Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 16 maj 2024 - klockan 12:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Högbytorp - långt ifrån en soptipp


Karin Sidén 2012-11-14

 
Bild:Karin Sidén
 

Ragn-Sells anläggning Högbytorp i Bro har under åren utvecklats från soptipp till en modern och högteknologisk del i kretsloppet. Där man förr la alla sopor på hög har man idag utvecklat en hel industri i återvinning, energiproduktion och materialframställan. 

I början på 1960-talet började man deponera sopor på Högbytorp. På den tiden lade man allt på hög utan någon form av sortering. Under åren som gått sedan dess har mycket hänt. Ju mer man lärt sig om miljön och kretsloppet desto större krav har man ställt på anläggningen, både själva och från myndighetshåll.

I dag har man nått väldigt långt. Det mesta av det man tar emot kan man återvinna och återföra till samhället i någon ny form, antingen som energi eller nya material. Det är egentligen endast visst industriavfall, förorenade jordar och askor man numera lägger på deponi. Det är sådana material som man i dagsläget inte hittat någon ofarlig användningsform för om man skulle återföra dem till samhället som samlas i deponier, slutna från naturens eget kretslopp.

Högbytorp är Sveriges största avfalls- och återvinningsanläggning. Varje år väger man in och tar emot mer än 700 000 ton avfall. I snitt 250 sop-och-lastbilar per dag skrivs in i loggorna. Vikt, kund och "avfalls-källa" registreras så att avfallsleveransen därefter hamnar vid rätt station på området där passande behandlingsprocess sedan kan påbörjas.

På Högbytorp har man 10 olika behandlingsprocesser och ett 40-tal olika behandlingstekniker beroende på vad det är för avfall man har att göra med. 348 olika slags avfall tas emot och behandlas. Skrot och metaller, brännbara hushållssopor, farligt avfall såsom färgrester, asbest, muddermassor och förorenade jordar, liksom asfalt, betong och organiskt material är bara en bråkdel av alla olika avfallsvarianter man bearbetar och återvinner.

I deponierna som finns på området bildas metangas. Gasen tas om hand och leds i pipeline till Bro samhälle där den omvandlas till fjärrvärme till 2 500 bostäder. Även ugnen på Bro Glasbruk värms upp av den dränerade metangasen från Högbytorp.

På området finns också stora vattenreningsbassänger. Just vattenreningen är oerhört viktig på en anläggning som Högbytorp. Regn- och smältvatten som sipprar genom deponierna tar upp föroreningar på vägen och måste renas innan det får återvända till kretsloppet. När vattnet gått igenom de olika reningsprocesserna används det bland annat till att vattna energiskog, Salix, med. När energiskogen avverkats flisas och eldas den och bildar på så sätt energi.

Ett hundratal anställda gör Högbytorp till en av kommunens största arbetsgivare. Här finns naturligtvis "vanliga" sopgubbar, men även forskare, kemister, ekonomer och tekniker. Att anläggningen är så mycket mer än en soptipp blev väldigt tydligt på min rundtur tillsammans med Martin Tengsved, platschef på Högbytorp. UBRO kommer att återkomma till Högbytorp framöver. Miljöarbetet man utför är viktigt och angeläget för oss alla.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen