Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 6 maj 2024 - klockan 06:47 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hällristning hittad i Bro


Karin Sidén 2013-08-06

Skeppsristningen anas i släpljuset.
Bild:Tommy Sidén
Skeppsristningen anas i släpljuset.

I söndags kväll hittades en hällristning i Skällsta industriområde i Bro. Området där ristningen hittades har tidigare varit föremål för arkeologiska utgrävningar och håller för närvarande på att schaktas. Berghällen ristningen finns på är planerad att sprängas bort i morgon, onsdag.

Upplands-Bro är en fornhistoriskt rik bygd med många lämningar från våra förfäder. Runstenar, gravfält från bronsåldern, skålgropar och mycket annat finns kvar som påminnelser om fornstora dagar. Vad man däremot saknar är dokumenterade hällristningar i form av bilder.

-För många år sedan hittade en familj i Bro en skålgrop med Karl XII nödmynt i botten uppe på berget mitt emot Stora Ullevi. De såg också en skeppsristning där på berghällen. Familjen började leta febrilt efter fler, men hittade inga och kunde dessvärre aldrig hitta tillbaka till det skepp de sett. Jag var själv där med familjen och letade på de många hällarna men hittade inga ristningar. Vi var till och med där med ett större gäng från hembygdsföreningen, men skeppet kom aldrig fram, berättar Börje Sandén.

Området där hällristningen hittades markbereds just nu inför bygget av en industrifastighet.
Bild:Tommy Sidén
Området där hällristningen hittades markbereds just nu inför bygget av en industrifastighet.

I söndags kväll hittades så en hällristning i Skällsta industriområde. Jan Owe hade tagit sig till platsen för att leta efter skålgropar. Området håller för närvarande på att schaktas och markberedas inför ett kommande bygge och berghällar som under århundraden varit jordtäckta har kommit i dagen.

-Först var jag på platsen vid halv 11-tiden på förmiddagen och hittade två tidigare okända skålgropar, ett tiotal som fanns i närheten visade sig vara kända. När jag återvände på kvällen strax efter 20 för att fotografera skålgroparna i det sneda kvällsljuset hittade jag också ett skepp, förklarar Jan.

Ristningen föreställer ett skepp och är cirka en halvmeter lång. Jan Owe kontaktade genast Börje Sandén, hembygdsföreningen, kommunen, BOTARK (ett arkeologföretag som specialiserat sig på att dokumentera hällristningar) och Länsstyrelsen. Han insåg att tiden var knapp med tanke på markägarens byggförberedelser, men att den var så knapp anade han inte. Berghällen ristningen finns på är nämligen planerad att sprängas bort i morgon, onsdag.

Utan färg eller krita är hällristningar närapå omöjliga att upptäcka. Fast vi visste att den fanns på en av klipphällarna i området tog det en stund att hitta skeppsristningen. Den lågt stående solen hjälpte oss i vår jakt!<br />
Bild:Tommy Sidén
Utan färg eller krita är hällristningar närapå omöjliga att upptäcka. Fast vi visste att den fanns på en av klipphällarna i området tog det en stund att hitta skeppsristningen. Den lågt stående solen hjälpte oss i vår jakt!


Området där skeppsristningen hittades ligger i utkanten av Skällsta industriområde och var under 2007-2008 plats för en omfattande utgrävning genomförd av Arkeologikonsult. Under utgrävningarna gjordes många intressanta, komplexa och spännande fynd. Platsen kallas Lilla Ullevi och bland mycket annat hittade man en eldstad från sen stenålder, rester av en gård från mellersta järnåldern, och ett vikingatida gravfält anlagt ovanpå gårdsresterna.

Via länken nås Arkeologikonsults rapport om utgrävningen vid Lilla Ullevi.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen