Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 5 maj 2024 - klockan 06:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ett inbrott och tre inbrottsförsök i går - alarmerande många bostadsinbrott


Karin Sidén 2017-08-29

Grafiken är sammanställd av Trygghetssamordnare Björn Svensson, Upplands-Bro kommun, och finns i det senaste utskicket till kommunens registrerade Grannsamverkansområden.
Grafiken är sammanställd av Trygghetssamordnare Björn Svensson, Upplands-Bro kommun, och finns i det senaste utskicket till kommunens registrerade Grannsamverkansområden.

Inbrottstrenden fortsätter i Upplands-Bro och Stockholmsområdet. Så sent som igår, måndag, fick polisen in anmälningar om tre händelser och vetskap om en fjärde. Ett inbrott och tre inbrottsförsök. Gemensamt för alla är att de skett under dagtid, oftast i fullt dagsljus.

Under augusti månad har det hittills anmälts 17 inbrott och inbrottsförsök i villor och lägenheter i Upplands-Bro, varav 12 skett i Kungsängen och Brunna.

-Det är ett alarmerande antal inbrott vi haft under 2017, och jämfört med de senaste åren sticker årets augustimånad ut. Våra trista siffror är absolut inte unika, överallt i länet ser man en liknande utveckling. Polisen och Upplands-Bro kommun planerar extrainsatser med anledning av situationen. Vi informerar Grannsamverkansområdena, Grannstödsbilen är ute och patrullerar och polisen ökar sin närvaro, men vi behöver även allmänhetens hjälp, säger kommunens Trygghetssamordnare Björn Svensson. 

Antalet bostadsinbrott bara ökar och ökar, i Upplands-Bro, i Stockholms län och i hela Sverige. Det är ett stort problem, som bara ökar och ökar. Tillresta ligor och lokala förmågor - gärningsmännen är av olika karaktär och härjar parallellet med varandra. 

Hittills i år har det varit närmare 80-talet inbrott och inbrottsförsök (1 jan-29 aug), vilket är en ovanligt hög siffra.

-Med vetskap om att de mörka höstmånaderna brukar innebära ytterligare en ökning så befarar vi att 2017 blir värsta året på mycket länge. För att bryta trenden behöver Polis, kommun och allmänhet samarbeta. Vi ser allt för ofta att områden som inte är knutna till Grannsamverkan drabbas och därför vill jag verkligen slå ett slag för att ni som bor i områden som ej har en aktiv Grannsamverkan pratar ihop er och kontaktar polisen, Grannstödsbilen eller mig. Det är absolut inte ett vaccin mot inbrottstjuvar men det är avskräckande och har ett viktigt signalvärde: här ser vi om varandras hus! säger Trygghetssamordnare Björn Svensson som har mångårig erfarenhet av polisarbete och Grannsamverkan.


Under måndagen inträffade tre inbrottsförsök i Kungsängen och ett fullbordat inbrott i Gamla Bro.

- Vid lunchtid i går, den 28 augusti, upptäcktes ett fullbordat inbrott i en villa på Murarvägen i Bro. Inbrottet inträffade någon gång mellan klockan 10.30 och 11.30.

- Vid lunchtid i går, den 28 augusti, såg ett vittne hur tre personer försökte göra inbrott i ett radhus på Fajansstigen i Brunna. De tre gärningsmännen lämnade raskt platsen innan inbrottet fullbordats. I skrivande stund har ingen officiell anmälan gjorts, men händelsen finns med i polisens rapporteringssystem som ett inbrottsförsök.

- Någon gång vid 13-14-tiden på måndagen upptäcktes och avbröts ett inbrottsförsök på Klarbärsstigen i Kungsängen. Två gärningsmän lämnade villan innan de hann slutföra inbrottet.

- Någon gång mellan klockan 07 och 21.30 under måndagen har okända gärningsmän försökt ta sig in i en villa på Prästhagsvägen i Kungsängen. När målsägande kom hem var ytterdörren uppbruten, men det verkar som att gärningsmännen avbrutit inbrottet innan de tagit sig in. Det hela anmäldes som ett inbrottsförsök.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen