Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 15 maj 2024 - klockan 00:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

21% färre inbrott hittills i år trots senaste veckornas inbrottsvåg


Karin Sidén 2015-12-02


UBRO har tagit del av rykande färsk inbrottsstatistik från områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro. Det är en sammanställning av anmälda inbrott och inbrottsförsök i villor och lägenheter januari till november 2014 och 2015.

I bägge kommunerna har antalet inbrott sett över hela året minskat jämfört med 2014, i Upplands-Bro med så mycket som 21%.

Hittills i år har 72 Upplands-Bro-familjer råkat ut för ett inbrott eller inbrottsförsök i sin bostad (villa eller lägenhet). I Järfälla är motsvarande siffra 205 familjer. 2015 var det 91 respektive 220 familjer som drabbades vilket innebär att antalet anmälningar hittills i år glädjande nog minskat. I Upplands-Bro har 21% färre inbrott och inbrottsförsök rapporterats och i Järfälla 7% färre.

Vår grannkommun drabbades av en sällan skådad inbrottsvåg under november och december förra året. Hela 77 anmälningar gjordes då vilket sannolikt är någon form av inofficiellt "all time high". Den avslutningen på 2014 gör att det ska till något alldeles extraordinärt för att 2015 ska nå upp i samma nivåer.


Även för Upplands-Bros del har det varit både uppåt och nedåt i år. Rekordfå anmälningar vissa månader medan det andra månader har varit desto fler.

-Anledningarna till minskningen är svåra att spekulera i, och säkert flera, men efter förra hösten och vinterns bekymmersamma situation har vi använt bland annat grannstödsförarna intensivt för att få igång grannsamverkan både i Upplands-Bro och i Järfälla på en kvalitativt hög nivå. Vi ser resultatet av det arbetet genom att vi får in fler tips och observationer om suspekta beteenden i grannsamverkansområdena. Detta kan nog ha medfört att presumtiva inbrottstjuvar i högre grad upplevt sig observerade/iakttagna och avhållit sig från att begå inbrott där. Enligt Brå så är ett Grannsamverkansområde som verkligen fungerar avskräckande för tjuven. (Upp till 26% lägre brottslighet). Näst efter ilsk hund hemma så är observanta/alerta grannar (en väl fungerande Grannsamverkan mot brott) den faktor som oftast gör att tjuven avstår inbrottsförsök, säger Björn Svensson, polis i Järfälla och Upplands-Bro.

-Vi ser dock att mycket återstår för att nå ännu bättre resultat. I genomgången av anmälningar så kan vi notera att väldigt få av de utsatta bostäderna varit utrustade med inbrottslarm eller andra förstärkningar av bostadens inbrottsskydd. Som bostadsägare måste man inse den faktiska riskfaktorn och skydda sig och sin bostad därefter. Om man har en äldre typ av lås på dörrar och fönster och/eller bor insynsskyddat så är det snarast en tidsfråga innan bostaden blir utsatt för inbrottsförsök och då borde det vara självklart att förebygga för att avskräcka potentiella inbrottstjuvar.

Länk till Trygg Hansa-filmen I huvudet på tjuven.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen