UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 4 juli 2020 - klockan 01:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så påverkas jag och mitt företag nu i Coronatider - artikel 4


Karin Sidén 2020-03-26

Bild:Pixabay

Tidigare i veckan publicerade jag den första i en serie artiklar om hur Coronanedstängningen av Sverige och världen påverkar våra lokala företag och företagare. Här kommer del 3 i artikelserien där fyra nya företagare berättar om sin situation.

Observera att frågorna besvarades innan det senaste åtgärdsprogrammet presenterades i onsdags eftermiddag, ett åtgärdsprogram med flera insatser direkt riktade mot småföretag.Hej Christina Rosenthal!

Du är egenföretagare och driver Inne & Ute inredning och trädgård, där du utför trädgårdstjänster och bedriver försäljning.

1) Hur har du/ditt företag hittills märkt av Coronautbrottet?

Så här års brukar trädgårdsskötseluppdragen vara många. Våren är generellt en högsäsong men det märks tydligt att det är en annorlunda vår med färre bokningar. Och när det gäller försäljningen så har den minskat märkbart. (Inne & Ute finns bland annat på Blomrankan i Kungsängen samt på Kvarnnibble i Håbo-Tibble)

Christina Rosenthal
Bild:Privat
Christina Rosenthal

2) Har du gjort några förändringar för att försöka begränsa påverkan på ditt företag? Vilka i så fall? 

Jag försöker hålla kostnaderna nere genom att kapa så mycket utgifter som möjligt. Till exempel så beställer jag ingen inredning till butiken. Jag försöker öka min synlighet på sociala medier, jag mailar gamla kunder och så vidare. För trädgårdsskötseln är ju egentligen inget som påverkar smittspridningen alls. Att jag beskär träd, gör rabatter vårsnygga etc påverkar ju i grunden inte kunden som ju kan hålla sig på behörigt avstånd.

3) Har du märkt av något i företagsklimatet - har det förändrats de senaste veckorna? Hjälper vi varandra? 

Som alla andra är jag självklart orolig för framtiden. Både gällande mitt eget företag men också nära och kära. Och hela Sverige! Det är fantastiskt att se alla olika insatser, små och stora som görs där man försöker stödja lokala företag. Absolut jätteviktigt och något jag själv också försöker göra efter bästa förmåga, men håller detta på för länge är risken stor att vi får se fler människor utan jobb, fler hemlösa och katastrof i ekonomin. Fler småföretag i konkurs, och även stora förstås. 

Det är viktigt att alla handlar lokalt i den mån det går även efter coronakrisen, att vi fortsätter vara lojala mot våra småföretagare. 

4) Om du hade fått önska något speciellt stöd för ditt företag/din bransch, vad skulle det vara?
 

Kanske ytterligare stöd från Staten med att höja Rut-avdraget för tjänster så att fler kan anlita trädgårdsmästare och anläggare. Sedan vore det en idé också att kommunen kan använda oss för mindre jobb, till exempel ogräsrensning, plantering, beskärning med mera. De har ju så klart en stor upphandling gjord för skötseln av grönytor och så, men om det är möjligt att också lägga ut mindre jobb till oss som inte har stora muskler så skulle det vara en stor hjälp.

Hej Mattias Kranz!

Du är egenföretagare och driver Repus AB, ett företag i ventilationsbranschen.

1) Hur har du/ditt företag hittills märkt av Coronautbrottet?

Inte mer än att allt runt omkring verkar fokusera på Corona just nu.

Mattias Kranz
Bild:Privat
Mattias Kranz

2) Har du gjort några förändringar för att försöka begränsa påverkan på ditt företag? Vilka i så fall? 

Jag har så klart sett över vår verksamhet och tittat på vilka utgifter vi har. Jag har sagt upp ett avtal på en tjänst som inte är absolut nödvändig för företaget, som vi lika gärna kan vara utan nu under en tid och jag kommer även vänta med en del investeringar som fanns i planeringsstadiet.

3) Har du märkt av något i företagsklimatet - har det förändrats de senaste veckorna? Hjälper vi varandra? 

Ja, absolut. En omsorg om lokala företag som känns. Vi försöker som många andra hjälpa dom som har det extra svårt som restauranger med mera. Jag märker också i samtal med andra företagare att det finns en genuin vilja att stötta varandra, försöka ingjuta hopp. Vi är måna om varandra i den här villervallan vi hamnat i, och vi är måna om att så många av oss som möjligt ska ta sig ur så helskinnade det bara går.

4) Om du hade fått önska något speciellt stöd för ditt företag/din bransch, vad skulle det vara?
 

Just nu kan jag inte komma på något specifikt för min bransch. Regeringen har ju sjösatt en hel del generella stöd. Och det låter som att fler är på väg. Hittills kanske inte fokus riktigt har varit de små och medelstora företagen så jag hoppas ju att det kommer, det också. För det behövs. Och jag tror att vi i byggbranschen kommer drabbas om 6 månader – flera år framöver, det här är inte över bara för att smittan drar förbi. För oss blir det en mer utdragen kris är jag rädd, och den har vi inte ens sett inledningen på än.

Hej Clas Af Ugglas!

Du är egenföretagare och driver jordbruk, Frölunda Gård, i Kungsängen.

1) Hur har du/ditt företag hittills märkt av Coronautbrottet?

I stort har vår verksamhet hittills inte påverkats särskilt mycket av Coronautbrottet även om vi naturligtvis märker av det. Alla externa aktiviteter som kurser, erfarenhetsträffar och uppstartsmöten inför kommande vårbruk och växtodlingssäsong är exempelvis inställda. Vi arbetar inom en samhällsviktig funktion, livsmedelsförsörjningen, och har gott hopp om att kunna fortsätta vårt arbete även vid eventuellt utökade restriktioner förutsatt att vi i företaget får vara friska.

Om jag ska peka på något positivt kopplat till det som nu händer är att de viktiga frågorna om krisberedskap, där vår livsmedelsförsörjning är en del, äntligen kommit ordentligt i ljuset. Förhoppningsvis blir det en viktig läxa så att dessa frågor tas på allvar och att rimliga resurser avdelas inför framtiden.


Clas Af Ugglas
Bild:Privat
Clas Af Ugglas

2) Har du gjort några förändringar för att försöka begränsa påverkan på ditt företag? Vilka i så fall? 

Jag tror att de flesta som driver jordbruk har en rätt lång planeringshorisont och har också en naturligt högre beredskap för att hantera oförutsedda händelser - även om det som nu händer inte fanns i våra tankar.

Jordbruket drabbades ju också av en omfattande kris 2018 då torkan slog till. Det gör att många förberedelser för säsongen redan är omhändertagna, till exempel inköp av utsäde och andra förnödenheter. Men om det fortsätter under mycket lång tid kan det bli problematiskt. Jag skulle vilja säga att det viktigaste för oss för stunden är att vi som arbetar på gården inte blir sjuka nu när säsongen drar igång på allvar.


3) Har du märkt av något i företagsklimatet - har det förändrats de senaste veckorna? Hjälper vi varandra?
 

Jag tycker att jag märker, inte bara i företagsklimatet, utan i hela samhället en stor vilja att hjälpa till och att vi arbetar tillsammans för att ta oss igenom detta. Människor sluter upp i svåra tider och de allra flesta försöker efter bästa förmåga göra sitt bästa.

Det var likadant vid migrationsvågen 2015 att ett mycket stort engagemang blommade upp för att i någon form stötta samhället. Jag har fullt förtroende för våra myndigheter och deras beslut och råd men om det lyckas beror i stort på oss medborgare.


4) Om du hade fått önska något speciellt stöd för ditt företag/din bransch, vad skulle det vara?
 

Många företag är idag i behov av någon form av stöd för att klara denna väldigt speciella situation. Som jag nämnde tidigare är situationen för oss inte akut i detta nu och det finns många företag som det är betydligt mer angeläget att stödja. Men inför framtiden är osäkerheten stor. Våra varor konkurrensutsätts på en världsmarknad och var den tar vägen vet vi absolut ingenting om. Vi har också rätt många hyresgäster i vår verksamhet och får de bekymmer får vi det också.

Man får inte glömma bort att det är företagen och dess medarbetare som ger staten, i form av skatteintäkter, möjlighet att bygga ett samhälle och välfärd. Man får inte heller glömma bort att vi alla i någon form kan bidra genom att handla lokalt – support your local dealer!

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen