Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 6 maj 2024 - klockan 09:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Källskolan besöker barnhem i Estland


Karin Sidén 2013-04-13

Valdemar visar delar av insamlingen som han och hans klasskompisar på Källskolan fått ihop än så långe. Allt ska med till Pärnu där eleverna själva får överlämna gåvorna till barnen på Barnens Hus.
Bild:Kaarina Kranz
Valdemar visar delar av insamlingen som han och hans klasskompisar på Källskolan fått ihop än så långe. Allt ska med till Pärnu där eleverna själva får överlämna gåvorna till barnen på Barnens Hus.

Källskolans år 4 och 5 ska åka till Estland för att besöka barnhemmet/dagcentret Barnens Hus i Pärnu. Personal från Barnens Hus har tidigare i år besökt Källskolan och berättat om barnhemmet. Eleverna fängslades av bilderna och berättelserna och tog själva initiativ till en insamling till barnen i Pärnu. Källskolans ledning, personal och klassens föräldrar nappade på barnens initiativ och nu är projektet i full gång. I slutet av maj bär det av till Pärnu.

I januari i år fick Källskolan besök av personal från barnhemmet Barnens Hus i Pärnu, Estland. Att de besökte just Källskolan beror på att en av skolans lärare, Matilda, har en pappa som sedan innan Sovjetunionen släppte Baltikum varit engagerad i hjälpsändningar och stöd till just Estland och Pärnu. Barnhemspersonalen skulle komma till Sverige för att göra en studieresa och läraren Matilda fick reda på det och ordnade ett besök på Källskolan som en del i resan. Väl där berättade besökarna om sin verksamhet och om barnen som får hjälp på Barnens Hus. De hade även med sig bilder som eleverna fick se. Källskolans 4-5a blev så tagna av det de fick se och höra att de genast bestämde sig för att ordna en insamling.

Källskolans rektor, Bo Nyberg, berättar att elevernas entusiasm smittade av sig på honom och personalen och att de i samråd med barnens föräldrar sedan hjälpte till att forma projektet och sjösätta planen. För att finansiera projektet har ett antal föräldrar och företag sponsrat barnens resekostnader. Med på resan kommer också klassens lärare Matilda och ytterligare en från personalen och dessutom följer tre föräldrar med. Skolan betalar personalens reskostnader, medan föräldrarna betalar sina biljetter och boendekostnader. Bo Nyberg är förundrad över hur fort det gått att finansiera projektet.
-På en månad fick vi ihop tillräckligt med pengar för att betala för alla barnens resa, berättar han stolt.
-Barnen har också samlat in pengar genom bland annat biljettförsäljningen till en musikal de gjorde, fikabrödsförsäljning vid en ridtävling med mera, med mera. De pengarna kan nu dels täcka behovet av fickpengar under resan och förhoppningsvis sen även ge ett överskott direkt till Barnens Hus, fortsatte Bo Nyberg.

I läroplanen finns förutom rena kunskapsmål mer övergripande ideologiska mål. Det kan handla om att ge barnen inblick i hur livet kan te sig på andra platser i världen, ge varje individ en förståelse för kulturella skillnader och olika ekonomiska förutsättningar och stärka individens känsla i att man kan påverka omvärlden. Bo Nyberg berättar hur viktigt det är att skolan som verksamhet är en del i ett större sammanhang, en del i samhället och att man från skolledningens sida alltid har som mål att ha ett internationellt perspektiv i verksamheten. Att årets internationella tema kom att bli Estland och Barnens Hus var en lyckosam slump sprungen ur barnens egna initiativ.

För Kaarina och Mattias, två av de tre medföljande föräldrarna, var det självklart att uppmuntra sonens och hans klasskamraters insamling till barnen i Pärnu. Att barnen ges möjlighet att själva samla in och överlämna kläder, skor och leksaker till de jämnåriga barnen i Pärnu tror de ger lärdomar långt utöver vad man kan lära sig i klassrummet. Erfarenheten att man kan göra skillnad, samtidigt som empati och medmänsklighet får synlig positiv effekt, ger kunskap för livet.

-Får barnen med sig känslan att man kan påverka sin omvärld har vi uppnått något stort, sa rektor Bo Nyberg entusiastiskt.

Baltikum var 1990 fortfarande en del av Sovjetunionen. Fattigt och "undernärt" efter många, många års vanskötsel. Fartyget Shalom, lastat med en hjälpsändning från Sverige, fick som första västerländska fartyg på 50 år angöra en baltisk hamn med förnödenheter i lasten. Lokalbefolkningen gick man ur huse när båten anlöpte hamnen. Kontakter knöts och ett mångårigt samarbete var påbörjat. Den första hjälpsändningen följdes av många fler och kom under årens lopp att utvecklas till en hel rörelse med flera olika verksamheter, bland annat en Second Hand butik, ett boende för fattiga hemlösa mammor med barn och så barnhemmet Barnens Hus i Pärnu. Barnens Hus startades av Shalom Mission för ungefär 20 år sedan och är ett dagcenter som tar emot ett 50-tal barn. Barnen är fattiga och kommer från svåra förhållanden. På Barnens Hus får de ett mål mat, läxhjälp och framförallt kärlek och omsorg. Verksamheterna som Shalom varit med och startat upp drivs av lokala församlingar och invånare men får regelbundna besök från Shalom i Sverige.








Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen