Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 19 maj 2024 - klockan 21:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Finnsta ett av 53 utsatta områden i Sverige enligt Polisens rapport


Karin Sidén 2016-02-11

Nyligen släppte Polisen den fördjupade rapporten om utsatta områden i Sverige, Utsatta områden - sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade effekter. I den konstaterar underrättelseenheten på Noa, Nationella operativa avdelningen, att det finns 53 områden i Sverige som är utsatta, med låg socioekonomisk status och som i olika grad utsätts för allvarlig brottslighet. Rapportförfattarna har tittat på flera olika parametrar, bland annat förekomsten av vissa brott, när de sammanställt rapporten.

Bland de utsatta områdena finns Finnsta i Bro.

-Vi som arbetar lokalt har ställt oss lite frågande till hur det kommer sig att man ringat in just Finnsta. Vi ser samma problembild i hela den centrala delen av Bro, men ser samtidigt inte riktigt att den är större där än på vissa andra platser i distriktet. Det framgår inte helt tydligt vilka brottstyper man valt att fokusera på och det är mycket möjligt att det är det som spelar in, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Underrättelseenheten på Noa, Nationella operativa avdelningen, har i dagarna presenterat den fördjupade rapporten Utsatta Områden - sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade effekter där de med hjälp av olika parametrar ringat in 53 områden i Sverige man bedömt är utsatta eller särskilt utsatta. 15 av dessa klassas som särskilt utsatta och sex av dem bedöms som riskområden, medan resterande 32 är klassade som utsatta. Begreppet riskområde ligger i bedömningsnivå mellan särskilt utsatt och utsatt område.

Bland de 32 utsatta områdena finns Finnsta i Bro. I rapporten har man råkat skriva fel, där står Finnsta - Upplands Väsby, men det är Bro man syftar till, vilket framgår av kartbilden längre fram i rapporten.

I förordet skriver rapportmakarna bland annat:

Flertalet av riskfaktorerna ligger bortom polisens kontroll såsom exempelvis välfärdssystemens tillstånd, arbetslöshet, etnisk segregation, stigmatisering och trångboddhet. Däremot kan polisen spela en roll när det gäller upplevelsen eller känslan av situationen. Dessutom kan polisen agera för att minska rädslan samt öka tilliten, sammanhållningen och den kollektiva förmågan. Om polisen tillsammans med andra aktörer kan uppnå ett ökat förtroende för myndigheter samt en ökad förmåga hos lokalsamhället att hantera uppkomna problem är det inte orimligt att anta att utsatta bostadsområden kan minska betydligt.

UBRO kontaktade kommunpolis Magnus Nilsson för att ta reda på vad Noa tittat på när de gjort sin bedömning.

-Vi vet faktiskt inte exakt vad Noa baserat sina slutsatser på. Tittar man generellt på alla anmälningar som inkommer så sticker Finnsta på inget sätt ut nämnvärt jämfört med andra områden, varken i Upplands-Bro eller i angränsande kommuner. Vi har inte fått se något mer än det som finns i rapporten och där framgår inga siffror, så det är bara spekulationer och en känsla vi har. Jag kan dock tänka mig att man avgränsat undersökningen och tittat på vissa specifika brottsrubriceringar. Om man antar att de valt ut några få brottstyper, låt oss till exempel säga narkotikabrott, våld inom hemmets fyra väggar, bilbränder och skadegörelse kanske det skulle bli något tydligare, men vi har fortfarande svårt att förstå varför man i så fall inte ringade in hela de centrala delarna av Bro med tanke på att man har ungefär samma problembild i centrum och Råby som i Finnsta. När det gäller bilbränder sticker dock området Finnsta ut, med långt fler bilbränder än övriga områden i kommunen, och kanske är det den faktorn som avgjort bedömningen för rapportmakarna.

Magnus berättar vidare att rapportmakarna ibland ringat in bara en del av ett område eller en del av en gata medan det på andra ställen är större ytor, till och med hela stadsdelar, som pekats ut. Järfälla till exempel har fått tre områden klassade som utsatta, ett på Termovägen och två på Sångvägen. Upplands-Väsby i sin tur har två områden med på listan (tre om man tar med Finnsta), och Sollentuna ett. Då det inte framgår tydligt i rapporten vad underrättelseenheten baserat sina uträkningar på är det svårt att med säkerhet tolka den riktigt.

-Det finns en problembild i de centrala delarna av Bro, det går inte att förneka, men det är nog långt fler än vi som inte riktigt känner igen Bro i rapportens beskrivning av vad som kännetecknar ett utsatt område. Jag ska kontakta underrättelseenheten för att ta reda på vilka specifika faktorer de tittat på. Just nu har vi bara kunnat utgå från en subjektiv känsla och gissningar så det känns viktigt att se de objektiva faktauppgifterna de baserat rapporten på innan vi drar några slutsatser, avslutar Magnus.

-Att Finnsta identifierats som ett utsatt område av polisen kan förhoppningsvis hjälpa oss i vårt trygghetsskapande arbete och innebära att vi alla, från invånare, polisen och kommunens sida, gemensamt kan fokusera resurser och insatser för att komma till rätta med de problem som finns i området. Varken polisen eller kommunen kan klara det utan ett engagemang från de boende. Jag instämmer med Linda Staafs uttalande, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, Noa, när hon säger att det krävs ett långsiktigt arbete med förtroendeskapande åtgärder i de utsatta områdena, säger Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande till UBRO.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen