Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 23 juli 2018 - klockan 13:39 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisens Områdeskontor har flyttat in i Kommunhuset


Karin Sidén 2017-09-06

Kommissarie Anders Jacobson och lokalpolischef Jörgen Karlsson bemannade områdeskontoret på dess premiärdag.
Kommissarie Anders Jacobson och lokalpolischef Jörgen Karlsson bemannade områdeskontoret på dess premiärdag.

På tisdagen öppnade Polisens nya Områdeskontor i Kungsängen. Områdeskontoret är tänkt att bli en mötesplats, en träffpunkt för att synliggöra polisen och skapa naturlig närhet mellan polis och allmänhet.

-Vi eftersträvar en öppen mötesplats så att vi och medborgarna kommer närmare varandra. När vi satt bakom disken inne i det numera nedlagda poliskontoret blev det sällan några spontana möten oss emellan. Nu kommer vi att finnas lättillgängliga i kommunens Kontaktcenter och även utanför, på torget. Vi kommer att synas på ett helt annat sätt och på så sätt får vi en tydligare närvaro, säger Jörgen Karlsson lokalpolischef i Upplands-Bro och Järfälla som tillsammans med kommissarie Anders Jacobson bemannade Områdeskontoret vid dess premiär.

För den som sneddade över Furuhällsplan på tisdagseftermiddagen syntes den polisiärar närvaron tydligt. Utanför Kommunhuset stod en polisbil parkerad, som en tydlig "vi-är-på-plats-signal" till allmänheten. Inne i kontaktcenter, kommunhusets reception, kommer det från och med nu att finnas poliser på plats på tisdagseftermiddagarna, mellan 14.30 och 16.30.

Premiärdagen till ära var det lokalpolischef Jörgen Karlsson och kommissarie Anders Jacobson som bemannade områdeskontoret.

-Här kommer vi bli tillgängliga för allmänheten på ett annat sätt. Vi kommer att komma närmre medborgarna och mötas på ett mer naturligt sätt. Här är vi mitt i flödet, där många passerar, och vi blir synliga på ett helt annat sätt. Det känns också vettigt att inte betala hyra för ett poliskontor vi använder några få timmar i veckan och som står tomt resterande tid. I och med det nya områdeskontoret är vi tillgängliga och synliga, till och med mer synliga än tidigare. Vi ska se till att snabbt få upp skyltar, en brevlåda samt ett ställ för blanketter och information så att det syns att vi är närvarande, även när vi inte är fysiskt på plats, säger Jörgen Karlsson.


Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla, kommunchef Maria Johansson och lokalpolischef Jörgen Karlsson. 
Bild:Karin Sidén
Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla, kommunchef Maria Johansson och lokalpolischef Jörgen Karlsson. 

Områdeskontoret är mer en naturlig mötesplats än ett fysiskt poliskontor. Det finns absolut möjlighet till mer privata samtal, då man kommer kunna gå undan i ett mindre grupprum, men huvudsyftet med mötesplatsen är att synliggöra polisen, skapa en naturlig kontaktpunkt och att kunna avdramatisera kontakten mellan polis och allmänhet. Att kliva in genom kommunhusets eller Kulturhusets dörrar är inte lika dramatiskt som att kliva in genom dörren till ett poliskontor.

Från både kommunens och polisens sida hoppas man att det nya områdeskontoret leder till en bättre kontakt mellan allmänhet och polis.

-Jag ser många fördelar med att polisen flyttar in här i Kontaktcenter. Närheten och det naturliga mötet kommer kunna utveckla relationen mellan allmänhet, kommunal verksamhet och polis på ett positivt sätt. Många Upplands-Bro-bor efterlyser en närvarande polis och det här är ett första steg, säger kommundirektör Maria Johansson.

När nyheten om att ett områdeskontor skulle öppna i Kommunhuset publicerades i UBRO i fredags var det många positiva röster som hördes, men även en och annan syrlig kommentar om att man som vanligt släpper Bro vind för våg. 

Lokalpolischef Jörgen Karlsson lovar dock att ett områdeskontor liknande det som nu öppnat i Kungsängen också kommer att komma till Bro.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson och lokalpolischef Jörgen Karlsson.
Bild:Olof Sylvén / Upplands-Bro kommun
Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson och lokalpolischef Jörgen Karlsson.

-Vi har sagt att vi ska ha ett områdeskontor i Bro också, men vi kan i nuläget inte spika något öppningsdatum. Effekten av det här i Kungsängen och våra resurser styr det. Men vi lovar att vi kommer.

-Vi hälsar polisen varmt välkomna och ser fram emot att utöka vår dagliga kontakt och samverkan med polisen i Upplands-Bro, och samtidigt förbättra servicen för Upplands-Broborna. Ökad tillgänglighet ger ökade möjligheter till dialog mellan polisen, kommunen och Upplands-Broborna. Vi arbetar också för att på sikt få polisen tillgängliga i Brohuset i Bro centrum, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, Upplands-Bro kommun.

Tisdagens öppning av områdeskontoret är lite av en smygöppning och kommer att följas upp med en mer regelrätt och officiell invigning den 26 september.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 11/8
Bakluckeloppis i Bro
Måndag 20/8
Filmskaparkollo
Tisdag 21/8
Filmskaparkollo
Lördag 25/8
Bakluckeloppis i Bro
Vernissage: Konstrundan
Söndag 26/8
Vandring på Upplands-Broleden - med Naturskyddsföreningen
Lördag 1/9
Bakluckeloppis i Bro
KONSTRUNDAN
Söndag 2/9
KONSTRUNDAN
avståndsannons

Centern - juli 18

UBH Sommarhälsning 18

Kultur & Fritid vt 18 Sommartider i Biblioteket

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen