Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 4 maj 2024 - klockan 23:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Näringslivslunch på CAP Brewery


Karin Sidén 2015-09-07

Mattias Hammenlind tappar upp öl till sina nyfikna lunchgäster.
Bild:Karin Sidén
Mattias Hammenlind tappar upp öl till sina nyfikna lunchgäster.

Höstens första näringslivsevent var en uppskattad mingel-lunch på mikrobryggeriet CAP Brewery på Säbyholm i Bro. Företagarnas Mattias Kranz och Marcus Nybom från kommunens Näringslivskontor hälsade fyrtiotalet gäster välkomna och lämnade sedan över ordet till dagens värd, bryggaren Mattias Hammenlind.

På Säbyholm i Bro (tidigare Naturbruksgymnasium) finns sedan januari 2014 ett bryggeri, CAP Brewery. Bryggare och ägare är Mattias Hammenlind som med mångårig erfarenhet inom branchen hamnade ute på landsbygden i Bro när han valde att starta eget.

Mattias Hammenlind är bryggarmästare på CAP Brewery i Bro.
Bild:Karin Sidén
Mattias Hammenlind är bryggarmästare på CAP Brewery i Bro.

Glada lunchminglare.
Bild:Karin Sidén
Glada lunchminglare.

-Det var en ren slump att jag hamnade här. Jag skulle precis skriva på kontrakt för en lokal i Slakthusområdet när jag fick höra talas om Säbyholm och om den här lokalen. Jag gjorde en spontan utflykt, föll för den fantastiska omgivningen och slog till. Där i januari 2014, när det var becksvart och ödsligt när man kom, lika becksvart och ödsligt när man åkte hem, undrade jag ju lite vad jag gett mig in på, men Säbyholm utvecklas mycket och redan nu finns närmare 30 bofasta i området och planer på långt fler. Det blir en supertrevlig community, det är jag helt säker på. Redan nu har det som sagt blivit mycket mer liv och rörelse, berättar Mattias när han drar företagets historik för de nyfikna gästerna.

Etiketterna till CAP Brewerys ölsorter. Mattias berättade roliga anekdoter om både ölnamnen och illustrationerna.
Bild:Karin Sidén
Etiketterna till CAP Brewerys ölsorter. Mattias berättade roliga anekdoter om både ölnamnen och illustrationerna.

Därefter berättade Mattias om hur ölproduktionen går till, från malt och humle, via jäsning till flaska. Vad som gör att öl kan smaka och se så olika ut, hur mycket vatten det går åt för att tillverka en liter öl och mycket, mycket mer. Malt köper han in från en lång rad länder då både sorten och odlingsplatsen påverkar smaken. Humle är också det en viktig smaksättare i många ölsorter, dock inte alla.

CAP Brewery är ett av Sveriges minsta bryggerier. 70% av produktionen exporteras till Norge, men man har även kunder i Japan Storbritannien och Spanien. Systembolaget och ett flertal krogar i Stockholm är även de kunder.

-Försäljningen går mycket bra och i dagsläget hinner vi inte brygga tillräckligt mycket öl för att möta efterfrågan. Inom kort kommer vi därför att utöka maskinparken med fler jäs-kar så att vi kan öka produktionstakten, från dagens 300 000 liter per år till 500 000 liter nästa år, säger Mattias.

Lunchgästerna fick avslutningsvis både provsmaka på torkade maltkorn och på öl innan det var dags att vända tillbaka till resterande arbetsdag.

Torkad, rostad malt får en ganska nötig smak. Gästerna fick provsmaka både på malt i torr form och som öl.
Bild:Karin Sidén
Torkad, rostad malt får en ganska nötig smak. Gästerna fick provsmaka både på malt i torr form och som öl.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen