplands-Bro bjöd in till en gemensam Företagarfrukost på Sätra Gård (Högbytorp) på tisdagsmorgonen var det många som nappade. Ett 80-tal företagare, tjänstemän och politiker från de två kommunerna deltog. Agendan för dagen var diger och tidsschemat tight.

Marcus Nybom och Per Andersson jobbar med Näringslivsfrågor i Upplands-Bro respektive Håbo kommun. Agneta Hägglund är kommunalråd i Håbo och Irène Seth är kommunalråd i Upplands-Bro.
Bild:Karin Sidén
Marcus Nybom och Per Andersson jobbar med Näringslivsfrågor i Upplands-Bro respektive Håbo kommun. Agneta Hägglund är kommunalråd i Håbo och Irène Seth är kommunalråd i Upplands-Bro.

Efter en mycket kort "Hej-och-välkomna-hit"-procedur där kommunalråd Agneta Hägglund och näringslivschef Per Andersson från Håbo och kommunalråd Irène Seth och Näringslivsutvecklare Marcus Nybom från Upplands-Bro hälsade alla välkomna och passade på att tacka för lånet av lokal drog dagens program igång. Först ut var Johan Börje, marknadschef på Ragn-Sells, som berättade om företaget både historiskt, i nutid och i framtiden.

Ragn-Sells anläggning på Högbytorp är en av kommunens största arbetsgivare och samtidigt en mycket stor markägare i kommunen. Familjeföretaget Ragn-Sells har ett hundratal anläggningar i Sverige och vänder sig till såväl privatkunder som företag inom alla branscher. Bland kunderna återfinns PEAB, Arlanda, Stora Enso, Fortum, ett stort antal kommuner runt om i Sverige, Riksbyggen med flera. Insamling, behandling och återvinning av avfall och restprodukter är huvuduppgiften, men service, forskning och miljöarbete har även det en central plats i verksamheten.

Johan Börje berättade om Ragn-Sells verksamhet, historia och utmaningar.
Bild:Karin Sidén
Johan Börje berättade om Ragn-Sells verksamhet, historia och utmaningar.

Varje dag samlar Ragn-Sells in 33 000 bildäck i Sverige! Numera tar man till vara på däcken och återanvänder dem inom nya användningsområden, bland annat i konstgräsplaner, i tyst asfalt och i gummimattor.

På Högbytorp arbetar cirka 125 personer. Sammanlagt tar man emot 60 000 transporter per år, eller ungefär 500 fordon per dygn, vilket är en stor utmaning bara det. Johan Börje berättade också om utmaningarna man dagligen möter i hanteringen av det avfall man tar emot. 150 olika ämnen enbart från kunden Fortum till exempel. Det allra mesta kan man genom olika processer och anrikning föra tillbaka in i kretsloppet på ett eller annat sätt, medan en del restprodukter deponeras.

Övergången från Ragn-Sells till etableringen av kraftvärmeanläggningen i Bro och Jonas Lind, regionchef på E.ON, var tveklöst dagens naturligaste. E.ON har som bekant förvärvat mark av Ragn-Sells (16 hektar) och är mitt inne i processen med tillstånd, detaljplaner och bygglov. Jonas Lind berättade lite kort om företaget E.ON och om framtidsplanerna i Stockholm och Sverige. Därefter berättade han om planerna i Upplands-Bro. Kraftvärme och Biogasanläggningen i Bro (på Högbytorp) är ett led mot ett mer hållbart samhälle där man kommer att kunna dra nytta av den fysiska närheten till Högbytorps avfallsanläggning.

Jonas Lind på E.ON berättade företagets planerade anläggning på Högbytorp.
Bild:Karin Sidén
Jonas Lind på E.ON berättade företagets planerade anläggning på Högbytorp.

Marken är förvärvad, de flesta tillstånden är klara, men än återstår en del förberedelser innan första spadtaget kan tas. Jonas Lind berättade att man hoppades på ett detaljplaneantagande vid halvårsskiftet 2014 och ett bygglov under 2015. Därefter behöver de sista bitarna falla på plats innan bygget kan dra igång. Rullar allt som det ska kan man, enligt E.ONs preliminära tidsschema, hoppas på energileverans från 2019.

<span style=\
Bild:Karin Sidén
Uppifrån och ner:
Gunnar Gradin, BBGK. Ola Bergfeldt, Mitt Företag.  Irma Aalto, Strandutvecklingsprojekt.


Från avfall, kretslopp och energi övergick mötet till fysisk energi och i viss mån återbruk och kretslopp i golfvärlden. Gunnar Gradin från Bro Bålsta Golfklubb berättade om två roliga event som är på gång på golfklubben i sommar. I juni spelas Bro Bålsta Hickory Open, en klubbtävling med tradition. Deltagarna får endast använda utrustning från 1935 eller tidigare och ska också klä sig så tidstroget som möjligt.

Första helgen i augusti, 1-3 augusti, närmare bestämt, kommer Svenska Hickorymästerskapet att hållas på Bro Bålsta. Tävlingen anordnas av Svenska Golfhistoriska Sällskapet och värdklubben för året, vilket i år är BBGK. 1998 hölls tävlingen för första gången och då tävlade 18 deltagare om titeln Svensk Mästare i Hickorygolf. Sedan dess har intresset för Hickorygolf (tänk Stig-Helmer i Den Ofrivillige Golfaren...) ökat markant och förra året lockade tävlingen 137 tävlande från Sverige och ett antal andra länder. Hur många som kommer till BBGK i augusti är ännu inte klart, men redan nu droppar anmälningarna in berättar Gunnar.

Tävlingarna startar på fredagen med Stig-Helmer Competition och Grillafton och sedan tävlas det hela helgen. Gunnar berättar att allmänheten är hjärtligt välkommen att ta del av tävlingarna och att man hoppas på två riktigt roliga och trevliga evenemang.

Från Hickorygolf gick frukostmötet över till att handla om företagarmässan Mitt Företag som kommer till Håbo och Upplands-Bro gemensamt hösten 2014. Ola Bergfeldt, VD för Mitt Företag berättade om upplägget på dagen och uppmanade frukostdeltagarna att boka in datumet 10 november i kalendern. Inspirerande föreläsningar av Thomas Fögdö och Jonny Sundin, möjlighet att prata med experter inom bank, redovisning, sälj och annat matnyttigt kommer att fylla halvdagen.

Utvecklingen av Mälaren och båttrafiken var morgonens sista punkt på agendan. Irma Aalto leder ett Strandutvecklingsprojekt som Upplands-Bro och Håbo deltar i tillsammans med ett antal andra Mälarkommuner. Syftet med projektet är att hitta utvecklingsmöjligheter för båttrafiken, ringa in styrkor, svagheter och möjligheter i regionen, och att försöka binda samman strandnära besöksmål.

Det blev en informationsspäckad frukost med brett spektrum. För de deltagare som hade möjlighet kunde morgonen avslutas med en guidad rundtur med buss på Ragn-Sells anläggning, samt ett besök på Bro Glasbruk.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen