Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 21 april 2018 - klockan 06:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bygget av E.ONs anläggning officiellt sjösatt med en sprängning


Karin Sidén 2017-04-07

Bild:Grafiken tillhör E.ON

Klockan 10 i dag, fredagen den 7 april, signalerade en sprängningssalva starten för bygget av den nya kretsloppsanläggningen invid Högbytorp i Upplands-Bro. Anläggningen är ett stort kliv in i framtidens energi där förnybar energi och hållbarhet är A och O.

2,5 miljarder kronor investerar E.ON här i Upplands-Bro, i en hypermodern anläggning som NCC bygger. Satsningen innebär att E.ON producerar el, värme och biogas av de restprodukter som inte längre går att återvinna.

Så är då E.ON-bygget officiellt igångsatt. Med en dov puff sprängdes på fredagen den "första salvan" med en symbolisk knapptryckning av Karsten Wildberger, Chief Operating Officer från huvudkontoret i Tyskland, inför politiker, tjänstemän samt chefer och anställda på de olika samarbetsföretagen E.ON, RagnSells och NCC.

I strålande aprilväder, högt upp på en barskrapad berghäll med utsikt över E18 och omgivningarna, höll man invigningstalen och utförde sprängningen i stället för det traditionella första spadtaget det annars brukar handla om vid dylika tillställningar.

Invigningstalade gjorde Karsten Wildberger från E.ON. Han talade om E.ONs globala strategi; att jobba med skräddarsydda hållbara energilösningar och att kombinera E.ONs långa erfarenhet med innovation och digitalisering för att driva omställningen mot en hållbar stadsutveckling. Helena Karlsson vd Ragn-Sells, Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro samt Bertil Schmidt från NCC Infrastructure höll korta anföranden de med. 

-På NCC vill vi vara med och bygga för ett hållbart samhälle. Anläggningen i Upplands-Bro blir framtidens kretsloppsanläggning och vi är glada att E.ON har valt NCC som samarbetspartner för att genomföra mark- och byggentreprenaden för projektet.


Samling vid Sätra Gård inför den symboliska sprängningen.
Bild:Karin Sidén
Samling vid Sätra Gård inför den symboliska sprängningen.

Få som passerat Bro längs E18 har kunnat undgå att lägga märke till det omfattande markarbete invid motorvägen som pågått en tid. Där kommer E.ON med NCC's hjälp bygga en kretsloppsanläggning för biogas och kraftvärme. Anläggningen placeras strategiskt mellan E18 och RagnSells materialåtervinningsanläggning Högbytorp. Parterna kommer att ha ett nära samarbete och kommer gemensamt att arbeta för en hållbar framtid med en modern kretsloppslösning där det som blir en rest i den ena anläggningen ska användas som en resurs i den andra. 

-Man sluter kretsloppet här på sajt i Bro på ett verkligt banbrytande vis, kanske till och med unikt. Jag vet i alla fall inget annat ställe i världen som det görs på just nu, säger Stefan Håkansson, vd på E.ON värme, och fortsätter:


Stefan Håkansson hälsar alla välkomna till Sätra Gård och förklarar agendan för dagen. Med buss ska deltagarna köras till byggplatsen för att bevittna den cermoniella sprängsalvan.
Bild:Karin Sidén
Stefan Håkansson hälsar alla välkomna till Sätra Gård och förklarar agendan för dagen. Med buss ska deltagarna köras till byggplatsen för att bevittna den cermoniella sprängsalvan.

-Vi är överväldigade av den uppmärksamhet anläggningen väcker redan nu, innan den ens är påbörjad. Det är ett fantastiskt intresse redan nu och vi får nyfikna förfrågningar redan nu från till exempel byggherrar som undrar om de kan köpa in sig i anläggningen eftersom de tror att deras blivande kunder gärna vill bli en del i kretsloppet och se sitt avfall omvandlas till energi som värmer upp deras bostäder.

För Upplands-Bro kommun innebär den nya etableringen möjligheter till jobb, utbildning och innovationer.

-Vår gröna natur och närheten till Mälaren gör det extra viktigt för oss med en satsning med ett modernt kretsloppstänkande. Vi har dessutom ett mycket bra samarbete mellan kommunen, E.ON och Ragn-Sells, kommenterar Camilla Janson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Det är 10 år sedan diskussionerna om anläggningen startade, så projektet är vid det här laget väl genomarbetat, från idé till själva anläggandet. Det är två anläggningar som kommer att byggas på platsen, en för biogas och en för kraftvärme. Biogasdelen ska stå färdig först. Man räknar med att den kan tas i bruk i augusti 2018. Enligt beräkningarna kommer biogasen som produceras där kunna ta 8000 bilar ett varv runt jorden varje år! 


Bild:Karin Sidén

Under sprängmattorna är det förberett för en liten sprängsalva.
Bild:Karin Sidén
Under sprängmattorna är det förberett för en liten sprängsalva.

-En vanlig påse kompostavfall, en sådan liten brun påse de flesta av oss numera har hemma i köket, räcker för att producera tillräckligt med biogas för att ta en bil 2-3 kilometer, berättar Stefan Håkansson.

Anläggningen kommer också producera 60 000 ton biogödsel per år som en restprodukt. Biogödslet är tänkt att kunna användas på jordbruksmark för att på så vis sluta kretsloppet.


Camilla Janson, Helena Karlsson och Karsten Wildberger.
Bild:Karin Sidén
Camilla Janson, Helena Karlsson och Karsten Wildberger.

Förberedelser.
Bild:Karin Sidén
Förberedelser.

Så här fungerar det när man spränger... Instruktioner inför högtidssprängningen.
Bild:Karin Sidén
Så här fungerar det när man spränger... Instruktioner inför högtidssprängningen.

Bild:Karin Sidén

Samtidigt som man bygger anläggningen i Bro kommer E.ON även att bygga en 23 kilometer lång fjärrvärmeledning från Bro till Järfälla.

Ledningen kommer att transportera värmen från kraftvärmeanläggningen till hushållen i de båda kommunerna och ska när den tas i bruk ersätta tre befintliga fjärrvärmeverk längs vägen, bland annat det i Bro C.

-Stockholmsregionen växer och behöver nya, moderna kretsloppsanläggningar där avfall kan omvandlas till energi. Med den här etableringen skapas nya möjligheter till jobb, utbildning och innovationer. Kommunen får en trygg och säker försörjning av el och värme, säger Maria Johansson, Kommundirektör i Upplands-Bro.


Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 21/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 22/4
Musikcafé på Dagcentralen i Kungsängen
Tisdag 24/4
Skepp o'hoj - föredrag på Klint om 153 år gamla rederiet Gotlands-bolaget
Onsdag 25/4
Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut bjuder in till årsmöte 2018 och föredrag
Fredag 27/4
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 28/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Öppet Hus och Vårmarknad på Kvarnnibble Gård, Håtuna
Onsdag 2/5
Samtal, böcker och trädgårdsinspiration! Elisabeth Svalin Gunnarsson i Brohuset
Torsdag 3/5
Prisutdelning och författarbesök: Sara Lövestam i Kulturhuset
avståndsannons

UBH Vårloppis 18 V15 o 16

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen