Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 28 april 2024 - klockan 20:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så slipper du få julklapparna stulna


Nyhet från Rikspolisstyrelsen 2014-12-14

Bilar som töms på paket, julklappspengar som försvinner och klappar som aldrig kom fram. Dessa är några av de tristare historierna i juletid. Men det finns sätt att skydda sig på.

Tänk på att inte lämna dina inköpta julklappar eller annat obevakat i din bil. Det gamla rådet ”töm bilen själv innan tjuven gör det” är extra viktigt under julruschen.

Det kan handla om att du precis lastat bilen med alla inköp, kommer på något du glömt och rusar tillbaka in i butiken för att köpa det sista. Gör inte det, för då kan tjuven länsa din bil och det går fort.

Ficktjuvar utnyttjar trängseln på stan. Var vaksam på om någon lyckas kladda ner dina kläder och sedan vill hjälpa dig att torka av geggan. Eller knuffar till dig, ber om en vägbeskrivning eller distraherar dig på något annat sätt. Riktigt trist är det att upptäcka att någon snott din mobiltelefon eller plånbok. Var extra försiktig om du ska hämta ut pengar.

Tänk på att polisanmäla en fickstöld omedelbart så att inte fler drabbas och tipsa också polisen på 114 14 om du tror du ser ficktjuvar som rekar vid exempelvis bankomater.

Handlar du dina klappar på nätet finns det flera saker att tänka på. Är erbjudandet för bra för att vara sant så är det sannolikt inte sant heller. Orimligt låga priser kan betyda att det är stöld- eller smuggelgods som säljs. Kontrollera säljaren så mycket som möjligt innan eventuellt köp.

Det händer att bedragare lägger ut fejkade annonser på populära julklappar på nätet eller lyckas kapa en seriös försäljares identitet. Om du råkar göra affärer med dessa så kan det i värsta fall sluta med att du står utan både pengar och klappar.

Mer handfasta tips på hur du ska agera om du råkar ut för stöld hittar du via länken.



Texten från Rikspolisstyrelsen /  Fredrik Wallén och Sabina Heidi Kuutti

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen