Förstasidan Lördagen den 27 april 2024 - klockan 01:28 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Kungsängens SKs damer klara för division 2 efter fantastisk säsong

Karin Sidén 2016-03-21

HANDBOLL   Kungsängens SKs handbollsdamer gjorde precis som sina manliga klubbkamrater - vann stort på hemmaplan i den avgörande matchen - och kliver därmed upp till  division två nästa säsong. Inför en fullsatt hemmaarena med jublande åskådare blev HK Uppsala ett lätt byte. 26-16 visade resultattavlan när matchen var slut och en lysande säsong kunde avslutas med flaggan i topp.

Bild:Tommy Sidén

Guldballongerna hängde lägligt kvar i Ekhammarhallen efter handbollsherrarnas guldmatch dagen innan och läktaren var så gott som lika välfylld när Kungsängens SK tog emot HK Uppsala i en direkt avgörand säsongsfinal. Vid vinst var seriesegern säkrad och avancemang till division 2 klart som korvspad. Vid förlust fanns en mikroskopisk möjlighet att drömmen om tvåan skulle krossas.

Tack vare en fanstastisk målskillnad på +98, 24 bättre än tvåan Enköpings HS, skulle det till en veritabel katastrofinsats av KSK samtidigt som HS Uppsala, seriens nästjumbo, skulle behöva överträffa sig själva flera gånger om, för att seriesegern skulle utebli för hemmalaget.

I inledningen av matchen drog KSK i från målmässigt och Uppsala såg ut att bli en munsbit, men ungefär halvvägs in första halvlek ändrade matchen karaktär och gästerna kunde tack vare sin lysande niometersspelare och bra målvaktsspel jobba sig i kapp. Uppsalas lag bars i princip fram av en ensam spelare och Kungsängen hade uppenbara problem att få stopp på hennes vassa skytte. I halvtidsvilan stod det 11-10 (där 7 av Uppsala-målen gjordes av samma spelare) vilket inte speglade matchbilden särskilt väl.

Blåklädda Uppsalas niometersspelare med nr 2 på ryggen hade ett grymt klipp i skottarmen. Kungsängen hade uppenbara problem att få stopp på henne i första halvleken.

Kungsängen kontrade orken ur Uppsala-spelarna.

I den andra halvleken fortsatte Kungsängen med sitt snabba spel vilket öppnade för kontringsmål, men det slarvades en del i passningsspelet vilket kändes onödigt i en match där motståndet inte borde ha skapat någon egentlig stress. Slarviga uppspel tillsammans med räddningarna av Uppsalas målvakt gjorde att målproduktionen länge var låg och på så sätt höll sig matchen vid liv längre än den hade behövt.

KSK gjorde bara tre mål på de första tio minuterna i andra halvlek, vilket är lite i en så pass fartfylld seniormatch. Gästande Uppsala gjorde i sin tur inga mål alls och när så dessutom deras målsprutande niometersspelare fick matchstraff i den trettonde minuten på grund av en tredje utvisning så var matchen avgjord.

Sista kvarten var Kungsängens. Kontringsmål efter kontringsmål dundrade man in och även fast Uppsala lyckades få in sex mål var de helt chanslösa. 26-16 blev det till slut. Sista minuten stod hela publiken upp och jublade och när slutsignalen gick kastade sig spelare och ledare ut på planen i en enda stor glädjedans.

En fantastisk säsong är till ända och nu börjar resan mot nya äventyr i division två, vilket är något helt annat. Matcher längre bort, högre tempo och vassare motstånd till exempel. Spännande utmaningar och nya lärorika erfarenheter väntar också. Stort grattis och Lycka till!