Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 3 maj 2024 - klockan 17:13 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nya bosättningslagen ställer krav på kommunerna


Karin Sidén 2016-09-03

Den nya bosättningslagen som trädde i kraft i mars i år ställer krav på landets kommuner. Syftet med lagen är att fördela nyanlända med uppehållstillstånd i alla landets kommuner för att på så sätt tvinga även de kommuner som tidigare inte tagit så stort ansvar att "dra sitt strå till stacken".

För Upplands-Bros del innebär det att kommunen under året kommer att välkomna 73 nyanlända med uppehållstillstånd. Då bostadsmarknaden är minst sagt ansträngd och tomma lägenheter är en bristvara har man tvingats lösa boendefrågan med en tillfällig nödlösning i väntan på att mer permanenta alternativ kan trollas fram.


Den nödlösning man måst göra är att hyra ett antal stugor på Björknäs camping på Ådö i Bro, samma stugor som förra vintern fick underkänt av Migrationsverket. UBRO har bett Eva Folke, socialchef i Upplands-Bro, om en kommentar.

Flyktingmottagande är ett gemensamt ansvar för samhället. Ett ansvar som hittills varit väldigt skevt fördelat över landets kommuner. Med det snedfördelade ansvarstagandet i blickfånget röstade regeringen i vintras igenom en ny bosättningslag som trädde i kraft den första mars i år. Syftet med lagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun för att även snabbare ska kunna påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Den nya bosättningslagens fördelning av de nyanlända som beviljats uppehållstillstånd baseras på kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, och befolkningsstorlek. Man väger även in det sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen när man gör fördelningen.

Intentionen är att kommunerna i så stor utsträckning det är möjligt ska erbjuda nyanlända som omfattas av anvisning permanenta bostäder, men med tanke på den bostadsbrist som råder i stora delar av landet kan det även bli fråga om mer tillfälliga lösningar för att kunna fullgöra sin skyldighet.

I Upplands-Bro har man tvingats till just en sådan tillfällig lösning då det helt enkelt inte finns några andra alternativ i nuläget. Sedan en tid tillbaka hyr man ett antal stugor på Björknäs camping i Bro för att kunna husera några av de vuxna, ensamstående män som anvisats kommunen. Campingen, som ägs av företaget First Camp, var i vintras ordentligt i blåsväder då det visade sig att företaget First Camp bröt mot flera av de avtalspunkter Migrationsverket angivit i det kontrakt man hade kring flyktingboendet på campingen. Situationen för de boende var ohållbar och till slut bröt Migrationsverket kontraktet och flyttade de boende därifrån.

I veckan publicerades en artikel i tidningen Mitti där det tyvärr ser ut som att företaget åter igen hämtar in stora pengar för ett (flykting)boende som inte håller den standard det bör eller är avtalat. Kommunen som hyr stugorna för lite drygt 100 000 kronor per månad av First Camp ser allvarligt på det som framkommit:

-Flera av de som bor på First Camp har nyligen träffat chefer på socialkontoret utifrån klagomål på boendet. Det handlar om att det är kallt i stugorna och att det är dålig städning av toaletterna. Man har också klagat på dåliga kommunikationer och att boendet är beläget så långt från samhället. Vi har varit i kontakt med personal på First Camp och har framfört synpunkter som inkommit och vi kommer också att träffa dem igen för avstämning, säger Eva Folke, socialchef i kommunen.

Eva Folke beskriver vad kommunen hittills gjort sedan flyktingsituationen så drastiskt ändrades förra sommaren:

-Kommunen har projektanställt en integrationssamordnare och socialkontoret har projektanställt fyra integrationsstödjare för att ge nyanlända utökat stöd under etableringstiden. Både de och annan personal träffar de nyanlända regelbundet. När det gäller det tillfälliga boendet på Björknäs är det som alla säkert förstår ingen optimal lösning och vi jobbar med att finna andra lösningar av mer permanent art. Vi liksom många andra kommuner har bostadsbrist och för att klara uppdraget har kommunen förhyrt 10 stugor av First Camp Björknäs under perioden mitten av maj till december i år för att få tid att hitta andra boenden.

Hon berättar vidare att av de nyanlända som Upplands-Bro ska ta emot är ungefär hälften familjer och hälften ensamstående. När man fördelat boenden har man prioriterat familjer i mer centrala områden och en del ensamstående till First Camps stugor på Ådö. 


Så här många nya kommunbor ska Upplands-Bro och närliggande kommuner välkomna 2016:

Ekerö 104

Håbo 78

Järfälla 169

Sollentuna 216

Sundbyberg 78

Solna 268

Sigtuna 108

Upplands-Bro 73

Upplands Väsby 138

Vallentuna 129



Fakta:
Under 2015 tog Sverige emot 160 000 flyktingar vilket var långt över vad Sverige gjort tidigare och merparten kom förra hösten. Från 1 mars 2016 gäller den nya bosättningslagen vilken för Upplands-Bro kommun innebär att vi ska ta emot 73 nyanlända personer i år. 2014 var överenskommelsen med Migrationsverket att ta emot 28 personer.



Läs gärna artikeln om Fitsum, en av de nyinflyttade i vår kommun. Artikeln finns på kommunens hemsida.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen